Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0?

Sekcia: Aplikácie & Desktop 25.09.2008 | 20:22
Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
.tak Páni ja asi kašlem na celé KDE 3.5

Proste to od nainštalovania nefičí jak má. Kaffein neprehráva video, lebo je orezaný. Tak ho upgradnem s PackMana, a ten zas nemá cestu k médiám a video mo neprehrá. a keď aj, lebo jednu CD-rom sa mu ráči vidieť, tak sa nedajú preskakovať tracky. Mplayer detto.. tak isto nevidí cestu k Hardvéru myslím DVD-romky. A tiež, keď skúsim dať ďalší track, tak mi padne, lebo vraj "bad usage" . Toto sú veci s ktorými sa užívateľ nemá čo babrať. Proste sa to naištaluje a má to fachčiť. Alebo sa mýlim? Akože sorry ešte skúsim dať GNOME, ale keď sa aj to bude srať, neviem, či sa na celý Linux nevyseriem...
    • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 25.09.2008 | 20:35
      emo   Návštevník
      no vidis. ja som presiel z gnome na KDE 3.5.9 pouzivam Linux MINT 5 Elyssa a som s nim nadmieru spokojny. slape mi vsetko super tak ako to ma byt a to som v linuxe zaciatocnik. Kaffeine je super prehravac.
    • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 25.09.2008 | 20:45
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Myslim ze je chyba niekde medzi klavesnicou a stolickou.. Ja pouzivam Debian Lenny, na notebooku, ide mi tu absolutne vsetko. na KDE3.5.9 sa nemozem stazovat, odladenejsie prostredie proste neexistuje. A to ze sa ti serie Opensuse neznamena ze sa ti bude srat napriklad ubuntu, debian, fedora, mandriva etc.. Odporucam skusit najskor to ubuntu ak si novy uzivatel ( kubuntu nie, to je hnusne, pouziva nestabilnu trapnu verziu KDE4.1 ako predinstalovanu, fuj, kamenom na nich )
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 25.09.2008 | 21:02
        Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
        ..to bolo poetické tá chyba medzi klávesnicou a stoličkou, ale fakt, kurnik nezdá sa mi, že by mala mať táto distib. takéto problémy..proste nechápem. Možno slabá podpora HW alebo čo ja viem ešte. Ubuntu som skúšal, ale trochu pomalé, ale znesiteľné, no mám asi 18 distier možno budem skúšať, ale to s openSUSE mi nejde do hlavy.. :-(
        • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 25.09.2008 | 23:00
          Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
          mal si ubuntu aj nainstalene, alebo si spustal len live? po instalacii sa jeho rychlost niekolkonasobne zvysi.

          Zo zaciatku treba mat hlavne trpezlivost, vedomosti pridu.

          BTW na webe je dost navodov ako si co nastavit, staci vediet trochu po anglicky + pouzit google
          git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
          • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 27.09.2008 | 00:47
            Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
            hej mal som ho aj nainštalované, ale nič sa nezmenilo.. MD5 sum bolo ok. Mne na PC ide dobre so všetkých ubuntu len Xubuntu btw. mne sa to prostredie začína páčiť každé XFCE mi šlo super, akurát, že tam nič nieje a kto vie ako by som sa stým popasoval. Najviac mi zarezalo Gentoo XFCE, ale tam vraj treba kompilovať až až a ja už aj pri openSUSE mám problém.
            Ináč live verzie ako Mandriva, Knoppix, Danix mi šlapali rýchlo.
            Ale ako vidíš, zatiaľ som stále pri openSUSE :-)
      • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 26.09.2008 | 11:14
        jabuko   Návštevník
        Naozaj je pre začiatočníka dôležité vybrať si správne distro. Jeden by si myslel, že profesionálne spracované OpenSUSE musí fičať hneď po nainštalovaní, ale nalejme si čistého vína (na zdravie!). Aj hardvér je treba poriadne vybrať, aj striktné dodržiavanie licenčných podmienok bráni aby boli niektoré veci predinštalované.
        Ak sa niekto rozhodne skočiť do Linuxu rovnými nohami, tak si môže naraziť hubu. Treba sa s ním zoznamovať dlhšie a obetovať mu čas. Takže ak si niekto myslí že je to len OS zadarmo, tak bude sklamaný. Mne nedal Linux zadarmo nič. Stálo ma to kopu času, skúšania a testovania rôznych distribúcií, spočiatku aj stratu rôznych dôležitých dokumentov (nezálohoval som).
        Existuje viacero spôsobov ako sa rozhodnúť:
        -nájsť najvhodnejšie distro, ktoré pôjde podľa mojich predstáv
        -naučiť sa konfigurovať, nastavovať, inštalovať...
        -zostať pri Windows
      • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 28.09.2008 | 20:28
        Dotmindes   Návštevník
        Nechcem rypat,len trochu poopravit.Na strankach kubuntu mas na vyber ci si stiahnes s kde 4 alebo 3.5

    • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 25.09.2008 | 21:06
      Avatar Grawp   Používateľ
      medzi klavesnicou a stolickou je asi nejaky k.k.. . Nepotrebujes novy Kaffeine ale nový engine s codecmi. Eniginy su najpouzivanejsie Xine alebo Gstreamer. metabaliky codecov vyzerajú asi nejak - xine-codecs (nainstaluje ine baliky, teda konkretne kodeky). MPLAYER si prestav aby pouzival ALSU a gstreamer-pulse a xine-pulse vyhod!

      Viem iba o jedinom OS kde si poradne ani nemozem vybrat zvukový mixér(engine).

      A KAFFEINE PO INSTALACII V OPENSUSE NENI OREZANY, OREZAN JE XINE KTORY JE NAVYSE LEN SO ZAKLADNYMY CODECMI!

      A navyse KDE je asi jediny desktop enviroment kde si mozem nastavit secky veci co potrebujem... ako dlzky kliknuti, pedzery dvojklikov, gestá, uchytenia okien (sticky) , presne vzdialenosti, secky veci co sa tykaju focusu (napr ze ci pri kliknuti na neaktvine okno posunie kliknutie pri aktivacii , ci ho prenesie do poredia atď., ASI by som mohol vymenovat 3/4 nastaveni v kcontrole ktore s v GNOME jednoducho nemozem nastavit (a polovicu z tych 3/4 naozaj vyuzivam))

      vadi ti kaffeine? tak ho nepouzivaj... ale ani ostatne ti nepjdu kym nedas novy XINE alebo GSTREAMER + ich CODECY
      (teda VLC pojde, mplyer pojde atd... ale vacsina nie)

      NIE A NEMOZE TIE CODECY A NEOREZANY KAFFEINE PICHNUT ABY BOLI OUT OF BOX: 'COS OF SOME LICENSES
      • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 25.09.2008 | 21:23
        Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
        Tak po 1. to k.k si si naozaj mohol odpustit, ja som proste BFU :-) a nieje problém sa tomu venovať aby to tak nebolo, ale moje prioritné záujmy sú inde. Tam by som ti ja mohol nadávať do k.k ale to je asi hlúposť.
        2. S tým nastavením KDE máš úplnú prvdu ja sám som mal potrebu si tieto veci nastaviť a v GNOME to proste nejde. Ale viem to oželieť,kvôli fuknkčnosti celého...
        3. Ak už mi rdíš (a ja si rád nechám) tak aspoň bez tých sarkazmov. Ale dík skúsim s tým niečo spraviť.

        P.S: Čo znamená tá posledná veta?
        • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 25.09.2008 | 22:06
          Avatar Grawp   Používateľ
          Sorry. Dnes mam zlu naladu. Asi by som nemal nic pisat ked mam zlu naladu.

          Ta posledna veta bola odpoved na pripadnu otazku, ze preco tam nemozu tie codecy dat. Tie codecy tam nedavaju kvoli nejakym incompatibilitam v licenciách atď, aspon tak si to pamatam. mozno sa mylim.
          Pravdepodobne prechadzas Windosu. Tu je trosku problem s tym ze windows je rieseny prave pre BFU a na desktopy. Zatial co desktop GNU operacne, *Solarisy a BSD systemy boli povodne len pre trosku advanced users ktorym nevadi si neco ponastavovat dnes to uz pre niektore distribucie neni pravda. Tu je to skor o zvyku, proste sa treba naucit ze je tu viacej zvukovych mixerov a ze len jedno zariadenie moze pristupovat ku zvukovke (reporezentovanej subormi v /dev/snd). Preto ja napr pouzivam ALSU,. programy pristupuju k ALSAe a ta ku zvukovke. preto je lepsie Pulse vyhodit lebo niektore aplikacie mozu defaultne vyuzivat pulse a ked pulse nenajdu tak pouzuju alsu a netreba to rucne nastavovat.

          Potom je tu viac video enginov, najma xine a gstreamer.
          a napr nemusis vedet co su to metabaliky -> su to baliky ktore neobsahuju nic okrem závislostí. ako napr to xine-codecs závisí na vela kodekoch ktoré xine moze pouzivat.
          je tu vela sa co ucit.

          PS. Poznáte iný typ operacneho systemu ako GNU/Linux ktory sa pouziva od routerov, desktopov a serverov, cez lietdala, ponorky, UAV a rakety az po satelity a jadrove urychlovace?
          • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 25.09.2008 | 22:37
            Jožko   Návštevník
            Celý systém Linux sprava balíčkov je na chuja. inštalovať môžu iba machri, pre tupcov je iba Win.:(((
            Tak debilný systém ako Linux som nevidel a zrejme ani neuvidím... aj na posratom ATARi 800 XE, si človek klikne na install.prg a nie je problém. Talé kokotiny v inštalácii má fakt iba skvelý LINUX a tisice distier s ním ... Skvely Sabayon je na picu... nejdu kodeky ALSA, vo vyše ročnej MAndrive ide šecko len pojebaná grafika NVIDIA 8200 za boha nie...ako keby som sa psovi do riti pozeral... Šecky pojebané distrá nedosahujú v jednosduchosti ovlásania ani WIn95... no proste katastrofa
            • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 25.09.2008 | 23:21
              Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
              Win 95. bol vzhľadom k tomu aký software sa vtedy používal, možno najlepší Windows, teda tá posledná edícia. Máš pravdu pre blbých je Win. a Gates to veľmi dobre vie. Celá filozofia Linuxu je podľa mňa (sorry že ja LAMA do toho kecám), ale asi o inom. Mám dokonca pocit, že sa ani nerátalo, že má byť pre tých, čo sa tomu nechcú prizrieť na črevá. Myslím že viem o čom hovoríš aj ja zúrim, keď mi z nepochopiteľných dôvodov nechce načítať HW s čím XP v podstate nikdy nemá problém. Čo sa týče inštalácie programov, taktiež nie. Ale zas je to o tom, že to niekto pozbiera dá to do jedného balíka ktorý si ty kúpiš alebo crackneš, urobíš pár klikov a je to..Windows má ale úplne iné problémy a je zbytočné o nich hovoriť. Pravda ale je, že ja používam profesionálny audiosoftware, lebo som muzikant a na Linux so nič podobné (rozumej rovnocenné)nenašiel. Čo sa týče inštaláciej SUSE a aj iné distrá už majú oneclick instal takže aj tento "problém" odpadá. Snáď len tá podpora HardWare....aspoň podľa mňa
              • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 26.09.2008 | 01:51
                Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                je libo multitrackovy nahravaci a editacny softik (napr. audacity) alebo skorej nieco na upravu MIDI (napr rosegarden). Samozrejme existuju aj platene softy, zalezi len od toho co v nich chces tvorit.

                btw linux je ovela jednoduchsi a intuitivnejsi nez windows, len zmyslanie vacsiny uzivatelov je pokrivene dlhodoby pouzivanim zmienovaneho molocha. Napr. navod na nastavenie pripojenia k zabezpecenej wifi sieti a importovanie certifikatu pre linux - 7 riadkov, navod pre xp cca 3x A4 a to nehovorim o tom ze na linuxe som sa pripojil na prvy sup a chalaniskovi pod xp sa to nepodarilo ani po dvoch hodinach nastavovania, klikania a restartovania systemu, a typek s vistou to nesprevadzkoval ani za cas, za ktory som si ja stihol na svoj novy notebook nahodit system, stiahnut aktualizacie a z vacsej casti ho aj nakonfigurovat (a to tam sedel este predtym nez som vobec prisiel). Cize asi tolko k "jednoduchosti" windows.
                git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 26.09.2008 | 04:05
                  Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
                  ...no ale to je sieť, to Linuxu asi nikto nepopiera...
                • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 26.09.2008 | 04:18
                  Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
                  ..ku všetkej úcte k vývojárom Linuxu...
                  ...ale audacity je asi dost nedonosená náhrada..hovorím o pro SW, ak o nejakom vieš sem s ním...
                  Linux je podľa mňa oveľa lepší OS ale s Aplikáciami je to ešte stále slabé, ale povedzme GIMP, aj keď nesiaha na Photoshop, OpenOffice, a Amarok, je podľa mňa veľmi podarený prehrávač, K3b sa tiež dá, aj keď Nero.... ale ja už aj pre Linux...však počkajme čo bude..
                  • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 26.09.2008 | 23:08
                    Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                    samozrejme ked chces softver ktory ti nahradi studiove garetiky tak mozno tak protools ktory bohuzial (zatial) pre linux neexistuje. Lenze ruku na srdce - dokazes na slovensku nahravanim uzivit licenciu na mac+protools+pluginy (cena radovo v 100tisicoch s pluginmi)? Cize treba mysliet aj trochu ekonomicky a vediet si vypocitat co vyjde lacnejsie ci profesionalna sw vybava bez studioveho hw, alebo si radsej kupit hw, ktory mozes po case ked si budes chciet kupit lepsi aj predat a behat na linuxe s audacity (pre zakladne nahravanie a mastering) popripade s profesionalnejsim, ale zlozitejsim ardour-om. Z vlastnej skusenosti ti mozem povedat ze softverovo nedosiahnes taky kvalitny zvuk ako pri vyuziti profesionalneho studioveho hw. Bohuzial profi hw moze byt niekedy na pritaz ako sa to stalo v mojom studiu, kde musime kvoli firewire mixpultu alesys behat pod xp (sranda je vsak ze ani visty ho nezrali).

                    skus pozriet:

                    http://www.soundonsound.com/sos/feb04/articles/mirrorimage.htm
                    http://www.linuxjournal.com/article/7205

                    aj ked su to uz relativne stare clanky, je tam zopar zujimavych veci popisanych.


                    k vecnemu boju gimp vs. photoshop - uznavam ze ps je pre beznych ludi asi vhodnejsi, kedze v gimpe musis vediet co robis (takisto ako v linuxe). Nestaci len naslepo klikat na rozne funkcie (ako to robi vacsina uzivatelov v ps). Treba si k danej problematike aj nieco precitat a chapat ze co vlastne robim. Bohuzial mam take skusenosti ze najviac pi...je do gimpu skupina uzivatelov ktori nepoznaju ani rozdiel medzi vektorovou a bitmapovou grafikou. Ked postavis vedla seba profesionala v gimpe a ps, tak podla mojho nazoru kazdy program bude na niektore ukony vhodnejsi a na niektore zas nie. Kedze je vsak gimp oss, tak pokrocilejsim uzivatelom nic nebrani dotvorit si vlastne funkcie a skripty. Cize je to velmi individualne. Mne osobne viac vyhovuje gimp a keby sa karta obratila a za ps by sa neplatilo nic a za gimp cena photoshopu tak by som si gimp urcite kupil a ps nepouzival. Jednoducho pre moju pracu je gimp uplne idealnym nastrojom.


                    openoffice - to som zatial nenasiel ziadnu lepsiu nahradu. je vsak pravda ze som ju ani nepotreboval hladat. OOo mi maximalne vyhovuje a neviem si predstavit pracu v inom kancelarskom baliku (uz sa tesim na trojku :)

                    Amarok - mozno by sa s nim dalo porovnat tak maximalne itunes, ale zvyk je zvyk a znovu sa budem opakovat iny prehravac som nehladal lebo som na to nemal najmensi dovod.

                    k3b vs nero - nuz tu podla mna jednoznacne vedie k3b. ci uz zapracovanim do systemu, funkciami, uzivatelskym rozhranim, spolahlivostou... Nic lepsie nepoznam. Nero je podla mojho nazoru iba slabym odvarom, teda sudim podla toho co som s nim mal moznost pracovat asi 3x od mojho prechodu z win na linux.
                    git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                    • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 27.09.2008 | 00:35
                      Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
                      Tvoj príspevok už je pomaly recenzia :-)

                      ...nechcem sa do toho vŕtať, lebo pôvodná téma bola iná, ale snáď len toľko, že v grafike ja nič nerobím. Ale počul som vyjadrenia profíkov ktorý hovoria, že im tie možnodti nestačia..neniem či sa dajú dotvárať, ale OSS sa asi dá, ale to už musíš byť aspoň pol programátora, a to aj profíci vo foto niesú, lebo potrebujú, hlavne SW s ktorým môžu makať. Konkrétne kamoška je profi fotografka, má Mac PPC G4 a samozrejme Photoshop a viem, že tam len tak klikať sa ani nedá, ja som ho odinštaloval, lebo som videl len haldu nástrojov, a nevedel som čo s tým, mne stačí prehliadač, ktorý dokáže spraviť nejaké základné úkony. iTunes nemám rád, tak ako ani Win media player. A Nero si myslím, že je najlepší napaľovací program. V XP používam Nero a Alkohol 120% viac tam toho nepotrebujem...ani Clone CD atď.. V Linuxe mi vyhovuje K3b, nesedí mi Brasero. Nechcem si ale nahovárať, ale mám pocit, ako by ten zvuk audio CD bol po K3b trochu odchýlený. A u Nera nie, ale to neviem či nieje aj samotným Linuxom, lebo, a to si nenahováram, skúšal som zvuk nahrávok pod Win aj Linux, a SW pod Win s toho vyšiel lepšie. Bol to citeľný rozdiel. A ten istý Hard Ware. Ale asi v tom môžu zohrávať rolu aj kodeky a pluginy.. Uvidíme hovorím zatiaľ sa s Linuxom len zoznamujem..
                      • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 29.09.2008 | 12:40
                        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                        A ten istý Hard Ware. Ale asi v tom môžu zohrávať rolu aj kodeky a pluginy.
                        do driverov sa velmi nevyznam, ale myslim ze by to mohlo by sposobene prave tymto. Napriklad ked som menil na notebooku MSI GX700X vistu za ubuntu, tak pod ubuntu bol zvuk hlasnejsi, kvalitnejsi a fazovo vyrovnanejsi (taky mäkší :) - to mi potvrdil aj vlastnik toho notebooku. cize sme zase tam kde sme nechceli - vsetko sa odvija od vyrobcov hardveru, ktori castokrat komunite nedaju specifikacie :(
                        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                        • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 29.09.2008 | 12:41
                          Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                          P.S. keby to mohol ozrejmit niekto skusenejsi v tejto oblasti bol by som mu velmi povdacny
                          git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                          • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 29.09.2008 | 13:07
                            l_barbarossa   Návštevník
                            audio na cd-cku ma vzorkovaciu frekvenciu 44kHz. Vystupna frekvencia kariet pod alsou bola/je 48kHz. Mozno tam treba hladat vinika.
                            Pozri napr. tu
                            • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 29.09.2008 | 13:50
                              Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
                              Ok. Díky moc ľudia, 6 týždňov budem offf. Nemocnica :-( Takže sa vidíme-počujem-píšema až potom zatiaľ čavte.
                    • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 27.09.2008 | 14:39
                      Grawp   Návštevník
                      ten ardour vyzera husto
                      ece by to chcelo OSS profi editor na video
                      • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 27.09.2008 | 23:40
                        Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
                        ...to je pravda, videl som ho v studio ubuntu, ale som ho neskúšal, lebo na mojom kompe to ubuntu šlo príšerne pomaly... ale má ho aj Mandriva tak ho skúsim, alebo to hodím na SUSE...
          • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 25.09.2008 | 23:01
            Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
            Hej prechádzam z Windowsu, ale trvá to už nejaký mesiac. 1.krát keď som si spustil Linux (SUSE Linux 10.0) tak som v podstate len hľadeľ na monitor,ale od vtedy som predsa len inde. Vpodstate už pre isté veci ho už používať viem. Iný súborový systém bolo to čo ma deprimovalo, lebo som nic nevedel nájsť, nevedel som čo je čo, teraz si už aspoň viem ručne rozdeliť a upraviť HDD pri inštalácii, opraviť GRUB..NIč moc, ale aspoň viem, že je aj iné ako XP, či Vista. A teraz vyjde najavo, že na to aby som mohol Linux plne používať mu musím ešte viac rozumieť...no priateľka už žiarli na LINUX :-) lebo má pocit, že ma vzrušuje viac ako ona :-))
            Čo už...
            • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 25.09.2008 | 23:46
              Avatar ninu Slackware, Android  Používateľ
              Pozrite sa Hošááánci, ked Vam Linux nevyhovuje, tak naco ho pouzivate ??? Citam si tuto temu, ze sa dozviem nieco nove, ale vy len nadavate aky je ten Linux zly, ze Vam nic neide a takto dookola a na druhej strane to vyzera tak, ze vlastne ospevujete Win. Mam pre Vas riesenie ostante pri Win ked Vam to viac vyhovuje, preco sa trapite s Linuxom ?
              Potom sa len zbytocne zakladaju taketo temy, kde sa nic neriesi len sa nadava na Linux ...
              Slackware
              • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 26.09.2008 | 14:22
                Jožko   Návštevník
                Skvelý Linux ??? http://www.root.cz/clanky/vazna-chyba-v-jadre-poskozuje-sitove-karty/ toto fakt nemá chybu. Linux je utrpenie z mnohými bugami, ktoré nezreli svetlo sveta... Ešte pár rokov potrvá kým dosiahne úroveň Win95
                • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 26.09.2008 | 14:32
                  Avatar borg Fedora  Administrátor
                  este par rokov potrva kym ty dosiahnes iq hupacieho konika
                • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 26.09.2008 | 16:57
                  Avatar ninu Slackware, Android  Používateľ
                  Tak preco sa tam zaujimas o Linux ? Preco nie si na Win fore ? Preco navstevujes stranky Linuxu ?
                  Slackware
                • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 26.09.2008 | 17:49
                  Avatar Matej Krajčovič Ubuntu 8.10  Používateľ
                  pochybujem. ze si ten clanok cital, lebo sa tam pise, ze to nebola stabilna verzia. podla mna je ovela lepsie, ked sa na ten bug pride teraz a nie, ked bude ostra verzia.
                  You are registered as user #457083 with the Linux Counter.<br/> Given enough eyeballs, all bugs are shallow.<br/>
                • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 26.09.2008 | 18:43
                  Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
                  ...asi nemá zmysel sa s tebou baviť, lebo jedna vec je objektívna kritika a niečo iné je heilovanie za Windows. Podľa mňa, buď si nikdy nemal nainštalovaný Linux a len si to niekde videl alebo o tom čítal, alebo si to hodil na komp a zľakol si sa niečoho čo bolo iné... Keď som povedal komošovi (informatikovi), že prechádzam na Linux, tak sa ma spýtal, či mi to nerobí problém, že iný súborový systém a aplikácie. Ale ináč ani on nič viac proti. A mne to fakt robilo problém...vieš vedomosti :-) ale dnes už je to iné... apropo stiahol som si kodeky takže 50% z problému už je preč a vyriešim aj to ďalšie...
                  ...Veľa zdaru....
              • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 26.09.2008 | 18:47
                Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
                ...to bolo len chvíľková depka.... určite pri Linuxe ostanem, ak si medzitým nekúpim iMac :-)
      • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 25.09.2008 | 23:03
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
        ASI by som mohol vymenovat 3/4 nastaveni v kcontrole ktore s v GNOME jednoducho nemozem nastavit
        <flame> si si isty ze sa tieto veci nedaju nastavit cez konfiguracne subory, priamo ich editaciou? to mas tak zmapovane cele gnome?</flame>
        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
    • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 25.09.2008 | 23:40
      Avatar Tommy Angelo   Používateľ
      a skusal si si stiahnut kodeky z tadialto? Konkretne tahaj tie, ktore su urcene pre tvoj desktop enviroment kde/gnome. Inac kolegovci maju pravdu co sa tyka codecov...mne to tiez neslo spociatku, ale kto hlada najde ;)
      • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 27.09.2008 | 01:50
        Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
        Vďaka tomu kaffeinu to pomohlo. Ale musím mu to zadávať cez "open file" ináč mi to nespustí a vypíše mi tie isté veci ako pred tým, že ako má zredukované xine.. S tým nevieš ako by sa dalo ?
        • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 27.09.2008 | 05:02
          Avatar Laco Debian Lenny  Používateľ
          chcel by som poukazat hned na prvu vetu v tejto diskusii:
          ".tak Páni ja asi kašlem na celé KDE 3.5"
          KDE ako desktop environment nema vela spolocne s tym, ze niekomu nejaka aplikacia nefunugje. Aby bolo jasne , struktura toho, co vidime na obrazovke je nasledovna: X server -> window manager -> desktop environment -> user
          desktop manager(environment) ma teda na starosti zabezpecit interakciu viacerych okien na ploche, o jednotlive okna, ich pozicie a chovanie sa, sa stara zas window manager jednotlivo. Nastastie mnohe WM su rozsirene o taskbary, multiple desktopy a podobne...je nam teda jasne ze DE potrebuje WM ale WM DE nie:)
          ja ked som zacinal s linuxom tak som si hned nahodil KDE. Ked som pouzival XP alebo vistu, prve co bolo vypnut efekty a prepnut sa do classic style, vyhodit vsetko co nepouzivam zo start menu atd....ked som si nainstaloval KDE tak to menu bolo este horsie a obsiahlejsie ako vo windowse. Tak som trosku studoval a nainstaloval som si IceWM. lepsia vec sa mi ani nemohla pritrafit...jednoduche, krasne, textove konfiguraky v ktorych sa da vsetko potrebne nastavit, super CPU a LAN monitor priamo v taskbary, minimum hovadin v "start" menu...ze nie su ikonky na ploche a podobne veci...podla mna normalny clovek pouziva tak do 10-12 aplikacii a tie si hodi do quick launchu:) ostatne jednoducho spusti cez konzolu..nazov_programu &
          vdaka iceWM som velmi rychlo pochopil cely linux a naucil som sa vsetko si nakonfigurovat a to som bol totalna lama linuxova. Ziadne kontrol centra, na zvukovku, graficku kartu ci WIFI, vsetko pekne cez prikazovy riadok. Ano, trvalo mi to chvilku, nervy som stracal, ale teraz si jednoducho vsetko nastavim cez CL a mam to rychlejsie ako by som mal klikat hore dole.
          KDE a GNOME aplikacie sa bez problemov daju spustit, staci mat instalnute kniznice, vela aplikacii je standalone, takze problem odpada....
          tymto som len chcel naznacit, ze predtym, ako sa niekto zacne vyhovarat na KDE, GNOME alebo samotny linux, by si mal zopar veci precitat, pohrabat sa na forach, ved pre boha tolko informacii a troubleshootingu je na webe, ze windows moze len ticho zavidiet. Niekto moze namietat, ze je to preto, lebo windows ma menej troubleshootingu, ale sa len zamyslite, co vsetko viete o windowse, co sa v jeho vnutri deje, co vsetko viete o najnizsich urovniach systemu, kde si mozete pozriet co presne obsahuje najnovsi apdejt ktory sa Vam automaticky stiahol a nainstalovala do systemu atd atd...ze nikde? tak to je presne ta odpoved
          ano..pouzivam aj windows...ale len ked dava stv live DRM prenos :)
          cize moja rada pre vsetkych zaciatocnikov, najprv si nastudujte trosku o linuxe, co a ko funguje a najma postupne konfigurujte a instalujte rad za radom. Je vzdy lepsie riesit jeden problem ako viac problemov, ktore sa mozu tvarit ako jeden :)
          tolko moj nazor
          • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 27.09.2008 | 07:25
            Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
            ...to bolo konštruktívne, ale to celé bolo z mojej strany skôr emocionálny výkrik, lebo problém som riešil už v druhej diskusii, a len som chcel privolať advanced users, aby som sa niečo dozvedel. Medzi rečou, tam v strede diskusii je aj moja reakcia, že to bola chvíľková depka hmm. A zas je pravda, že na to aby som si niečo naštudoval potrebujem čas. A toho mám málo. Ale aj to je pravda, že neviem kde mám nájsť to čo potrebujem.Vlastne ani neviem v čom spočíva celý Linux. Toľko k "mea culpa"
            • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 27.09.2008 | 12:06
              Avatar samba openSuSe 11.1  Používateľ
              ahoj,

              nechcem ti nic zleho povedat, iba ze ta 11 na povodnom NB mi paradne chodila
              je tam vsak problem, ktory zase ja nemozem zvladnut wifi sietovku. u 10,3 som ju daval cez ndiswrapper, povodnu na blacklist, tu vsak sa mozem zblaznit a furt je tam modul ssb
              ono kde 4 to fakt nie

              a co sa tyka xine - neustale chyby v zavislostiach, to je pravda, ale da sa to citanim a googlenim vyriesit
              tiez je pravda ze nepouzivam suse ako multimedialnu aplikaciu - osobne si myslim ze tento os je urceny na nieco ine
              preco sem vlastne pisem - kupil som novy NB TOSHIBA L350 a je tam bohuzial predinstalovana Vista chcem sa opytat, ci nema skusenost niekto s tymto NB obsahuje krasnu utilitku, ktora vypali na dvd predinstalovany system, ale pred tym nez sa rozhodnem urobit takyto radikalny rez /odstranim povodny/ tak potrebujem skusenost ineho, realnu, pretoze niekedy sa pise uplne kompatibilna avsak..........

              dik
              • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 27.09.2008 | 14:31
                Avatar Laco Debian Lenny  Používateľ
                a co tak si tam tu vistu nechat??:) inak ja som mal toshibu raz,vtedy som este linux nemal, ale musim povedat, ze to bol najhorsi notbuk, aky som v zivote mal, kazde 3 mesiace odisiel HDD, bol strasne pomaly....no nikdy nevies, kedy sa ti win moze zist, napriklad, ja som povodne chcel win dat prec, ale som rad, ze som tak nespravil z 2 dovodov....
                a) som lenivy zalohovat, ked idem robit nieco nebezpecne..parkrat som si roznymi experimentami spanikaril kernel, a potreboval som dokoncit pracu, tak sup do win, total commander s pluginom na prehliadanie linux particii :)
                b) stv niekedy dava live streamy s DRM....
                • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 27.09.2008 | 21:36
                  Avatar samba openSuSe 11.1  Používateľ
                  v jednom nemozem suhlasit - ze TOSHIBA su zle
                  - TOSHIBA su najlepsie NB ktore som mal, ani Acer ma nesklamal

                  Vistu sa mi podarilo slusne odladit - k svojmu obrazu a prekvapivo sa stala rychlou. Ja nechcem dat prec Vistu ako system /chcem dualboot/ ale ide o tu particiu, ktora tam je aby mi ju suse rsp ja neposkodil instalaciou, lebo ju nevidi !! /tu predinstalovanu/ dual boot urobim to nie je problem - vacsinou to aj tak mam

                  nesuhlasim s pridanim toho pluginu do commandera - opacne z linuxu ano.
                  • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 27.09.2008 | 23:10
                    Avatar Laco Debian Lenny  Používateľ
                    ja ti neberiem, ze mas dobre skusenosti s toshibou, ja s nou mam zle zialbohu...mozno som mal nejaky chybny vyrobok, nakolko tie poruchy HDD boli dost pravidelne
                    ten plugin do total commandera....preco s nim nesuhlasis? podla mna je fajn, a navyse podporuje z bezpecnostnych dovodov len citanie a to mi uplne staci...ci vies o nejakom lepsom produkte?
                    v podstate som ho vyuzil zatial len raz, ale mozno, ze poznas nieco lepsie, tak napis prosko
                    • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 27.09.2008 | 23:56
                      Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
                      ...ako vidím, už sa ru viac diskutuje, než som myslel. Len žial trochu mimo od témy :-)
                      • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 28.09.2008 | 10:45
                        Avatar samba openSuSe 11.1  Používateľ
                        ja osobne nesuhlasim s tymto "aby som vobec videl Linux" a fakt ine nepoznam

                        Abraxas: nie sme mimo temy. ako som uz napisal 11 sa mi dari celkom slusne konfigurovat, len to kde4 je neviem co.
                        xine: odignoruj chybu v zavislostiach, pridaj w32codecs a budes prehravat vsetko. neviem co este by si rad. a nevymyslaj s MPlayerom a podobnym aususom, ono ked to dobre urobis, zistis, ze SMplayer je na nezaplatenie.......
                        • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 28.09.2008 | 22:23
                          karschm   Návštevník
                          To Abraxas: jake komplexy si tady chces lecit? Bez na nejake windosacke forum, tam ti urcite...anebo mozna... radi pomuzou!
                          • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 28.09.2008 | 23:21
                            Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
                            ...bez prepáčenia, ale takých ľudí ako ty potrebujem asi najmenej, ak si myslíš, že mám komplexy OK, je to tvoj názor..ale ja si myslím iné, a okrem toho, prejavil si sa ako pravý "windowsák" ani rada, ani nič..le urážaš...lebo tí sem chodia na naše fórum, kydať na Linux, hoci na to nikto nieje zvedavý, asi ako ja na teba...a nebudem zas opakovať, dôvod, prečo som ten úvodný príspevok napísal tak ako som ho napísal...

                            P.S: ...a všimni si príspevky do tejto diskusie od ľudí čo tu niečo znamenajú...
    • Re: Čo s Linuxom? Konkrétn openSUSE 11.0? 28.09.2008 | 23:08
      Avatar Lukáš Svoboda Debian Lenny KDE3.5.10, XP  Používateľ
      Ahoj,

      Pouzivam Debian Lenny s KDE3.5.9 a fakt si nemôzem stazovat. Uz som skusal aj ubuntu, aj kubuntu a nevyhovovalo mi to. Teraz si nemozem stazovat ako mi vsetko perfektne funguje.