Ubuntu 5.10 ''Breezy Badger'' - distribúcia z Isle of Man

25.01.2006 15:02 | Distribúcie | Jaroslav Petráš

Recenzia na čoraz obľúbenejšiu distribúciu Ubuntu v jej najnovšej verzii 5.10. Dozviete sa z nej informácie od inštalácie, cez podrobnú počiatočnú konfiguráciu až po prehľad softvéru, nachádzajúceho sa v Ubuntu.

Ako sa CD dostali až do mojich rúk a moje prvé dojmy

Po vyplnení formulára na shipit.ubuntu.com som zhruba po štyroch týždňoch obdržal balík alebo skôr väčšiu obálku s obsahom, o ktorý som žiadal: 10 CD (32bit), 5 CD (64bit), 3 CD (MAC). Všetky náklady uhradil odosielateľ, teda spoločnosť Canonical ltd., ktorej jeden z projektov je aj Ubuntu Operating System. CD sú uložené v peknom obale z tvrdého papiera, vo vyhotovení pre 2 CD, a síce Install CD a Live CD.

Ubuntu CDs

Na zadnej strane tohto obalu je stručný popis Ubuntu OS, niečo v zmysle: Ubuntu je operačný systém, obsahujúci free a open source software (dáva to zmysel :-). S Ubuntu môžete surfovať webom, čítať elektronickú poštu, vytvárať dokumenty a mnoho iného! Ubuntu vám poskytne silu a flexibilitu pre obchodné, vzdelávacie a domáce využitie. Ubuntu sa ľahko inštaluje, je bez vírusov a je perfektné pre laptopy, stolné PC a servery.

Či je to naozaj tak, si môžete prečítať v nasledujúcich riadkoch.

Inštalácia

Po vložení install CD do CD-ROM mechaniky pri štarte PC, vás privíta Debian based installer s príkazovým riadkom pre výber "boot metódy" (boot method).

Boot methods (alebo rozširujúce voľby pre spustenie inštalačného procesu)

"linux" - spustí základnú inštaláciu - prednastavené - default (nemusíte ani písať, stačí hneď stlačiť Enter)
"expert" - rozšírené možnosti nastavení počas inštalácie - pre skúsenejších používateľov.
"server", "server-expert" - minimálna systémová inštalácia, vhodná pre servery, ktoré nevyžadujú kompletné grafické rozhranie.
"memtest" - otestuje vašu celkovú operačnú pamäť na PC pomocou adresovania jednotlivých buniek pamäťových modulov.

Viac volieb/metód

[F1] - help index - pomocník - zobrazí nasledujúce možnosti/voľby
[F2] - prerequisites for installing Ubuntu - zočil som tu HW požiadavky pre inštaláciu Ubuntu
[F3] - boot methods - zobrazí boot methods ktoré som popísal v odstavci vyššie
[F4] - special boot parameters overview - oboznámi vás s týmito parametrami
[F5] - special boot parameters - various hardware - nastavenie parametrov pre zvláštny/rôzny HW
[F6] - special boot parameters - various disk drives - nastavenie parametrov pre rôzne diskové systémy (SATA, SCSI - proste pre IDE rozhranie)
[F7] - special boot parameters - installation system - zvláštne parametre pre inštaláciu (bez framebufferu, bez USB podpory, nastavenie klávesnice, atď..)
[F8] - how to get help - ako získate pomoc (alebo netrhajte si hneď vlasy, keď sa vám nedarí inštalácia - nachádza sa tu odkaz na web, kde vám radi pomôžu :-)
[F9] - about Ubuntu project - o projekte Ubuntu - len odkaz na webovú lokalitu
[F10] - copyrigts and warranties - nejaké tie práva pre použité názvy a záruky

Priebeh inštalácie

Po zadaní príslušných parametrov inštalácie a kadejakých iných sa vám konečne spustí inštalácia, ktorá sa skladá z krokov, ktoré vyžadujú vašu aktivitu, striedané tými, čo si vašu aktivitu nežiadajú.

*Zoznam a typ0 krokov, ktoré sú počas inštalácie vykonané 1:

1) interaktívny - voľba jazyka - výber jazyka, ktorý bude použitý počas inštalácie a ako prednastavený pri prihlásení

2) interaktívny - zvoliť rozloženie klávesnice - výber rozloženia klávesnice - odporúčam americkú angličtinu2

3) neinteraktívny 3 - rozpoznanie a pripojenie CD-ROM

4) neinteraktívny 3 - načítanie súčastí inštalačného programu z CD

5) neinteraktívny - rozpoznávanie zariadení

6) neinteraktívny - nastavenie siete pomocou DHCP. Keď zlyhá automatická konfigurácia, je tento krok interaktívny.

7) interaktívny - vytvorenie používateľa a jeho hesla

8) interaktívny - názov počítača - zadajte názov vášho miláčika :-)

9) neinteraktívny - rozpoznávanie diskových zariadení

10) interaktívny - rozdelenie diskov - delenie diskov na partície - dá sa použiť oddelenie voľného miesta z existujúcej partície, zmena veľkosti existujúcej oblasti, zmazanie celého disku, použitie najväčšieho súvislého voľného miesta, manuálne upravenie tabuľky oblastí

11) neinteraktívny - po rozdelení nasleduje formátovanie vybraných partícií (závisí od predchádzajúceho kroku) a potom už kopírovanie súborov na disk

12) interaktívny - výber boot manažéra a nastavenie miesta jeho inštalácie (MBR, hd** - odporúčam MBR4)

13) neinteraktívny 5 - konfigurácia a inštalácia balíčkov prekopírovaných na disk (krok 9) - prebieha po reštarte PC a následnom nabootovaní OS, po dokončení je spustená prihlasovacia obrazovka - môžete sa prihlásiť a nakonfigurovať váš systém (reštart PC by bol optimálny)

Vysvetlivky:
*ak počas niektorého kroku stlačíte Esc, ocitnete sa v inštalačnom menu

0podľa toho, či krok vyžaduje aktivitu / vstup používateľa

1kroky za sebou nasledujú automaticky iba pri boot metóde - linux (alebo po stlačení [Enter] bez akéhokoľvek parametru boot metódy), v expert móde vykonáva užívateľ všetky kroky manuálne ich výberom z menu (v ľubov. poradí)

2pri používaní shellu je lepšie mať US rozloženie klávesnice (môj osobný názor), jednoduché prepínanie medzi rozloženiami napr. pomocou klávesovej skratky ALT + SHIFT (ako vo Windowse - hodí sa pre emigrantov z tohto OS) bude vysvetlené nižšie v kapitole Konfigurácia

3tieto kroky v expert inštalačnom móde vykonáva používateľ

4pokiaľ máte na disku aj iné OS, skontrolujte, či po vybratí tejto možnosti sa tieto OS zobrazili, ak nie, vráťte sa do menu a vyberte iný spôsob (MBR - Master Boot Record - prvá stopa na disku, v ktorej sa nachádzajú info o OS na disku a o FAT (File Allocation Table), inštalovať sem zavádzač je v prípade chyby najdeštruktívnejšia možnosť)

5neviem ako sa bude správať tento krok v expert móde - neskúšal som

Inštalácia je podľa mňa jednoduchá a pohodlná, aj keď absolútny začiatočník by s ňou mohol mať problém, avšak ak zvládne nainštalovať Windows XP, tak potom určite aj Ubuntu a aj vďaka tomuto článku by sa nemal ocitnúť v problémoch :-). Rozhranie inštalácie nie je plne grafické, ale zas ani úplne textové (Linuxáci vedia, aké ostáva a pre menej skúsených: rozhranie je podobné inštalačnému rozhraniu Windows XP, len je komfortnejšie).

Prvé spustenie

Po konfigurácii a inštalácii balíčkov, čo je druhá fáza inštalácie, sa spustí grafické rozhranie a vy sa budete môcť prihlásiť. Na túto skutočnosť vás upozorní zvuk trojnásobného úderu (asi na bongo?). Po zadaní používateľského mena a hesla sa ozve príjemný zvuk signalizujúci úspešné prihlásenie. Ak ste nenapísali heslo alebo meno správne, ozve sa znova zvuk bonga :-). Niekomu by ale mohlo vadiť, že pri prihlasovacej obrazovke je monitor prepnutý do najvyššieho rozlíšenia, aké sa dá bezpečne nastaviť (veď ako inak). Ako to zmeniť popíšem v kapitole Konfigurácia.

Štandardná plocha
Plocha, ktorú zočíte po prvom prihlásení

Na vrchnom paneli sa nachádzajú ikonky aplikácií: Firefox, Evolution Mail, Pomocník pre GNOME, ďalej lišta menu, hodiny a ovládanie hlasitosti. Na spodnom sú to: "Zobraziť plochu", prepínanie plôch a kôš. Samozrejmosťou sú voľby pridať alebo odobrať panel, aplikáciu, spúšťač a nastavenie panelu, ktoré sa nachádzajú v menu, ktoré vyvoláte stlačením pravého tlačidla myši. Toť dosť o používaní grafického prostredia GNOME :-).

Konfigurácia

Nastavenie hesla pre superpoužívateľa (root) - optimálne

Keď sa prihlásite pod kontom, ktoré ste vytvorili počas inštalácie, zistíte, že ste administrátor, nie však root, to znamená, že na spúšťanie položiek v správe systému budete potrebovať svoje heslo. Avšak ak do konzoly napíšete su, tak zistíte, že na konto root-a sa nedostanete, pretože nepoznáte heslo. To sa však dá jednoducho zmeniť, reštartujte PC, vyberte z menu zavádzača možnosť failsafe. Po zistení a konfigurácii hardvéru budete prihlásený ako root. Heslo zmeníte príkazom passwd. Mód failsafe je samozrejme bez grafického rozhrania.

Rozlíšenie obrazovky (nastavenie serveru X Window System)

Konfiguračný súbor serveru X Window System: /etc/X11/xorg.conf
Tento súbor je potrebné editovať pre akúkoľvek zmenu v tomto grafickom rozhraní. Dá sa tu nastaviť rozloženie a typ klávesnice, myš (alebo iné ukazovacie zariadenie), monitor, grafická karta, ovládače načítané pre tieto zariadenia, plocha, načítanie modulov a písiem. Pred editovaním tohto súboru odporúčam, aby ste si ho zálohovali. Súbor sa rozdeľuje na sekcie.

Section "nazov_sekcie"
obsah tvorí konfigurácia
EndSection

Pre zmenu rozlíšenia nájdeme sekciu Screen a vymažeme alebo doplníme požadované hodnoty označené ako Modes Pozor! Skoro všetky hodnoty sú uvádzané v úvodzovkách!

Príklad:
Modes       "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"

Ak nepotrebujem používať rozlíšenie 1280x1024, tak zmažem záznam "1280x1024"

Úpravu konfiguračných súborov odporúčam skôr skúsenejším používateľom. Závažnejšia chyba môže spôsobiť, že sa vám pri ďaľšom štarte X-ká už nerozbehnú. Ak však máte spravenú zálohu, nebude problém si súbor obnoviť a učiť sa ďalej na vlastných chybách. Dávajte však pozor na hodnoty, ktoré zadávate v sekcii Monitor, môžete si totiž poškodiť hardvér zadaním zlých frekvencií! Detailnejšie nastavenie zobrazenia si môžete pozrieť v príkladnom konfiguračnom súbore dodávanom spolu s ovládačmi grafickej karty.

Ešte jedna "maličkosť": riadky začínajúce znakom # sú komentáre, ktoré v nastaveniach nehrajú žiadnu rolu (sú tam pre vás).

Vytvorenie a obnovenie zálohy súboru xorg.conf

Záloha:
$ su
# cd /etc/X11
# cp xorg.conf xorg.conf.backup

Obnovenie zo zálohy:
$ su
# cd /etc/X11
# cp xorg.conf.backup xorg.conf

Ide vlastne len o jednoduché kopírovanie súborov cez konto roota.

Operácie s partíciami (aj FAT32, NTFS) a periférnymi zariadeniami (CDROM)

Pripojenie sa realizuje pri štarte OS načítaním súboru /etc/fstab .

Príklad záznamu v tomto súbore (riadok zač. # je komentár):
 

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system>   <mount point>   <type>        <options>                       <dump>  <pass>
  proc            /proc           proc          defaults                        0       0
  /dev/hda5       /               ext3          defaults,errors=remount-ro      0       1
  /dev/hda6       /home           ext3          defaults                        0       2
  /dev/hda8       /media/fat32    vfat          defaults,utf8,umask=0000        0       0
  /dev/hda9       /media/ntfs     ntfs          defaults,nls=utf8,umask=0000    0       0
  /dev/hda1       /media/win      vfat          defaults,utf8,umask=0000        0       0
  /dev/hda7       none            swap          sw                              0       0
  /dev/hdd        /media/cdrom0   udf,iso9660   user,noauto,utf8                0       0
  /dev/hdc        /media/cdrom1   udf,iso9660   user,noauto,utf8                0       0
  /dev/fd0        /media/floppy0  auto          rw,user,noauto                  0       0


Väčšinou sú všetky dostupné partície a periférne zariadenia pripojené automaticky (aj zapísané v /etc/fstab). Niekedy však nevyhovujú voľby pripojenia, napr.: používateľ nemôže zapisovať na FAT32 a NTFS nemôže ani prehliadať. Možno najväčší problém ale je znakové kódovanie, a síce, že vám týpek pod Windows vypáli CD aj s diakritikou a vy potom vidíte kadejaké nezmysly namiesto diakritiky v názve súborov. Žial, niektoré z takýchto súborov sa nedajú ani prekopírovať. Poprípade máte partície s FAT32 a NTFS, na ktoré ste už zapisovali s iným OS (non-Unix).

Riešením je úprava súboru fstab pre vlastné potreby (iba cez konto root-a, alebo po zmenení prístupových práv súboru rootom).
Pokiaľ pridávate ďalší parameter k už existujúcemu, oddeľte ho čiarkou bez medzery (pozri príklad vyššie)!

Zariadenie (device)

Vačšina hardvérových zariadení sa nachádza v zložke /dev . Zariadenia pripojené cez rozhranie IDE sa zvyčajne označujú ako hd** nasledovne: zariadenie pripojené na IDE1 ako MASTER - hda, ak má viac partícií tak od 1-4 sú partície primárne a od 5 sú logické, takže hda1 - prvá primárna partícia (vo Windows označená ako C). CD-ROM (alebo CD-RW, DVD-ROM, DVD-RW...) mechanika pripojená na IDE2 ako MASTER bude označená ako hdc a druhá mechanika pripojená na IDE2 ako SLAVE bude hdd. Namiesto výrazu "označená", by asi bol vhodnejší výraz "inštalovaná".

Prípojný bod

Je adresár, z ktorého budete pristupovať k obsahu zariadenia.
Napr.: /mnt/cdrom0 (adresa k obsahu pripojenej CD-ROM mechaniky)
Pozor! Keď pripájate zariadenie, musíte zadať existujúci prípojný bod! (V priečinku mnt musí existovať priečinok cdrom0)
Prípojný bod sa môže nachádzať teoreticky kdekoľvek (vyhnite sa sys. priečinkom /dev /etc /proc, atď...), v Ubuntu sa nachádzajú štandardne v priečinku /media, no môžete použiť aj "/" - koreňový priečinok.

Súborový systém

Súborový systém, ktorý používa pripojené zariadenie.
Diskové partície - napr.: vfat, ntfs, ext2, ext3, a iné.
CD-ROM mechaniky - napr.: udf, iso9660..

Voľby pripojenia

Pre viac informácií a volieb pozri pomocníka (sekcia manuálové stránky - sys. administrácia - mount)
defaults - prednastavené - rw,suid,dev,exec,auto,nouser,async (zvyčajne diskové partície)
Vačšinou sú zariadenia nakonfigurované voľbami pripojenia správne a postačujúco, budem sa teda venovať iba nastaveniam znakového kódovania a právam na partíciach FAT32, NTFS.

Znakové kódovanie (character encoding)

Aby sme eliminovali problém so znakovým kódovaním, pridáme do volieb pripojenia parameter utf8, ktorý spôsobí, že názvy súborov a adresárov budú konvertované do UTF-8 kódovania (Unicode). Tento parameter je použiteľný pre súborové systémy: FAT32, iso9660, udf. Pre viac podporovaných FS pozri pomocníka (sekcia manuálové stránky - systémová administrácia - mount). Kopírovanie súborov napr. z CD-ROM mechaniky obsahujúcej CD vypálené pod Windows aj s diakritikou by už viac nemal byť problém (dúfam - lebo mne to funguje :-).

Upozornenie: v dobe písania tohto článku som sa dozvede,l že pri NTFS sa namiesto utf8 píše nls=utf8 a tento zápis by ste mali používať aj v budúcnosti!

Práva pre partície FAT32, NTFS (umask)

Parametrom umask nastavíme pre všetky priečinky a súbory masku, podľa ktorej im budú priradené prístupové práva.
Hodnotou parametru umaskzakázané - nepovolené prístupové práva v oktálovom vyjadrení.
Oktálové vyjadrenie prístupových práv (pre osvieženie pamäte):
čítanie: 4
zápis: 2
spúšťanie: 1

Hodnota je 3-ciferná (vlastník, skupina, ostatní) Takže napr.: súbor s právami 764 (4+2+1, 4+2, 4) vyjadruje že vlastník súboru môže súbor čítať, zapisovať doň a spustiť ho (ak sa jedná o skript), používatelia v skupine, v ktorej je aj vlastník, môžu iba čítať a zapisovať, ostatní mimo skupiny môžu súbor len čítať.

Ale hodnotou masky sú zakázané privilégia, napr.: umask=333 umožní všetkým používateľom iba čítať z daného súborového systému (pretože privilégia 2 a 1 boli zakázané).

Upozornenie: súborový systém NTFS je pripájaný iba pre čítanie (ro - read only), to znamená, že v maske nebudeme zakazovať zápis (nemôžeme zakázať niečo, čo neexistuje), takže privilégia možu mať maximálnu hodnotu 555 (čítanie a spúšťanie), teda umask=000, umask=111 (ak chceme zakázať spúšťanie) a umask=555 (zakázané čítanie a aj spúšťanie).

Nastavenie prepínania rozloženia klávesnice pomocou klávesových skratiek

V hlavnom menu (zvyčajne horný panel) alebo v lište menu, vyberte položku Systém - Predvoľby - Klávesnica. Objaví sa vám okno Nastavenie klávesnice, kde prepnete na kartu Rozloženia a pridáte si požadované rozloženie (Nezabudnite si nastaviť Predvolené rozloženie - ktoré bude použité ako primárne). Potom prepnite na kartu Možnosti rozloženia a rozbaľte položku Zoskupiť chovanie Shift/Lock. Následne začiarknete políčko Alt+Shift changes group (alebo podľa vlastného výberu) a je hotovo. Podľa tohto postupu ste si nastavili viac rozložení klávesnice a nadefinovali klávesovú skratku Alt+Shift pre ich prepínanie.

 

Moja plocha Ubuntu
No a takto vyzerá moja plocha, po prispôsobení mojim podmienkam

 

 

Programové vybavenie

 

Hneď na začiatok musím upozorniť, že hory softvéru od tejto distribúcie by ste očakávať nemali, keďže je distribuovaná len na 1 CD nosiči. Ak ste pripojený k Internetu, tak si tie hory môžete stiahnuť :-). Ubuntu obsahuje už prednastavené, dosť veľké množstvo repozitárov. Ak však takúto možnosť nemáte, skúste požiadať nejakého dobrého kamaráta alebo známeho, či by vám nestiahol Ubuntu DVD, to si potom pridáte k repozitárom.

Grafika

Upravovať obrázky môžete s Gimp 2.2.8, prezerať s Eye of GNOME 2.12.1, gThumb 2.6.5 a skenovať s Xsane 0.97

Hry

Ataxx, Blackjack, Gnometris, lagno, Klotski, Mahjongg, Mines, Nibbles, Päť a viac, Robots, Same GNOME, Solitér Aisleriot, Solitér FreeCell, Stones, Štyri v rade, Tali, Tetravex

Internet

Sťahovať z P2P môžete s BitTorrentom, poštové účty spravovať s Evolution Mail, pre chat cez rôzne protokoly sa hodí Gaim Internet Messenger, pre uskutočnenie hovorov je tu GnomeMeeting, na prezeranie webu skvelý Firefox (aj keď asi viac by som sa potešil celej Mozille). Ďalej v sekcii menu Internet nájdete XChat IRC (IRC klient) a Terminal Server Client.

Kancelária

V tejto sekcii nájdete balík OpenOffice 2.0 (1.9.129) - čiže všetko, čo treba pre tvorbu dokumentov, tabuliek, grafov, atď.. Je tam ešte aj Evolution (The Evolution Groupware Suite) - priznám sa, neviem, na čo presne je, pretože nemám k dispozícii pripojenie k Internetu a teda som nekonfiguroval ani poštový účet...

Príslušenstvo

Kalkulačka, gucharmap 1.4.4 (Mapa znakov), prehliadač súborov (Nautilus 2.12.1), Slovník 2.12.1 (hľadá v on-line slovníku), File Roller 2.12.1 (Správca archívov), Terminál (GNOME Terminál 2.12.0), textový editor (Gedit 2.12.1)

Zvuk a Video

Multimédiá sú asi najslabšou stránkou tohto distra a veľa sa toho neporieši, aj keď si zoženiete už spomínané DVD. Z toho si akurát nainštalujete xmms a môžete sa vyžívať vo vašej zbierke mp3 (ak nejakú máte). Video sa mi rozbehať nepodarilo cez žiadnu GUI aplikáciu (bez môjho zásahu). Totem neprehral absolútne nič okrem Vorbis audia (na CD nie sú kodeky). Keďže nemám pripojenie k Internetu, riešenie som našiel iba s DVD distrom Mandrivy 2006, z ktorej som prekonvertoval cez Alien RPM balíčky xine na DEB a rovno aj nainštaloval.
Zoznam programov v tejto sekcii: CD prehrávač, nastavenie hlasitosti, Totem 1.2.0, Serpentine 0.6.3, Sound Juicer 2.12.2, program na záznam zvuku...

V žiadnom prípade si ale nemyslite, že doplnenie systému o maličkosti, ako sú kodeky, je problém. Doinštalovať sa dajú bez najmenších problémov, repozitáre na webe sú totiž bohaté a v prehľadnom menu utility pre inštalovanie balíčkov sa určite nestratíte! Dalšia možnosť je doinštalovať balíčky z on-line repozitárov už pri samotnej inštalácii Ubuntu. Alebo tá cesta, ktorou som sa pobral ja, prekonvertovanie balíčkov RPM na DEB a ich následná inštalácia.

Zhrnutie - záver

Môj osobný názor je, že Ubuntu je veľmi podarený projekt. Hneď, ako som spustil Live CD, som sa rozhodol preinštalovať Mandrivu 2006 Free na Ubuntu 5.10 . Pod rukami mi prešli distribúcie ako Slackware 10.2, Mandriva 2006 Free, Mandrake 10.x, nejaký ten Knoppix, Thiz Linux a možno aj nejaké iné, na ktoré si teraz už nespomeniem.

Avšak udomácnilo sa iba Ubuntu. Je to OS, ktorý má namierené aj k menej skúsenejším používateľom, čo vidieť z balíkov programov ktoré obsahuje. Profesionáli si tiež prídu na to svoje (gcc, vi sú prirodzenou súčasťou, nachádzajú sa na CD ako aj alien a make). A myslím, že za spomenutie stojí aj fakt, že na CD sú pribalené ovládače ku grafikám NVIDIA a ATI. Teda splnili, čo sľubovali (s Ubuntu môžete surfovať webom, čítať e-maily, vytvárať dokumenty a mnoho iného! Ubuntu vám poskytne silu a flexibilitu pre obchodné, vzdelávacie a domáce využitie :-).

Vybrať si a rozhodnúť sa však už musíte sami. K tomuto rozhodnutiu vám môže napomôcť Live CD, s ktorým si môžete Ubuntu vyskúšať. Mne sa zapáčilo až tak, že som si objednal ďalších 45 kusov (30 CD - 32bit, 10 CD - 64bit, 5 CD - MAC) a rozhodol som sa rozdávať ich po okolí :-).

napísal: Jaroslav Petráš <damnedwtspirit@gmail.com>, pre www.linuxos.sk

    • Re: Re: KDE 08.11.2005 | 15:47
      Avatar Samuel Cengel <b>Archlinux</b>  Používateľ
      skuste pozriet na http://wiki.archlinux.org/index.php ci tam nie je clanok o KDE v anglictine, myslim, ze som tam nieco take videl, pripadne na domovskej stranke je forum, no zahranicne samozrejme alebo skuste uja www.google.com. V archu je nutne ucit sa, dokonca je to ich filozofiou, manualy a navody su len na nete a pan Judd Vinet (tvorca) povedal, ze sa to neplanuje ani menit. Ani instalator mozno nebude novy, aj ked sa o tom diskutuje.To je cena za jeho rychlost, pruznost a nevysoke naroky na hardware.
    • Pekny clanok 25.01.2006 | 22:12
      Avatar Martin Beastie  Používateľ
      Len tak dalej a aj ine distra nech je viac a viac informacii.. ;)
      <br/> <br/>
      • Re: Pekny clanok 27.01.2006 | 10:43
        Avatar Jaroslav Petráš Arch Linux  Používateľ
        Ved pracujem na Slackware 10.2 teraz :-D
        301 Keyboard Error. Press any key to resume or F1 for setup...
    • Nuž tak som zas objednal 26.01.2006 | 00:41
      Avatar - ScoRpio - http://Notes.MartinFrano.info  Používateľ
      Síce, nie som zástancom tejto distribúcie a gnome mi od prvopočiatkov vôbec nesadlo objednal som si 5 CD :) Zas porozdávam známim.
      http://Notes.MartinFrano.info
    • root 26.01.2006 | 01:17
      Avatar borg Fedora  Administrátor
      na nastavenie root konta netreba restarovat pocitac, staci zadat: sudo passwd root
      • Re: root 26.01.2006 | 09:08
        lola   Návštevník
        zaujimalo by ma ci je tam uz podpora dosiek NF4 a SATA diskov na tomto chipsete,odskusal ubuntu niekto na nf4?lebo 5.04 nejde nevidi hdd
    • serial port 26.01.2006 | 20:06
      Avatar jurajb Debian, K/Ubuntu  Používateľ
      Pouzival som tiez Ubuntu 5.04 aj 5.10. Dal som vsak prednost Kubuntu, kedze preferujem KDE a Fluxbox. Docela by ma zaujimalo, ci sa niekomu podarilo na tomto distre rozbehat seriovu mys.
      • Re: serial port 15.02.2006 | 09:17
        peter   Návštevník
        no ani ja som nepochodil so seriovou mysou, ale pripisoval som to odfajcenemu portu ps2, kedze moja masina funguje takym sposobom, ze v ps2 porte pre klavesnicu (ktory je zly) nie je nic, klavesnica je v porte ps2 pre mys (v ktorom funguje) a ubuntu5.1, redhat9 ani mandrake9 si neporadili s xwindowsami, pretoze im chybalo "pointing device" - seriova mys nestacila. nakoniec mandrake po rucnej konfiguracii x nastartoval a tak aj funguje.
    • Kubuntu 27.01.2006 | 10:34
      eMDi   Návštevník
      ad seriova mys : mam len PS2 a ta facha samozrejme :) ad Kubuntu: instalacia jednoducha kto by chcel ... sudo apt-get install kubuntu-desktop ad Xubuntu: len zamenite jedno pismenko ;-) (jedna sa o XFCE rozhranie)
      • Re: Kubuntu 27.01.2006 | 15:43
        Avatar jurajb Debian, K/Ubuntu  Používateľ
        Tak aby som to skompletizoval, okrem Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, existuje este Edubuntu, Nubuntu a Skubuntu.
    • instalacny bug 27.01.2006 | 22:23
      TheThing   Návštevník
      neviem, ci som jediny ktory si vsimol dost velky bug 5.10 verzie, a to pri samotnej instalacii, konkretne pri vybere slovenskej alebo ceskej klavesnice. problemy s lokalizaciou boli aj v 5.04, mozno v aprilovej verzii 6.04 to uz bude opravene
      • Re: instalacny bug 27.01.2006 | 22:33
        Avatar Jaroslav Petráš Arch Linux  Používateľ
        Nepouzivam SK klav pri inst. a vobec ani pri administr. systemu... Taketo jemnosti doladujem az ako uzivatel v GUI podla potreby... Takze som si to nemal ako vsimnut... :-( A co sa presne deje???
        301 Keyboard Error. Press any key to resume or F1 for setup...
    • Napis k co je k comu... 27.01.2006 | 22:24
      Lamka   Návštevník
      A este prosim ta napis co je k comu :) A bude to ok
    • wireless 05.02.2006 | 14:56
      Palo   Návštevník
      Caute vsetci. Naninstaloval som Ubuntu 5.10 bez problemov. Vsetko fubguje ako ma az na wireless sietovy adapter. V administracii sieti ho nemam a nemam tam ani moznost pridat nove pripojenie. Som v tomto laik doteraz som bezal na Win. Adapter pouzivam D-Link DWL-122. V device manazeri sa objavi. Pomoze niekto?
    • shipit.ubuntu.com 05.02.2006 | 16:27
      Davs   Návštevník
      Hy! Ak objednám ubuntu cez shipit, tak vobec naplatim nic? Nic za CD, nic za postovne, atd?
    • edge 07.02.2006 | 22:01
      tino   Návštevník
      Caves, neviete mi niekto poradit, ako rozbehat zadacom modem v Ubuntu? Postupoval som podla navodu na zadacom.sk a stale mi vypisuje chybu v skripte spojenia. Zmenil som tam len cestu k ttyUSB0 //dev/ttyUSB0. Neviem co s tym. Nechce mi ani defaultnut route. Dikes za rady. Distro je celkom fajn, rychlejsie ako mandriva 10.2. Ale programova vybava je slabsia. Treba k tomu net a ten neviem rozbehat. Dikes. Pekny den.
      • Re: edge 08.02.2006 | 23:05
        Avatar jurajb Debian, K/Ubuntu  Používateľ
        Nepises ktoreho providera pouzivas, /dev/ttyUSB0 je prvy seriovy port, je vhodne vytvorit symlink na /dev/modem .

        Ak ti system modem detekuje, mas pravdepodobne nespravny inicializacny retazec AT+CGDCONT...atd. Podstatne su 3 subory, ak ich nemas, tak ich vytvor:

        /etc/chatscripts/provider
        /etc/chatscripts/provider-hang
        /etc/ppp/peers/provider
        pripadne este
        /etc/ppp/resolv.conf

        Nepouzivam sice tvoj typ modemu, idem cez kabel a mobil tiez cez ttyUSB0, ale ak chces posli mi svoj email a ja ti tie subory postnem, po ich mensich upravach by ti to malo fungovat, teda za predpokladu, ze ten modem uz mas detekovany.
    • Ubuntu? 15.02.2006 | 15:09
      ims   Návštevník
      Skutocne neviem, co je na nom take skvele. Vcera mi prisiel balik, odskusal som a uz sa k nemu viac nevratim. Dlhy start, malo programov, a hlavne mi chyba podpora tlaciarni v live cd, co je zasadna chyba podla mna
      • Re: Ubuntu? 16.02.2006 | 20:58
        xxxx   Návštevník
        Podpora tlaciarni ??? A tlacovy server CUPS tam mas naco? Pomaly start? Kolkokrat za den to preboha restartujes? Ak ti chybaju restarty, vrat sa k Win...
        • Re: Ubuntu? 16.02.2006 | 22:57
          MiBO   Návštevník
          v 6.04 bude o mnoho rychlejsi start takze si pockej.
    • ubuntu a opera 17.02.2006 | 00:29
      riso007   Návštevník
      nainstaloval som si ubuntu. zvykol som si na operu ci vo win alebo mdk ale teraz si ju neviem nainstalovat stiahol som si ju z opera.com pre ubuntu / balik deb / a skusal cez pridanie softu, update manager a ine ale mi hlasi ze nema podporu co mam spravit? da sa to spravit?
    • ubuntu a opera 17.02.2006 | 00:29
      riso007   Návštevník
      nainstaloval som si ubuntu. zvykol som si na operu ci vo win alebo mdk ale teraz si ju neviem nainstalovat stiahol som si ju z opera.com pre ubuntu / balik deb / a skusal cez pridanie softu, update manager a ine ale mi hlasi ze nema podporu co mam spravit? da sa to spravit?
    • root heslo 20.02.2006 | 14:12
      asi   Návštevník
      nastavil som si heslo cez fille recovery (filesafe) a pri zadaní su neni žiadny problem ale ak chcem použiť sudo alebo použiť nastavenia cez KDe nastroje označuje my heslo za nesprávne. Neviete prečo to tak je? A ešte jedna vec ako si povoliť log as root ? lebo občas sa najde robota ked chcem pár vecí poprepisovať a mam na to rad Kate...
      • Re: root heslo 20.02.2006 | 15:39
        Avatar jurajb Debian, K/Ubuntu  Používateľ
        Ak chces pouzit KDE nastroje pod uctom superusera, zadaj do konzoly tento prikaz: kdesu kcontrol. Ak chces spustit Kate ako root, zadaj do konzoly sudo kate /cesta k suboru, polozka sudo kate by sa teoreticky mala dat nadefinovat aj do kmenu. Mne ucet roota zatial vobec nechyba, uplne som si vystacil ciste so sudo...
        • Re: root heslo 20.02.2006 | 15:54
          Jaroslav Petráš   Návštevník
          Ak by si pozorne cital clanok nasiel by si to tam... :-D Totiz ked spustas nastroje tak zadavas heslo svoje pretoze patris k skupine uzivatelov ktora ma povolenu administraciu systemu... Aj ked pyta heslo root-a //neviem - chyba prekladu??
          • Re: root heslo 20.02.2006 | 15:59
            Jaroslav Petráš   Návštevník
            Správca prihlásenia (nastavie) abo niečo také a tam nastavíš "povoliť prihlásenie root-a cez.."abo niečo také... Skus sa poprehrabovat v menu Neviem uz velmi de presne sa tato polozka nachadza...
    • Prihlasenie ako root 20.02.2006 | 22:53
      Asi   Návštevník
      Neviem čo mám s toho že som admin keď nemôžem zapisovať nikde okrem svojho adresára, a tieto práva my vyhovujú no keď robím niečo komplexnejšie a chcem využívať kde služby riešenie sudo je dosť zdĺhavé... Pozeral som oba centra a nič take som tam nenašiel aj ked som si nastavil ako sa prihlasuje root ešte stale sa mi ho nepodarilo povoliť...
      • Re: Prihlasenie ako root 21.02.2006 | 00:28
        Avatar jurajb Debian, K/Ubuntu  Používateľ
        Ak potrebujes nieco koplexnejsie, trebars kvoli konfigurakom alebo kompilacii, napis do konzoly sudo bash a svoje heslo. Tym padom mas povolene vsetko...
        • Re: Prihlasenie ako root 21.02.2006 | 15:28
          Avatar Jaroslav Petráš Arch Linux  Používateľ
          To mala byt ako administracia systemu... nastavenia a tak... Nikde zapisovat??? Ved ale skus v konzole: $su password: *Sem zadaj svoje heslo a praaask ent..* #chmod -v 777 /subor // Abo na co len ces a ake prava ces... Inak budem sa opakovat: V clanku to vsetko je...
          301 Keyboard Error. Press any key to resume or F1 for setup...
    • Rozlíšenie monitora 20.06.2006 | 12:46
      jarnet   Návštevník
      Ahojte, mám problém s rozlíšením monitora na ubuntu 5.10. Napriek tomu, že mám v súbore xorg.config v Section "Screen" Modes "1024x768" "800x600" "640x480" stále mám rozlíšenie 640x480. Cez rozlíšenie obrazovky z menu->systém->predvoľby mi iné rozlíšenie ako 640x480 neponúkne. Ani keď som z xorg.config zmazal "640x480" vo všetkých Depth stále to je to isté. Vďaka za každú radu.
    • prikaz make 05.07.2006 | 23:07
      zufaly   Návštevník
      cafte.neviete nahodou ako sa da v ubuntu pouzit prikaz make????stale mi vypisuje ze neexistuje ci take daco,,,,,