Stahovanie aplikacii na Linux Fedora 38

Sekcia: Aplikácie & Desktop 21.07.2023 | 09:12
Avatar Nokia3310   Používateľ

Dobrý deň chcel by som sa spýtať že ako sa sťahujú rôzne aplikácie na Linuxe napr Fedora 38 lebo chcem to vyskúšať som použivateľom Windows 11 a chcel by som dopredu vedieť ako sa sťahujú aplikácie na Fedore 38 Workstation.Ďakujem za odpoveď.

    • RE: Stahovanie aplikacii na Linux Fedora 38 21.07.2023 | 09:36
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Linux je od windows z pohľadu inštalácie aplikácií dosť odlišný. Predovšetkým sa tam nezvyknú inštalovať programy tak, že si niekde stiahnem inštalačný súbor a na ten kliknem, aby sa program nainštaloval. Linux používa repozitáre, kde je sústredená väčšina programov patriaca danej distribúcii a na inštaláciu má grafické nadstavby, ktoré umožnia program nainštalovať. Druhým spôsobom je inštalácia z príkazového riadku. Komplikáciou je, že v linuxe existuje viacero balíčkovacích programov a každý to má trochu ináč. Nepoužívam konkrétne Fedoru, takže Ti neviem poradiť ohľadne nej, avšak v odkaze máš článok, ako sa to robí v distríbúciách odvodených od Arch linuxu. Takže základom je zistiť, ktorý program sa v danej distribúcii používa na inštaláciu programov a balíčkov a ten sa naučiť používať. Neskôr je dobré sa naučiť používať na inštaláciu aj príkazový riadok.

    • RE: Stahovanie aplikacii na Linux Fedora 38 21.07.2023 | 10:33
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Presne ako písal Livan, inštalácia programov vo Windowse a v Linuxe je odlišná. Štandardná inštalácia vo Windowse: Stiahneš soft po softe, inštalácia typu next > next, hotovo. Linuxové distribúcie to majú geniálne vymyslené v tom, že programy sa nachádzajú v internetových repozitároch. Z môjho pohľadu to má tri výhody, prvá že máš jednotného správcu programov cez čo ich inštaluješ (prípadne príkazom), druhá že môžeš inštalovať viac programov naraz a tretia sú aktualizácie, ktoré zase môžeš riešiť hromadne pre viac softov naraz. Samozrejme že nie všetky programy obsahujú repozitáre, tam už sú možnosti ako nájsť repozitár pre daný program, stiahuť balík s programom a nainštalovať ho alebo napr. snap, flathub, appimage...

    • RE: Stahovanie aplikacii na Linux Fedora 38 21.07.2023 | 10:50
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor