Ako ste zacali ...

Sekcia: Ostatné 30.01.2010 | 18:35
Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
inak navrhujem, aby kto chce, trosku objasnil ako sa dostal k linuxu, kedy a pod., pripadne aj nejake vtipne prihody (bez flame-u a vysmechu pls):

ja som dosiel 1. krat do kontaktu s debianom ... bolo to v roku 2003 cca, ten mi kamarat na PC aj nahodil, problem bol s pripojenim do netu (vigor 318 DSL ...), takze dlho sa u mna linux vtedy neohrial, no o rok a pol som mal pripojenie od UPC uz, takze slo na doporucenie Ubuntu, vtedy este bez oficialneho KDE desktopu (tusim 4.10 verzia ...), odvtedy uz len tucniak sidli v mojom PC ... ked som sa uz trosku lepsie skamaratil, bol som v jednej firme, kde som sa staral o compy cistit PC a povedal im (mali 98cky), ze im dam Linux ... asi 12 teticiek sa zacalo stazovat, ze nie a hento a tamto ... po dohode s majitelom firmy som tam nahodil Kubuntu, tapetu z XP, porobil upravy a tetam som povedal, ze maju Windows XP, ale je to nova verzia WIN, takze tam boli zmeny ako: Uz nemate disk C ale svoj domovsky adresar a pod ... po dvoch tyzdnoch sa tetusky radovali a dakovali mi, ze ake je to super a je omnoho lepsia tato nova verzia win ako ta stara a ze na ten lunex by si tazko zvykali ... vtedy som im povedal pravdu ....
    • Re: Ako ste zacali ... 30.01.2010 | 19:04
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Moje zaciatky siahaju niekam do roku leta roku 2006 myslim. Velke prazdniny, 14 rocny "haxor" ktoreho xp uz nudi :). Prvy krat som nahodil OpenSuse ale uz si netrufnem povedat co to bolo za vydanie. Ked som sa pripravoval na instalaciu linuxu do mojho kompu ( 256 MB RAM , 1.7 GHz cpu , 80 GB HDD ), stiahol som si pred tym software ktory budem urcite potrebovat po nainstalovani linuxu. A to povodny Gaim ( teraz pidgin ) v tarballe, tux racera v .deb balicku ( imho , opensuse bez toho aby som vedel ze existuje alien uplne nepouzitelne ), a este par programov.. :) Zvladom som nainstalovat linux bez poskodenia windowsovych diskov, povedal sestre ze v grube 2x sipka dole a enter ( na start windowsu ). Windowsacky zvyk mi prikazoval restartovat vzdy pocitac tvrdym restartom zmacknutim tlacitka na skrinke, a tak sa mi po nejakom tyzdni odisiel disk ( a grub error 17, takze ani win nesiel spustit :) ) :) ( Povodny topic ktory som tu zalozil roku 2006 ohladom mojho problemu :) ). Po tom co mi vratili PC zo servisu , povedali ze moj pocitac nie je stavany na linux a nie je mozne nan linux instalovat. Vedel som ze kecal, tak som tam znova nahodil suse, potom ubuntu 6.10 , potom som pouzival debian , mandrivu , fedoru a v podstate som preplaval cez uplne vsetky distribucie ( skusim vymenovat : x/k/ubuntu , mandriva , fedora , debian , gentoo , arch , slitaz , suse , zenwalk , sabayon ) az som zakotvil na dlhsie pri debiane, potom pri gentoo, a vysledkom toho ze som sa nevedel rozhodnut medzi debianom a gentoo je nieco medzi tym a tj. Arch Linux :) V roku 2007 az 2009 sa ku mne pripojili dalsi spoluziaci - momentalne sme v triede piati ktori pouzivame linux - 4 z toho programatori ( 3 PHP , 1 C++ ).
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • Re: Ako ste zacali ... 30.01.2010 | 19:11
      Avatar Peter Kotrčka Fedora  Používateľ
      2002 - slackware 8.1 (uspesne), freebsd 5 (uspesne), Redhat 8.0 (uspesne), Mandriva 8.1 (uspesne) na pocitaci bez netu. prve kompilacie

      2005 az dnes - rozne distribucie s netom, vacsinou uspech, avsak aj sklamanie z aktualneho stavu Linuxu (vseobecne), dualboot s Win XP (praca).

      uspech - znamena stav, kedy som distro rozbehal. najma prva instalacia X pod FreeBSD s binarnym driverom nVidia bol zazitok, ale nakoniec to islo.
    • Re: Ako ste zacali ... 30.01.2010 | 19:29
      Avatar denwerko Ubuntu,Gentoo,Debian  Používateľ
      lol... tetusky :D ako sa nakoniec zatvarili ?

      u mna to bolo 1x okolo 2003/2004, ešte mandrake linux liveCD zo zvedavosti, takisto bol problém s sieťovkou... potom ubuntu, hmm, asi 7.10 alebo 8.04 na počítač ako dualboot. O pár mesiacov prestali XP šlapať, aj čistá inštalácia blbla, takže na komp šlo ubuntu. Nb, takisto s predinštalovanou vistou, jediné čo ju tam držalo boli hry, ale časom takisto prechod. Škoda že na žiadnu vtipnú príhodu si momentálne nespomínam
      • Re: Ako ste zacali ... 30.01.2010 | 19:33
        Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
        no nakoniec to zobrali s humorom, pochopili, ze z toho robili zbytocne vedu a mali zbytocne obavy zafixovane. kedze som ich "hodil neplavcov do vody", tym, ze som im klamal (v dobrom), boli teda zvyknute na logiku prace so systemom ... takze nakoniec sa nehnevali. chvalili si rychlost a stabilitu.
    • Re: Ako ste zacali ... 30.01.2010 | 19:40
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      To s tým oklamaním tetušiek bolo fakt dobré, ja som začal s Linuxom v roku 2002, kámoš pracoval ako IŤák v jednej veľkej firme, kde mali všetko na Linuxe, takže som od neho obrdžal nelegálne :) napálený Mandrake 3 kusy CD nainštaloval som to na ranu, bez preblémov všetko išlo, najprv som len všade klikal čo kde je, mal som dualboot s Widlami a Mandrake som využíval hlavne na surfovanie kvôli vírusom, neskôr som sa odhodlal na Debian, tá diskotéka so 14timi CD dala zabrať, zas všetko išlo, potom keď som už vedel čo a ako tak som to začal roznášať po kámošoch a šírilo sa to ako mor, poteraz neviem pochopiť keď niekomu nejde nejaký hardvér ja som vždy rozchodil všetko, najväčšie problémy bola kámošova TVkarta bez EPROM ale pomocou skriptu som ju za dva dni rozchodil, potom ešte tlačiareň EPSON, tiež asi dva dni, teraz keď už všetci známi majú Linux, môžem povedať že mám od večných telefonátov typu "asi tam mám vírus zas to nejde" pokoj. Doma už používam výhradne Linux na desktope a notebooku Ubuntu, pokiaľ staváme server tak dávame Debian, v mojom HTC Tattoo tiež Linux/Android, pre tú IT outsourcing zatiaľ pracujem len na vedlejšák, čo sa čochvíla zmení, všade presadzujeme Open Source. Na C++ používam Ultimate++, na Pascal Lazarusa, na Basic Gambas, kreslím v Inkscape a GIMPe, prehliadače FF a Arora, na PHP Gedit, gPHPEdit, Quanta Plus, prehrávače Totem, VLC, RealPlayer, Rhythmbox, pošta Thunderbird, na ťahanie Nicotine Plus a GTK Gnutella, vzdialená správa cez ssh ... Pridám aj ja jednu srandu, Ja: ale to by sa muselo celé spracovať. on: Však to máš v tom televízore :)
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • Re: Ako ste zacali ... 30.01.2010 | 20:25
      Avatar vreten Debian-lenny  Používateľ
      Ja som zacal s Linuxom na zaciatku strednej skoly. Do vtedy som si myslel, ze existuju len Widly a DOS+NC. Raz som sa tak chytil do debaty s kamosom o HW, SW a prislo na to ze aky OS pouziva a on povedal ze ma Linux. Ja ze, co to uz vysla daka nova verzia Wokien ??? A on mi zacal vysvetovat, ze to nema s Woknami nic spolocne ...ide to dobre...je s nim spokojny....niesu na to virusi...a zadarmo... A kedze ja a preinstalovavanie rozbitych Wokien sme si rozumeli a mal som nejaky ten HDD zvysny, vravim mu, ze by som teda ten Linux vyskusal. Ostal som smutny, lebo on nemal na intraku instalacne CD :( . Vecerom cistou nahodou sa mi dostal do ruk nejaky PC casopis a v nom pisali, ze v dalsom vydani sa mozeme tesit na PCR Linux....a tak na další den po škole sa mi dostala do ruk moja prva live linuxova distribucia Knoppix. Ostal som milo prekvapeny, lebo kamos mal pravdu. Od vtedy som vyskual, presiel cez mnoho linuxovych distribucii. Myslim ze to nasledovalo Knoppix -> Mandrake -> Suse ->.... az som zaparkoval na takom co mi najviac vyhovuje: na Debiane.
    • Re: Ako ste zacali ... 30.01.2010 | 21:20
      Avatar << Tomino >> Windows 7 & Arch Linux KDE  Používateľ
      ja som sa dostal k linuxu pretoze som dostal virus na moje XPcko a nevedel som sa ho nijako zbavit. Aj ked som preinstaloval pc s formatovanim tak aj tak za tyzden som ho mal zase.

      potom mi kamos odporucil ubuntu 8.04. vyskusal som ho a celkom sa mi zapacilo. Kedze o par dni mala vyjst 8.10 tak som ho hned stahoval. linuxom som bludil dost dlho... nevedel som ktora distribucia je pre mna. vyskusal som velke mnozstvo- vsetky zname a aj nezname... momentalne mam nainstalovany ARCH linux ale neviem ci sa u mna dlho ohreje. Medzi konkurentov na instalaciu parti stale UBUNTU a MINT, lenze tieto distra sa mi zdaju pomale (s vela zbytocnostami).

      som s nim velmi spokojny, naucil som sa na nom mnoho novych veci a hlavne ze OPEN SOURCE MOZE BYT VELMI DOBRA VEC.... momentalne sa zaujimam o ANDROID kedze si o pol roka budem kupovat novy mobil :P
      Prečo platiť za Windows keď viac ako 90% sw ide aj na linuxe a k tomu máte extra rýchly, aktuálny systém bez vírusov, bez nutnosti defragmentácie a iných hávedí :)
      • Re: Ako ste zacali ... 30.01.2010 | 21:50
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        O pol roka bude myslim si ze uz v celkom fajn cene nokia n900 ktora ma linux predinstalovany :)
        http://www.mojevideo.sk/video/4ab0/nokia_n900_nokia_s_dotykovym_displejom.html
        Ta nokia je podla mojho ovela lepsia ako HTC alebo G1 s Androidom :)
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
        • Re: Ako ste zacali ... 31.01.2010 | 12:37
          Avatar << Tomino >> Windows 7 & Arch Linux KDE  Používateľ
          mne sa paci celkom HTC HD2 ale nechcem windows mobile. celkom ma zaujima android... ked si kupim mobil ktory ma napr 1.5 android tak sa da aktualizovat cez net na najnovsiu verziu ?

          medzi mojich konkurentov zatial patri samsung ! ten sa riadne rozvyja.... nokia ma zatial nezaujala na tolko v pomere cena/vykon/funkcnost ale uvidime co chystaju :)
          Prečo platiť za Windows keď viac ako 90% sw ide aj na linuxe a k tomu máte extra rýchly, aktuálny systém bez vírusov, bez nutnosti defragmentácie a iných hávedí :)
          • Re: Ako ste zacali ... 03.02.2010 | 10:33
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
            Ja som kúpil HTC Tattoo za 160€ a maximálna spokojnosť, je tam Android 1.6 Donut, plánujem aj naklepať nejakú aplikáciu, vývojové SDK je open source.
            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • Re: Ako ste zacali ... 04.02.2010 | 17:31
              tomino   Návštevník
              to si kde kupil taky lacny? ked kukam na nete tak vsade je od 220...
              • Re: Ako ste zacali ... 05.02.2010 | 09:26
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                Ta od jedného výhodňára čo to dovliekol s Anglicka.
                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • Re: Ako ste zacali ... 31.01.2010 | 14:02
      Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
      Moje celé bláznovstvo s Linuxom nastalo, ked sa mi moje Windows 98 v roku 2005 :D restartovali ako na beziacom pase. Proste restart za restartom hned po novej instalacii. Zabehol som vtedy za mojim kamaratom, ktory sa do tychto veci vyznal a tam som ho poziadal ze ci nepozna nahradu windowsov. Z fleku mi vypalil tri podivne CD a povedal mi ze ked sa prebehne POST tak mam stlacit F11. Wooooow. Rozbehla sa mi instalacia Mandrakelinux 10.2 instalujem a po asi 10! minutach som zbadal ze uz je hotovy. Nazhaveny som restartol pocitac a ...
      boot error... (Lilo sa nenainstaloval)
      TAk som to zacal cele odznova ale uz ako "15 rocny hacker" tak som dal vybrat vsetky baliky nech nainstaluje a dal som mu k dispozicii cely moj 20GB disk.
      Po dvoch hodinach som to uz mal. Jeeeej. tak druhy pokus hadam vyjde ne? Ake bolo moje nadsenie ked sa mi zobrazila modra obrazovka a tam zakladny X Window System. Ale akosi to bolo nie moc pouzitelne... Tak som dal nainstalovat aj dalsie baliky. Svietilo na mna KDE. Ale vtedy som si myslel ze sa ma to pyta ze KDE to ma nainstalovat. Som si pomyslel ze ono je to fakt blbe? sak do pocitaca. Videl som tam aj nieco ze GNOME. (som nemcinar takze der Gnom = škriatok) Som si pomyslel. tak si tam dam aj skriatka. aspon mi tam bude mat co behat.
      Woow. Uz som to mal nainstalovane. ... A bootlo mi to do KDE. no na moje pomery to bola dost sila. O particiach som nevedel nic, Lilo mi nic nehorovilo, nerozoznal som graficku kartu od TV karty... Ale nainstaloval som si linux a bol som hrdy.
      Odvtedy to bolo SuSE 10.0 openSuSE 10.2 PCLinuxOS, Windows XP dualboot Kubuntu
      Odvtedy ubehlo uz vela rokov a Linuxa som instaloval snad na 50 pocitacov. Aj holkam...
      Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
    • Re: Ako ste zacali ... 31.01.2010 | 18:16
      Avatar Ondrej Danko Debian | Fedora  Používateľ
      Ja som s linuxom zacal asi tak okolo roku 2000 ked stryko z noveho zelandu nam nahodil SuSe...no vtedy som tomu este az tak nerozumel kedze som mal len 9rokov;-)
      casom oco dal komp preformatovat kedze sa do toho vobec nerozumel...po 3rokoch som si poskladal vlastny komp a nahodil donho WinXP a za nejaky cas mi stryko doniesol original Mandrake 10.1(asi 10cd) no a nom som uz veselo frcal, fungoval perfektne:-)
      No pocase sa na kompe dodrbala zakladna doska a dala sa tam neznackova:-( Tympadom winxp isiel hrozne pomaly, v kuse swapoval...dokonca som prisiel nato ze cez vmware isiel ovela sviznejsie:-)
      Odvtedy uz len Linux only..
      Postupne som presiel skoro vsetky zname distribucie...v poho som aj fungoval na MDV2008.1 cely polrok bez netu;-)
      V sucasnosti pouzivam Arch/Debian na desktope a Ubuntu na netbooku (tam bolo tiez XP ale virus "Vitro" nainfikoval vsetky systemove execka)

      Sorry za mensiu neprehladnost bolo to pisane na mobile...
    • Re: Ako ste zacali ... 01.02.2010 | 03:36
      Avatar mirkokrasko book: Zorin 4 desktop: Arch  Používateľ
      Ja som pred 3 rokmi pracoval v jednej nemenovanej firme ako majster montaze. Ked vsetko bolo v pohode a mal som trocha casu, tak som sa zavrel do kancelarie a surfoval som po nete. Stahoval som kraknuty soft az som chytil vyrus. Ale taky ze spravca firemnej siete musel XP-cko preinstalovat. Nemal z toho radost, lebo bol hrdy na to ako mal ponastavovany NOD 32. Vravel ze je neprestrelny. No ako pre koho.
      Par dni na to mi priniesol Live CD Ubuntu a tiez tusim ze Mandriva. Hodil cd na stol ze aby som doma vyskusal a nebabral sa vo firemnom PC. Samozrejme mi vysvetlil o co ide.
      Od tej doby som do Linuxu uplne zblazneny a presiel som cez mnoho distribucii, zakotvil som pri Mandrive na notebooku a Arch na desktope. Zatial. Doslo to az tak daleko ze idem ako 41 rocny studovat pocitacove vedy. Nastastie mam super manzelku, ktora mi toleruje tie hodiny stravene s Linuxom.
    • Re: Ako ste zacali ... 01.02.2010 | 19:09
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
      jooj no som prekvapeny, teda najma z eMDi-ho a Tommyho Angela, na vas by som povedal ze zaciatok 199* slackware alebo nieco podobne

      najma kvoli tomu že ja som zacinal tak okolo orku 2004 a zdaleka sa na vas vo vedomostiach o fungovani systemu nechytam
      MOJ PRIBEH:
      zacinal som (myslim) s knoppixom, jedine co som vtedy zvladol bolo nabootovat live CD lebo sme mali doma nejaky podivny modem ktorý by som asi ani dnes nerozchodil,
      no potom som sa dostal k routru a bolo vystarane trapil som sa striedavo (reinstalacia kazde 2 tyzdne - o moznosti viac linuxov naraz som nemal tusenia) s debainom a neskor s prvymu ubuntu (ww ci ako to bolo oznacene si tak letmo pamatam) po asi roku a pol som zvladol to ubuntu ako plne pouzitelne (dovtedy bolo vzdy daco co neslo uplne dobre) a do roka na to aj debian
      okolo roku 2006-7 sa ubuntu pomerne rozmohlo a fungovalo viac menej samo od seba a ja som zacal experimentovat (mal som po odbu tyzdna nainstalovanych asi 20-30 distribucii)
      momentalne uz nehladam na notase kvoli nedostatku casu a chuti ubuntu a na desktope debian (uz peknych par rokov slape bez zasahu)
      jedien co by som este raz chcel nahodit je Arch pripadne Slacware, oba kvoli tej cistote konfigurakov a jasnom nastaveni

      VTIPNA PRIHODA: v skole (právnicka fakulta) sedi tipek za kompom a caka caka prisadnem k nemu ze daco nefunguje ?? on ze nie to je normalka ze ta vista 15 minut (neprehanam) nabieha, mam tam nejaky virus. vravim nemyslis vazne , on ze hej ale ze co ine tam mam dat → LINUX nie, a on no to kto by si dal na komp take nieco (s neuveritelnym pohrdanim v hlase)?? vravim JA ukazal som mu moj notas to ze rychlot netu v skole mam skoro raz taku ako vsetky VISTY - odvtedy je chalan zaryty linuxak :-DD
      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • Re: Ako ste zacali ... 01.02.2010 | 22:32
        Avatar Miloš Linux Mint, Ubuntu studio  Používateľ
        No pridám aj ja...

        Môj prvý kontakt z Linuxom bolo možno tak pred 5-6 rokmi a bol to Knoppix čo bol pribalený ku časopisu. Vtedy keď som bol PC začiatočník (začinal som z XP) bolo pre mňa LIVE CD ako zázrak. Sem tam som nabootoval z CD a bavil sa tam. Bol som úplne mimo z niečoho takého ako pripojenie/odpojenie disku a takisto z každej maličkosti ktorá nebola vo Win XP. Potom mi spolužiak doniesol Ubuntu a to bolo pre mňa už znova niečo úúúplne iné. Prejsť na Linux som neplánoval ale keď nám majster na praxi v škole pustil film Piráti zo Silicon Walley tak sa mi Windows ako taký na mieste hnusil a potvrdil prechod na Linux :). Začiatky boli brutálne pre mňa ťažké nakoľko som nemal doma internet a jedine som čo som vedel o Linuxe bolo že to je niečo také to stým tučniakom...nič viac. Zohnal som si ďalši HDD a tam som experimentoval. Odporučili mi Mandrivu tak som začal sňou. Začiatky boli brutálne ťažke keď som nič nevedel a keď som rozdeľoval disk a pýtalo sa na prípojne body tak som bol mimo. Keď som to ako - tak nainštaloval som mal hlavu v smútku z celého Linuxu. Ovládanie som nevedel lebo som bol naspamäť naučený na XP a to už ani nehovorím o inštalácii programov. Repozitáre a takéto veci to bolo pre mňa veľká neznáma. Prvé dni som mal hlavu v smútku lebo som bol na to úplne sám a z Linuxu som nič nevedel a XP som už nechcel lebo to by bol krok späť. Po asi 2-3 dňoch skúšania, babrania a objavovania som už mal veci presťahované v Linuxe a na Win som zabudol :D. Odvtedy som frčal na Mandrive. Najprv KDE 3 a potom GNOME. Dosť som ju mal až mi začala jej detskými chybami čo ani v 4 verziach neopravili začala liezť na nervy tak som skusil znova Ubuntu. Za tie roky Ubuntu podskočilo poriadne vysoko to je pravda. A teraz mam Ubuntu a popri tom skúšam všetko možné. Napríklad Debian, Arch, Gentoo, openSuse, geexbox, ophcracs, nubuntu, back track, pmagic, Slax... Ale teraz ma strašne chytil Sabayon :)

        No toto boli moje začiatky. A pre novačikov môžem povedať len toľko že netreba sa ničoho báť. Ja som začínal z ničoho a teraz chodím po dedine a po známich ako Linux-expert a preorientovávam ich na Linux :D , a už parádnu kopu ľudí som preorientoval na Mandrivu a Ubuntu :D
        http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
    • Re: Ako ste zacali ... 03.02.2010 | 22:45
      jeden z moravy   Návštevník
      zdravim, musim rict, ze nejsem zaden super guru v linuxu.. mou prvni instalovanou distribuci byl snad nejaky corellinux (z nejakeho casopisu) pak jsem zkousel redhat , no cele to odhaduju az k padesati distribucim (prubezne s xp, protoze hodne veci nefungovalo) proste vyzkousel jsem toho spoustu, nejdele a jako nejstabilnejsi a nejjednoduchsi mi prisel slackware u ktereho jsem zustal dva roky (to bylo nekdy kolem Patrickovy nemoci) a v te dobe jsem poznal archlinux a na nem jsem dodnes , jen jsem trochu sklaman po koupi noveho 64bit komputeru mi archlinux neprijde tak stabilni jako tehdy, mozna je to i novym kde4 , no nevim..
    • Re: Ako ste zacali ... 04.02.2010 | 00:37
      Avatar vojto   Používateľ
      Prvá moja distribúcia bola Slackware 2.0 (kernel 1.1.19?). Druhá Redhat 4.1 v roku 1997 - prvá a posledná distribúcia, ktorú som si oficiálne kúpil.

      Slack 2.0 som bežal na 20 MB partícii 105MB disku na 386/DX CPU. Text režim. Po zrušení partície s MS Windows 3.11 som mal k dispozícii aj zvyšok disku, nainštaloval som zostávajúcu časť distribúcie a na 8MB RAM objavoval už v XWindow prostredí Internet cez 14kb analógový modem.

      Výkon PC sa od vtedy zvýšil zhruba o 3 rády, ale človek v podstate na ňom robí stále to isté: číta a píše texty, vymieňa ich s druhými cez net.

      Linux kernel verzie 2.0+ bol pre mňa skúsenosťou podobnou letu človeka na mesiac.

      V živote som mal ozaj škodlivý vírus na mašine iba asi 5 krát. Posledný krát to bolo v roku 1995. Potom som už našťastie preň vhodné podhubie (majoritný OS) nikdy na žiadnej mašine neinštaloval. Okolnosti, nadriadení ani moja skvelá žena ma k tomu nedonútili.

      V súkromí používam Slackware64 13.0 (aj keď má ako prvá 64 bit Slack verzia ešte detské choroby, ale smer najkonzervatívnejšej distribúcie je jasný) a v robote Mandriva 9.1.

      GNU/Linux & Open document format (ODF) rulez.