Pár tipov na programy 2 (SparkyLinux)

23.02 | 20:32 | Moje blogy | Pavel

Pôvodne som chcel napísať pár tipov na programy, ktoré používam v Q4OS. Ale ako som v staršom kancelárskom Delle 780 vymenil grafiku za staríka NVIDIA GeForce 6600, KDE desktop prestal spolupracovať. Rozhodol som sa preto, že vyskúšam najnovšiu stable verziu SparkyLinux a pre zmenu LXQt desktop. Takže to bude zároveň pohľad na túto poľskú distribúciu a na to, aké programy ponúka a ktoré programy som pridával dodatočne.

V skratke o SparkyLinux, táto distribúcia je postavená na Debiane a okrem stable verzii ponúka aj rolling verziu s novším softvérom. K stiahnutiu je okrem LXQt desktopu aj verzia s MATE, Xfce, KDE desktopom plus nejaké minimalistické a špeciálne edície. Niektoré programy som odinštaloval zo základu, aby som zbytočne neaktualizoval niečo, čo nepoužívam a preto ich možno nespomeniem.

01.jpg 02.jpg

Grafika - Ako prehliadač obrázkov tu nájdete nenáročný LXImage, LibreOffice Draw a nástroj na skenovanie Skanlite. Tento základ som doplnil o multiplatformové programy Pinta, prehliadač obrázkov XnView v MP verzii a aby som mal v zálohe niečo na rawká nainštaloval som RawTherapee. Aj keď práve tento program mi do "light" konceptu až tak nezapadá (Darktable radšej skončil chybovou hláškou).

03.jpg 04.jpg

Hry vynechám, SparkyLinux v základe nijaké neponúka čo mi vyhovuje a pridával som do výberu len DOSBox a LBreakout2. V menu Internet nájdete napríklad prehliadač Firefox a poštového klienta Thunderbird, IRC klienta Konversation, download manažéra Persepolis, čítačku RSS kanálov QuiteRSS a torrent klienta qBittorrent. Sem som pridal len Google Chrome ku ktorému sa na konci blogu vrátim a podporu pre nejaké to ovládanie počítača cez mobil Unified Remote (mimo repozitárov).

05.jpg 06.jpg

Kanceláriu zastupuje balík LibreOffice a prehliadač pdf dokumentov qpdfview. Programovanie - tu nájdete len Prehliadač ikon cez Yad a doplnil som ho o multiplatformový editor Geany. Skúšal som aj Brackets, ktorý je tiež v repozitároch ale jeho spustenie je citeľne pomalšie na staršom kompe.

07.jpg 08.jpg

Do Príslušenstva som pridával viac programov. V základe nájdete napríklad textový editor FeatherPad, ako správcu súborov používa Sparky PCManFM-QT, Xarchiver na archívy, nobleNote na poznámky a kalkulačku qCalculator. Sem som inštaloval dodatočne mapu znakov, Midnight Commander ktorý som doplnil o prehliadač súborov Sunflower, Stacer a soft na vyhľadávanie súborov Searchmonkey. Keď som písal tento blog zistil som, že mi chýba program na screeny plochy (dá sa použiť vokoscreenNG), našiel som v repozitároch jednoduchý sparky-screenshot. Celkovo som sa sústredil na tie menej náročné programy.

09.jpg 10.jpg

Systémové nástroje - tento programový výber je pomerne dostačujúci a pridával som len htop. SparkyLinux na inštaláciu programov používa grafický nástroj APTus AppCenter, cez ktorý môžete vyhľadávať a inštalovať programy, čistiť cache so stiahnutými balíčkami, prípadne odstrániť staré nepotrebné závislosti. Tu si treba dávať pozor, stretol som sa s tým že cez GUI som balík nenašiel a cez Apt príkaz áno. Plus je tu Synaptic a nadstavba pre gdebi, program na správu diskov GParted doplnený o GUI na formátovanie USB ako aj na zápis iso na kľúč (skúšal som na 2 distribúciách a funguje dobre takže Etcher som neinštaloval), QTerminal plus jeho nadstavbu na štýl Guake, známy program na zálohu systému Timeshift, správcu procesov qps a GUI na aktualizáciu systému ako aj jej naplánovanie.

11.jpg 12.jpg

Zvuk a video, sem Sparky zahrnul RadioStation (rádio na štýl Goodvibes), známy VLC media player, Xfburn a program na nahrávanie obrazovky vokoscreenNG. Audio prehrávač Strawberry som zamenil za Audacious, doinštaloval Spotify klienta a ako záložný prehrávač som nainštaloval nenáročný mpv.

13.jpg

Dodatočne som inštaloval napríklad Wine cez balík sparky-wine a musel som hľadať, čo pre LXQt desktop existuje na editáciu menu programov. Niekedy sa stane v Linux distribúciách, že program nenabehne a vtedy ho spúšťam cez konzolu aby som videl, akú chybu vypíše. A práve preto, aby som vedel akým príkazom daný program spúšťa prípadne ho chcem skryť v menu, mám rád menu editory. Nakoniec som našiel LXDE Menu Editor postavený na Jave (balík lxmed). Plus som inštaloval Neofetch, fonty a podporu pre Xarchiver.

14.jpg

Keď to zhrniem, tak SparkyLinux je menej pohodlný ako Q4OS s KDE desktopom, kde používam programy primárne zamerané na KDE a QT. Má menej nastavení a niekedy sa človek musí dopátrať niektorých informácií. Vrátim sa na chvíľu ku Google Chrome, ktorý som dodatočne inštaloval a používam ho všade kvôli synchronizácii záložiek a rozšírení. Nikde som sa nedopátral funkčného návodu ako nastaviť Chrome, aby nezobrazoval väčšie fonty v menu programu ako aj v názvoch uložených záložiek. Skúšal som meniť fonty, veľkosť, DPI a stále sú fonty väčšie ako v desktope a iných programoch. Napríklad Firefox s tým nemá problémy. Narazil som ešte na dve veci, neotvorí sa Správca okien a aj po nastavení virtuálnych plôch na dve po reštarte vráti štyri plochy (doplnené - musia sa meniť cez Openbox nastavenia). Celkovo ma ale SparkyLinux prekvapil najmä svojou rýchlosťou a celkovou odozvou systému, za mňa fajn distribúcia.

01.png

DOPLNENÉ: Narýchlo som hodil na kľúč Sparkyho s Xfce desktopom (screenshot vyššie) a odskúšal ho na daily kompe bez inštalácie. Programový výber je prispôsobený desktopu a namiesto QT sú použité GTK programy ako napríklad Hexchat, Liferea, Transmission, uGet, Atril, Exaile, Cheese, Parcellite. Ostatné programy sú totožné ako vo verzii s LXQt desktopom. Čo je tu navyše je paradoxne práve Menu editor a soft na screeny, ktoré som hľadal. Ale keď to zhodnotím, po nejakej tej úprave programového výberu sa mi osobne verzia s Xfce desktopom páči viac. Keby som sa mal teraz rozhodovať medzi distribúciami s Xfce desktopom (MX Linux, Xubuntu, Mint, Manjaro atď), asi by to bol jeden z horúcich kandidátov.

Prílohy



    • RE: Pár tipov na programy 2 (SparkyLinux) 23.02 | 20:53
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Ešte pridám screen s Chrome, neskutočne ma vytáča že používa minimálne o jednu veľkosť fontu vyššie ako nastavím desktop a vidieť to najlepšie v názvoch uložených záložiek. Neviem teraz či sa stretol program, desktop a grafika a takto to domrvili, neregistrujem to z iných distier. A všimol som si na screenoch že softy flákajú export do jpg a vidieť artefakty, nabudúce radšej len png.

    • RE: Pár tipov na programy 2 (SparkyLinux) 23.02 | 21:32
      Avatar gejza ubuntu MATE  Používateľ

      ...testnul som s MATE...nenadchol ma vobec...po čase záhadne začaly miznut systemove aplikácie...ked zmizla spodná lišta,tak som to nechal...

      • RE: Pár tipov na programy 2 (SparkyLinux) 23.02 | 21:48
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Keby mi zmizlol panel tak rozkopem počítač :-D Toto mám komp, ktorý využívam možno raz za dva mesiace keď sa mi nechce trepať notebook a aj tak mám potrebu aby všetko fungovalo.

    • RE: Pár tipov na programy 2 (SparkyLinux) 24.02 | 07:56
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ
      e menej pohodlný ako Q4OS s KDE desktopom, kde používam programy primárne zamerané na KDE a QT.

      LXQT je taktiež založené na rovnakom základe, ako KDE - na multiplatformovej grafickej QT knižnici, preto možno použiť aj rovnaký softvér.

      • RE: Pár tipov na programy 2 (SparkyLinux) 24.02 | 09:26
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Samozrejme, ale sem som ho nechcel inštalovať.

    • RE: Pár tipov na programy 2 (SparkyLinux) 24.02 | 09:59
      Avatar Richard Antix  Používateľ

      Ako niekto niedeky spomínal (ale neviem kto a kde), Sparky je debian, akým by debian mal byť!

      • RE: Pár tipov na programy 2 (SparkyLinux) 24.02 | 16:32
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Vyskúšam Sparkyho aj s Xfce desktopom, celkom ma zaujíma či bude rovnako rýchly a aký programový výber mu urobili.

        • RE: Pár tipov na programy 2 (SparkyLinux) 26.02 | 07:47
          Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

          nemat odladene distro, sparky xfce by bol s bunsenlab linuxom na rade.

          nastastie mx je v pohode az na velke mnozstvo utilit, ale na to mam script a teraz maju uz aj locales mozno jednym klikom upravit.

          Do or do not. There is to no try.​
          • RE: Pár tipov na programy 2 (SparkyLinux) 26.02 | 15:16
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            MX Linux je taký mlynček na mäso, všetko v ňom funguje, ale má dosť zbytočných vecí v základe. Tiež mám naň urobený programový výber a pár vecí vyhadzujem už na začiatku. Inak čo do rýchlosti Sparky je fakt rýchle distro, vidieť to hlavne na starších kompoch, možno antiX bol podobne rýchly keď som ho skúšal pár rokov dozadu.