schopnosti bežného užívateľa PC

Sekcia: Ostatné 14.07.2007 | 01:28
Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
Už dlhšie sa tu objavujú diskusné príspevky, ktorých autori tvrdia, že linux je vhodný pre všetkých užívateľov. Vychádzajú pritom z predpokladu, že na používanie a správu linuxového systému netreba žiadne zvláštne znalosti operačných systémov na báze UNIXU. Bolo by dobré ujasniť si, čo bežný používateľ počítača vie s počítačom robiť. Takže moje skúsenosti s užívateľmi počítača sú nasledovné : (jedná sa pritom o vysokoškolsky vzdelaných ľudí, aj vedeckých pracovníkov, ale v inom odbore ako IT)
Vedia používať niektoré programy, s ktorými bežne robia, teda samozrejme MS Office, Originlab, Matlab, ovládací software, možno Photoshop, to by tak bolo všetko, niektorí aj Totalcomander. Ako internetový prehliadač IE, pokiaľ im nainštalujem niečo iné, tak je to Firefox, alebo Opera. Väčšinou vedia defragmentovať disk (vedia, že keď to raz za čas urobia, pôjde to rýchlejšie), vedia, že by mali mať antivírak, ale väčšinou netušia, že by mali mať antispyware. Dokážu nainštalovať legálne aj cracnuté programy, ale len vďaka .exe samoinštalačkám Start, next, next, next, accept, next, finish.

Toto je tak vcelku schopnosť bežného počítačového užívateľa. Počítač má kvoli programom a nie systému ako takému. Ja si myslím, že takíto ľudia (a ich je väčšina) nikdy na linux nemôžu prejsť, pokiaľ bude linux tak komplikovaný ako je teraz. Aby totiž linux dobre fungoval - rýchlo, aby všetok HW fungoval, aby mal nízku spotrebu, musí sa človek tomu rozumieť, musí napriklad prekompilovať jadro. Toto je nad úrovňou bežného užívateľa a bez takýchto úprav mu systém dobre nepobeží a samozrejme bude všade linuxu robiť zlú reklamu. Je to ako so škodovkou 120, ak sa jej človek rozumie, dobre mu funguje, je spoľahlivá a opraví ju aj na ceste s jedným šroubovákom, ale musí sa tomu rozumieť. Taký Mercedes je natošľko málo poruchový, že na jeho spokojné používanie netreba ani vedieť kde je motor. Je však drahší. Linux je ako tá škodovka, dobre slúži, ale musí jej človek rozumieť. Cesta vedie zjednodušovaním systému, stačila by jedna distribúcia, v ktorej by všetko fungovalo ako má, teda updaty, inštalácie a podobne. Spustiť linux do používateľného stavu si vyžaduje odbornejšie znalosti ako má väčšina bežných užívateľov, ktorých schopnosti som popísal vyššie. Väčšina užívateľov netuší, čo je to zdrojový kód, čo je to kompilácia, že existuje nejaký binárny kód a podobne. Takáto inštalácia je potom des. Použitie binárnych balíkov je tiež komplikované, nakoško som si všimol, že príkazy na inštaláciu sú v rámci jednej distribúcie nejednotné a dá sa povedať že na každý rpm balík je iný príkaz. Na také .exe je len ENTER a ide to. To je v schopnostiach bežného užívateľa počítača. Ak chceme na linux dostať viac ľudí, treba systém radikálne zjednodušiť, aby sa dal používať v rámci schopností väčšiny. Jednoduchšie inštalačky, čo by sa stalo, keby binárny samoinštalačný balík mal v sebe všetky potrebné závislosti, ale inštalačný skript by zdetekoval, či už v systéme sú potrebné knižnice a pri inštalácii by tak zabránil zdvojeniu kódu jeho nenainštalovaním. Myslím si, že by to radikálne zjednodušilo prácu. Ľudí odrádza, že na inštaláciu musia mať obrovskú trpezivostť a google. U win to nepotrebujú a preto sa im viac páči win.

Napíšte, čo považujete za schopnosti bežného užívateľa počítača - teda človeka, ktorý systém nainštaluje, nainštaluje aj potrebné programy, potom niekoľko rokov do systému ani nerypne a systém len využíva na svoju prácu. (v prípade win možno preinštaluje niekoľkokrát)
"Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
    • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 01:59
      Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
      Tak ideme:
      Ja si myslím, že takíto ľudia (a ich je väčšina) nikdy na linux nemôžu prejsť, pokiaľ bude linux tak komplikovaný ako je teraz. Berieš linux moc všeobecne podľa mňa. Napr. neviem čo môže byť na Mandrive také xtra komplikované. Pravdaže, je to iný OS, iné prostredie, iná správa systému. Skús posadiť bežného používateľa (ako si písal) za stôl, nech si rozbehá Mac a veci ktoré bude potrebovať pre svoj život. Podľa mňa výsledok by bol podobný.


      Je to ako so škodovkou 120, ak sa jej človek rozumie, dobre mu funguje, je spoľahlivá a opraví ju aj na ceste s jedným šroubovákom, ale musí sa tomu rozumieť. Taký Mercedes je natoľko málo poruchový, že na jeho spokojné používanie netreba ani vedieť kde je motor. Je však drahší. Ak je škodovka linux, čo je potom Mercedes? Len nepovedz že Windows lebo by som sa zasmial (Taký Mercedes je natoľko málo poruchový, že na jeho spokojné používanie netreba ani vedieť kde je motor.)


      stačila by jedna distribúcia, v ktorej by všetko fungovalo ako má, teda updaty, inštalácie a podobne. Neviem ako tebe Mandriva, ale moje Gentoo funguje bez problémov, updaty každý deň, inštalujem (u mňa kompilujem) bez najmenších problémov.



      Spustiť linux do používateľného stavu si vyžaduje odbornejšie znalosti ako má väčšina bežných užívateľov. Poznám jednu linuxáčku, ktorá začínala s Kubuntu, žiadne odborné znalosti. Inštalačka Next-Next-Next-Next-Finish. A mala systém rozchodený.



      príkazy na inštaláciu sú v rámci jednej distribúcie nejednotné a dá sa povedať že na každý rpm balík je iný príkaz. Priateľu, toto mi budeš musieť vysvetliť. U mňa mám jeden príkaz na inštaláciu (emerge -av názovbalíku). Nieje tá tvoja Mandriva nejaká bugová?


      Ak chceme na linux dostať viac ľudí, treba systém radikálne zjednodušiť, aby sa dal používať v rámci schopností väčšiny. Podľa mňa užívateľ, ktorý bol celý život na linuxe, a prejde zrazu na Windows, bude mať problémy dokiaľ sa spamätá a zistí, že čo je kde atď.


      Ľudí odrádza, že na inštaláciu musia mať obrovskú trpezivostť a google. Mne práve že hovoria že nemám trpezlivosť, a google používam minimálne, lebo problémy nemám, keď mám spýtam sa.



      A ešte posledná vec ohľadom tej skúsenosti zo systémom. Mám 14 rokov. Celý život som bol na windowse. Začínal som minulý rok s gentoo, pred tým som mal Archlinux, ale do toho som sa nabootoval asi tak 20 krát. Podľa mňa som tiež nemal nejaké skúsenosti zo systémom, čo je to kernel a podobne. Keby som začínal s Ubuntu, Mandriva, SuSE a spol., nemusel by som si pozerať tie materiály na internete a knihu o linuxe. Lenže ja som chcel vedieť ako pracuje môj systém, a preto som sa aj rozhodol pre Gentoo.


      Ľudia si na linux nevedia spočiatku zvyknúť preto, lebo sú naučený na niečo iné. MS je monopol, a to je hlavný problém. Človek zvyknutý na iné prostredie si ťažko zvyká na niečo iné.


      S pozdravom karči :)
      "IB, thy name is homework." -- IB
      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 02:26
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Tá moja mandriva teda "bugová" je a to poriadne. V ovládacom centre nejde pridať zdroje softwaru, je tam ešte množstvo iných chýb. Ľudia ma nahovárali na gentoo, ale zdá sa mi komplikované, avšak aj komplikovaný postup ak je jednotný a stále funguje, môže sa stať jednoduchým. Linux som dával do použiteľného stavu pol roka a to ma strašne sralo, lebo som to robil popri inej robote a nemal som na to moc času. Aby som napríklad dosiahol rovnakú spotrebu energie ako na windowse, musel by som dať iné jadro (minimálne 2.6.21), zakompilovať doňho množstvo nastavení. Ak toto človek nevie spraviť, alebo proste to nespraví, systém sa mu "odvďačí" pomalosťou a vysokou spotrebou. Bežný človek nemá čas stále sa rýpať v systéme, systém musí pracovať na mňa a nie ja pre systém. Počítač je pracovný a komunikačný nástroj a nemôžem si dovoliť preinštalovávať každú chvíľu inú distribúciu a zase pol roka všetko rozbehávať. Po inštalácii takého WinXP mi trvá tak dve hodiny a funguje všetko čo má.
        On windows je skutočne jednoduchší, niečo má na svedomí zvyk ľudí už od školy a aj bol konštruovaný ako jednoduchý systém. Keď nainštaluješ windows, behá najlepšie, postupom času stále behá horšie a horšie dokým neprečistíš registre a podobne. Linux po nainštalovaní nebehá vôbec, stratíš nenormálne veľa času zháňaním ovládačov ktoré ani neexistuju mnohokrát, potom ich neviem nainštalovať, alebo zistím, že sa musia zakompilovať do jadra, čo je vo windowse nemysliteľné. Napísal si :
        Podľa mňa užívateľ, ktorý bol celý život na linuxe, a prejde zrazu na Windows, bude mať problémy dokiaľ sa spamätá a zistí, že čo je kde atď.

        Taký užívateľ sa asi ani nenáje čo by nezačínal na windowse. Ešte si pamätám, bolo to už dávno, na škole sme mali učebňu s 66 MHz strojmi, bežal na nich win 98, učlili nás základnú prácu so systémom - rozumej kopírovanie súborov a stromová štruktúra. Mnoho z nás vtedy predtým počítač ani nevidelo. Potom nás naučili pracovať s MS Word a Exel a IE na jednej nenormálne pomalej ISDN linke, ktorá napájala 15 počítačov :-) a vieš si predstaviť ako to bolo pomalé keď sa na jednu linku delilo 15 strojov.
        To bola celá informatika. Na vysokej nás učili pracovať s odborným softwarom, ale nie so systémom, ten je nezaújimavý, konkrétnymi aplikáciami potrebnými v mojom odbore. Takto je asi an tom väčšina z nás. Nie každého systém zaujíma ako funguje. Väčšina z nás ho len využíva. Preto by mal byť vyhotovený na používanie.
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 10:09
          Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
          Minimálne jeden človek ktorého poznám (kamoš z Ameriky - Slovák), začínal na Macu. :)
          + tu bolo (na linuxos.sk) pár ľudí ktorí spomínali že svoje deti učia na ubuntu atď.


          Ľudia ma nahovárali na gentoo, ale zdá sa mi komplikované, avšak aj komplikovaný postup ak je jednotný a stále funguje, môže sa stať jednoduchým. Podľa Gentoo Handbook-u by gentoo zo stage3 nainštaloval aj max. blbec :D


          Linux som dával do použiteľného stavu pol roka. Nu, mne to aj s kompiláciou trvalo MAX. týždeň, kým som mal všetky (mno, väčšinu) programov čo mám dnes. Behom jedného dňa rozchodiť KDE+celý systém neni problém.
          "IB, thy name is homework." -- IB
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 21:05
            Rixsus   Návštevník
            Podľa Gentoo Handbook-u by gentoo zo stage3 nainštaloval aj max. blbec :D

            Na to by som sa moc nespolihal ...
            som skusal este 2006.0 a na mojej peknej masinke to nerozpoznalo disk ...
            az neskor som zistil ze bolo treba pri starde dat ide-legacy alebo neco take ... a v manualu NIC nebolo ...
            ja som spokojny so svojim Archom a nikto ma neprehovori uz na gentoo ... nemam cas sa bavit s kompilaciu kazdeho balika ...
            mne stacy pacman -Syu a mam aktualny system za par minut ;)
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 21:17
              Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
              nie je to medzi parametrami pre kernel, ked sa rozhodujes, ktory pouzit? F2?
              Everything is proceeding as I have foreseen.
              • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 18:58
                Rixsus   Návštevník
                nie nebolo to tam ... som hladal...
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 21:49
              Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
              Mno ja keď som začínal s gentoo, tak som aj teoreticky a vlastne aj prakticky začínal s linuxom, išiel som podľa handbooku a fungovalo to :)
              "IB, thy name is homework." -- IB
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 04.10.2007 | 07:08
          barbarik   Návštevník
          ...Keď nainštaluješ windows, behá najlepšie, postupom času stále behá horšie a horšie dokým neprečistíš registre a podobne. Linux po nainštalovaní nebehá vôbec, stratíš nenormálne veľa času zháňaním ovládačov...
          Myslim, ze toto je najvacsi problem. Windows na zaciatku funguje a postupne sa kazi a ty sa ho ucis opravovat. Linux na zaciatku funguje menej (pekny eufemizmus), musis ho "opravit" hned a potom uz funguje dlhodobo.
          No a mnoho ludi sa asi zlakne, ze sa bude musiet naucit urobit vsetko naraz, aby mohli linux ako-tak pouzivat od zaciatku.
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 04.10.2007 | 13:24
            Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
            ale niektorých ludí to láka : ) ..že sa musia niečo naučiť nové
            ked nevieš, tak nefušuj
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 05.10.2007 | 22:04
              Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
              Len tých nie je toľko, bohužial.
              Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
              • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 05.10.2007 | 23:59
                Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
                pre ostatok je tu ubuntu :) ...myslím si že to behá od nainštalovania dobre
                ked nevieš, tak nefušuj
                • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 06.10.2007 | 00:11
                  Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
                  Ak nemáš na niečo ovládače, tak je jedno, či máš ubuntu, debian, mandrivu, ... .
                  Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
                  • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 06.10.2007 | 00:18
                    Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
                    vlastna skúsenosť ...ani ja som nemal ovladače na modem (a dosial ani nemam) a ovela rychlejšie a lahšie som ho rozbehal napr. na Ubuntu (ked som začínal) ako na Debiane alebo na Gentoo....takže to nieje až tak jedno ;)
                    ked nevieš, tak nefušuj
      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 02:28
        marian34   Návštevník
        Fajn položený dotaz.Už dva roky sa snažím vniknúť do tajomstiev linuxu,ale napriek všetkému môjmu odhodlaniu poprieť monopol zvaný microsoft,sa vždy veľmi rád vraciam k XP.Naozaj nemám nič proti linuxu,ale drbať sa dva týždne s modemom a tri dni s grafiku a ...si myslím je dosť veľká strata času.
      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 14:19
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        nadherne napisane :)

        a inak mam 20 rokov, som ubuntista, a ked mi da nejaky dlhodoby pouzivatel gentoo prednasku o fungovani PC, tak len kukam doblba... dlhodoba degradacia monopolnym "systemom"

        a teraz sa len smejem, ked mi niekto zacne vychvalovat antivirus, ktory ma v novej verzii integraciu do internet explorer... :D
      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 30.09.2007 | 22:45
        votrelec   Návštevník
        najväčší problém LINUXu je jeho nehorázne vetve-nie, to že každý si vytvára svoje vlastné distro ktoré sa ďalej vetví.
        ne-jednotnosť Linuxákov je jeho skaza.
        keby bolo len jedno distro, na ktorom by pracovali všetci Linux expert a spol.
        MS sa môže schovať.
        ale takto?...
        Bežný UŽÍVATEĽ!!
        je osoba pracujúca za PC na SV ktoré potrebuje!!
        je jedno čo má.
        Lin WIn MAC etc..
        Ja sám pracujem na XPh mam ho legálne aj sw čo používam.
        stabilnejší systém som nemal ALE!! mám aj linux.
        zato že som LAMA nebehá dobre!!
        ale to NIE JE chyba Linuxu ale MŇA!
        človek ktorý inštaluje sw hw etc nie je UŽÍVATEĽ!!

        už len to ako sa tu prekrikujete čo je lepšie gento bsd slax arch mandriba kubuntu ubuntu flux floppy pupi DSL austrumi a mnooooooooho ďalších je jasne že ani jeden nie je až tak ok.
        pri XP je to jasne.. je jeden a tiež nie je až tak OK. :-))
        ale za to nemôže SW v oboch prípadoch ale ten blb za klávesnicou...
        To je VŽDY základný kameň SW.
        ps.
        komunita LINUXu.. Spojte svoje sily a vytvorte jednotnú distribúciu, a dajte na frak MSku..
        to je moja rada..
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 01.10.2007 | 12:16
          Avatar srigi   Používateľ
          Tento nazor je IMHO nespravny. Dovod preco je viac distribucii --> nespokojnost. Niekto bol nespokojny napr. s RPM balickovacim systemom a vyvinul DEB (nekamenujte ak je to historicky nepresne). Niekto bol nespokojn so Slackom a Cruxom, tak vyvinul Arch a jeho pacman.

          A napr. velke distra nie su tak roztriestene, SUSE, RHEL, Ubuntu, Debian, tie maju za sebou uz dlhy vyvoj, takze su pomerne kvalitne a stale naberaju nove mozgy, takze sa to bude este zlepsovat.

          Jedna velka disrtibucia by bola tou pravou smrtou Linuxu. Vies si predstavit gentoo-istov alebo debian-istov, keby sa povedalo, zajtra zmazeme z mirrorov vsetky distribucie a ostane iba XYZ, na nej pracujte vsetci spolu!
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 02.10.2007 | 00:08
            votrelec   Návštevník
            nepochopil si to až tak ako som to myslel.
            Nie zmazať všetky distra,
            vyvíjať jedno spoločne a implementovať naozaj všetko v jednom.
            prostredia balíky inštalácie a všetko..
            niekto je nespokojný z rpm tak vytvorí iné.
            prečo nedoplnia ? neupraví, nevylepší??
            ono to nie je také jednoduché ako som to povedal.
            ale keby sa zobralo všetko dobre z distier ktoré sú a ujednotilo sa to tak by bola
            1. silná komunita!
            2. návody
            3. soft
            4. kompatibilita
            5. dostupnosť
            6. aktualizácie.
            porovnaj bežne užívanie pc v line.
            prostredie.
            to je všetko.

            keď zoberieš názor lam ako ja že linux je fuj lebo nejde.
            (ja som skúsil hodne distier, a nemôžem povedať že je fuj)
            ale nainštalovať ho vyžaduje hodne snahy a trpezlivosti a zdrojou.
            inak si v koncoch.
            a na otázku vo fóre dostanem odpoveď RTFM google etc..
            prečo. lebo on ma gento a ja dsl?
            WTF?

            je faj že sa niečo také vytvára, Klobúk dole pred ľudmi čo to robia.
            ja na to nemám, ale fandim im..
            som rad, že môžem skúšať a ucíť sa,
            ale primárne mam XP, pretože lin zatiaľ neviem.
            len som chcel vyjadriť svoj názor, že základný kameň linu je jeho veeelke vetvenie a vzájomná ne-kompatibilita a soft. dostupnosť v rodnom jazyku, ako aj help v rodnom jazyku.
            NETVRDIM ZE TO JE NA NIC!!
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 02.10.2007 | 20:05
              Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
              Plne s tebou súhlasím. Niesom proti viacerým distribúciám, ale mala by byť aspoň jedna centrálna - plne akceptovaná výrobcami hardware. Výhoda windowsu je v tom, že niekoľko rokov beží na tmo istom jadre, programy pre Win98 bežia na XP a niekedy aj naopak. U linuxu treba vedieť konkrétne jadro, distribúciu a ani tak nieje zaručené, že sa daný program bude dať nainštalovať. Táto centrálna distribúcia by mohla konečne konkurovať MS. Často sa tu objavujú argumenty typu "načo by dával výrobca HW ovládače k linuxu tak ako je to u win, keď ich môžu vyrobiť vývojári linuxu a implementovať priamo do jadra alebo ako externé moduly". V tomto je ťažkopádnosť linuxu ako takého. Toto je veľmi obmedzujúce. Nie vždy sa dá nájsť HW, ktorého ovládačťe sú priamo v jadre danej distribúcie. Zoberme si napríklad nejaký špeciálnejší HW, ktorý k väčšine počítačov nikdy pripojený nebude. Napríklad ovládací software k riadiacej konzole EPR spektrometra Bruker EMX. Takýchto prístrojov je v Európe len zopár, tak by bolo zbytočné aby všetky linuxové distribúcie obsahovali k tomu ovládače. Bolo by to choromyselné. Vývojári predsa nemôžu myslieť na všetky hardwarové zariadenia ktoré kto na svete vyrába. Vo windowse stačí nainštalovať ovládač pre dané exotické zariadenie z priloženého CD a je to. Prípadne je tam viac verzií pre 98, XP a Vista... U linuxu by na tom CD muselo byť nesmierne množstvo verzií práved kvoli jeho rozdrobenosti.
              Takto sa linux nikdy nedostane z kancelárskych staníc, domácich počítačov a serverov na špeciálne pracoviská. Pamätajme na to, že síce výrobca by mohol na objednávku k zariadeniu dodať aj linuxový počítač, ale bolo by to celkovo ešte drahšie ako keď sa zakúpi stroj s win. Totiž hodnota samotného PC je u tých strojov minimálna a predáva sa to spolu aj s nainštalovaným systémom. Pre jednoduchosť je to väčšinou win.
              "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
              • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 02.10.2007 | 20:28
                Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
                Kto urci tu centralnu distribuciu? Kto urci co v nej má byt a co nie? Niekto velky tam hore? Napr. velký Bill Kill? Niekolko pokusov unifikovat GNU/Linux tu uz bolo, nastastie nevysli.

                S tvojim nazorom to mas ako v politike, je mozne diskutovat o systeme jedinej strany (analogia s tvojim videm sveta OS) alebo o prirodzenom vybere z viacerych moznosti (demokracia). Vsetko ma svoje pre a proti, ale tak isto, ako ktosi povedal, ze demokracia ma sice svoje chyby ale nik nic lepsie nevymyslel, tak je to aj s prirodzenym vyberom z viacerych distribucii. A chvaaaala bohu ze je to tak.
                • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 02.10.2007 | 21:30
                  votrelec   Návštevník
                  Áno Juraj, nedása jednoznačne určiť, čo tam má byť a čo nie.

                  Ako je to z tou demokraciou?
                  Demokracia začína a končí na právach druhého..
                  pr.
                  môžem nejakému dilinovy rozbiť hubu, je to demokratické, ale tým obmedzím jeho slobodu, už to nie je demokratické.
                  čo je vlastne demokracia? len ilúzia. nič viac.
                  nejde o tvrdé zrušenie ako si myslíš.
                  ale selektívny výber ako napr top 5 linux distro.
                  včom sa vlastne líšia distribúcie?
                  je to všetko len klon klonu klonovaný klonom klona.
                  tak kde je vlastne začiatok?..

                  ako výstižne povedal Karol
                  !"mala by byť aspoň jedna centrálna - plne akceptované výrobcami hardware" doplním na ktorej sa bude podieľať každý kto chce prispieť niečím čo je podľa neho lepšie v tej jeho KLKLKLkL
                  Keď vezmem do úvahy fakt, že distribúcie ako také sú vlastne na jedno kopyto, odhliadnuc na fakt že sú tam malé zmeny ktoré potom ďalší skvelý programátor úpravy inak.

                  cháp ma asi takto.
                  načo vymýšľať niečo nové keď už je vymyslené všetko, len sa to modifikuje?

                  prečo vlastne je v jadre všetko a predsa nič?
                  prečo sa pri inštalácii priamo nekompilu systém len na ten inštalovaný stroj?

                  jasne, ber to z rezervou.
                  ja nie som tak znalý LINUXu aby som mohol poučovať a rozkazovať.
                  len keď počúvam (čítam) fóra kde sa chlapci prekričujú kto dočúra ďalej., je my z toho zle.

                  Ja som z wintendom nemal žiadny problém ktorý bi bol spôsobený systémom.
                  preto že ja ho mám legálne, mám ho ošetrený a starám sa on ako mám.
                  ale poznám človeka čo má linux a je na tom podobne.
                  obaja vieme že oba systémy sú závislé na užívateľovi a podľa toho sa chovajú.

                  uzavrime túto debatu asi takto.
                  Pravdu nemá nikto, pravdu máme všetci.
                  Linux je ďalšia alternatíva a daj BOH aby sa presadila.

                • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 03.10.2007 | 00:52
                  Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                  No myslím, že za centrálnu distribúciu bol dosť dlho považovaný RedHat linux. Množstvo ovládačov bolo vydávanych práve pre túto distribúciu, nemal som žiaden preblem rozbehať to na mandrake.
                  • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 03.10.2007 | 12:38
                    Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
                    nemyslíš že tie ovladače boli kvoli podpore hw na serveroch ? ....ked už vycálujem tolko prachov za jeden OS tak necha aspon ma dobrú podporu HW ( ajked sa tie pieniaze platia prave za tech. podporu )
                    ked nevieš, tak nefušuj
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 04.10.2007 | 07:11
            barbarik   Návštevník
            suhlas. ale ono asi ani nejde tak o mnoho verzii ako skor to, ze su velmi malo navzajom (pre bezneho uzivatela, o ktorom sa bavime) kompatibilne.
    • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 02:22
      Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
      nedavno som si precital toto a nasiel som tam odpovede. linux je taky, aky je. nikto ta nenuti ho pouzivat, ale ak sa prenho rozhodnes tak sa najde plno ludi ktory su ochotny ti s nim pomoct. su distribucie, ktore su pre tych beznych uzivatelov pc vhodne. dost velky problem tu podla mna je, ze pri praci s klikatkami nevies co vlastne v skutocnosti robis a tak tvoje vedomosti upadaju (alebo ani ziadne nie su). linux je o niecom inom. musis najprv nieco vediet, aby si to vedel pouzit. okna to maju naopak. najpr sa naucis pouzivat a potom v tych lepsich pripadoch sa o tom nieco naucis. nanestastie linux ma pod nohami zopar polien ale prekonava ich. veci idu k lepsiemu.
      Everything is proceeding as I have foreseen.
      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 02:32
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Mňa systém ako taký nezaujíma, je mi úplne jedno ako funguje, hlavné, že dobre funguje, ja ho len využívam. Keď sa chcem niečo nové naučiť, tak z oblasti ktorá ma zaujíma a nie z OS, teda z oblasti spektroelektrochémie vodivých polymérov, nových nanomateriálov a ich katalytickej aktivity, z oblasti fotochémie vodivých polymérov a ich potenciálneho využitia v oblasti konštrukcie nových tenkovrstvových fotovoltaických článkov..... a podobné veci týkajúce sa oblasti fyzikálnej chémie a fyziky pevnej fázy. Systém a to akýkoľvek používam len ako prostriedok a nie predmet mojej činnosti.
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 24.07.2007 | 01:39
          Chemik   Návštevník
          Bravó Karol!

          Toto linuxiaci nikdy nebudú schopní pochopiť a ako sektári dokola opakujú svoje dogmy.

          Zabudol vôl, že...
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 24.07.2007 | 16:04
            Avatar srigi   Používateľ
            Zabudol ai ale ze Linux a vacsina jeho app vznika pocas volneho casu a dobrovolne.

            To ale winowsaci nikdy nepochopia a stale sa budu ohanat svojim Photoshopom.
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 24.07.2007 | 18:08
              Chemik   Návštevník
              Zabudol ai ale ze Linux a vacsina jeho app vznika pocas volneho casu a dobrovolne.
              Odpoveď_1: Podľa toho tak Linuxy aj vyzerajú! Pochopil som!
              Odpoveď_2: Mne môže byť Photoshop celkom ukradnutý
              • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 24.07.2007 | 19:26
                Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
                Co je robene dobrovolne je nutne menej kvalitne?

                Typicky pokus o flame jedneho click usera s fasizujucimi nazormi na iny prostriedok ako je ten, ktory si mysli, ze vie ovladat, bacha na klapky na ociach, zuzeny priezor je dost obmedzujuci...
                • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 02.10.2007 | 00:14
                  Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                  je robeny dobrovolne, a tak aj vyzera... mozem si ho prehliadnut, upravovat, akokolvek nastavit. potrebujem pomoc? spytam sa ju. kludne aj autora programu. a dostanem odpoved? ano.

                  tak to vyzera... a tak som s tym napriklad ja spokojny...
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 26.07.2007 | 00:11
            Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
            Chemik, Peťo ? si to ty ?
            "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 24.07.2007 | 13:55
          Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
          Kazdy prostriedok je dobry do tej miery do akej miery ho vies ovladat. Nikto ta nenuti studovat zdrojovy kod kernelu a pod. ale uzivatelske prostredie (to sa tyka aj konzoly) by si mal zvladnut. Ak niekoho bavi trebars citat sci-fi, musi sa najskor nauci citat, aj ked uznam, uzivatelsky prijemne by bolo lepsie niekde na ihrisku alebo na "kofole" ako sediet v skole ;)
      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 02:34
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Mňa systém ako taký nezaujíma, je mi úplne jedno ako funguje, hlavné, že dobre funguje, ja ho len využívam. Keď sa chcem niečo nové naučiť, tak z oblasti ktorá ma zaujíma a nie z OS, teda z oblasti spektroelektrochémie vodivých polymérov, nových nanomateriálov a ich katalytickej aktivity, z oblasti fotochémie vodivých polymérov a ich potenciálneho využitia v oblasti konštrukcie nových tenkovrstvových fotovoltaických článkov..... a podobné veci týkajúce sa oblasti fyzikálnej chémie a fyziky pevnej fázy. Systém a to akýkoľvek používam len ako prostriedok a nie predmet mojej činnosti.
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 02:52
          marian34   Návštevník
          Karol,ty si pekná piča,keď ťa nezaujíma systém,tak sa zavri do svojho labolatória a rozdávaj si to so svojími fotovoltaickými článkami....
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 11:03
            Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
            Máš vôbec predstavu kde všade sa využívajú vodivé polyméry, ktoré za určitých okolností majú vlastnosti polovodičov ? Máš telefón s farebným displejom ? Ten displej je vyrobený na báze dopovaných polytiofénov a ich derivátov, biele podsvietenie toho displeja, aby na ňom vôbec niečo bolo vidieť OLED diódy, to isté. V samotnom počítači nájdeš mnoho súčiastok, ktoré su na báze organických polovodičov - FET tranzistory - ono to má nižšiu spotrebu ako kremíkové a je to aj výrobne lacnejšie - nemusíš vyrábať monokryštál Si, čistiť ho zónovým tavením a podobne. Nie každý sa musí vyžívať v operačnom systéme. Na to stavil Microsoft a zatiaľ mu to vychádza. Dal na trh predražený ale jednoduchý operačný systém. Niečo také nedokážu urobiť aj linuxoví vývojári ? Veď to by potom znamenalo konečne vyšší podiel na trhu oproti Microsoftu, a znamenalo by to konečne aj vyššiu podporu výrobcov HW, lepšie ovládače, a celkovo funkčnejší systém. Nikto by tam neprišiel skrátka okrem MS. Možno skúsim Gentoo, ale to aby som mal desať počítačov a jeden z nich na testovanie distribúcií. Totiž prechod na inú distribúciu znamená na niekoľko dní mať nefunkčný počítač. Teda žiaden kontakt s okolitým svetom, žiaden internet, žiadne maily. Ani nehovorím o nutnej autorizácii kontaktov z IM po preinštalovaní. Teda všetko odznova. Strašná predstava.
            "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 13:48
              Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
              To s tým testovaním myslíš vážne? Ja keď niečo testujem, tak mám vždy na disku jeden plne funkčný linux. Takže vôbec nie som odrezaný od sveta. Na testovanie skús VirtualBox.
              Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 21:47
              Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
              Totiž prechod na inú distribúciu znamená na niekoľko dní mať nefunkčný počítač. Možno že pre teba hej, ale každý človek ktorého poznám dokáže pomocou klikacieho inštalačného procesu nainštalovať *ubuntu za chvíľku :)
              "IB, thy name is homework." -- IB
              • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 15:15
                Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
                Nainštalovať hej, ale neviem si predstaviť niekoho, kto sa o PC vôbec nezaujíma, vie ho akurát zapnúť, spustiť pár programov, príp. jednoducho nainštalovať hru, čo ten spraví, keď spustí video a nepôjde mu :/. Ubuntu by som takému radšej neradil, lebo pochybujem, že by začal "googliť", čo má teraz spraviť. Takže neoháňajte sa toľko s tým *Ubuntu. Tomu užívateľovi by som poradil radšej Linux Mint alebo PCLinuxOS ;).
                • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 16:21
                  Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
                  Lenže taký človek ako si napísal ty si predsa nebude inštalovať systém nie?
                  Ja mám práve že opačné skúsenosti. Keď nejde video v wine, tak nabootujem linux a tam ide bez problémov.
                  "IB, thy name is homework." -- IB
                  • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 16:42
                    Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
                    Veď tu sa nejedná o mňa! A iba som reagoval na tvoj príspevok, že nainštalovať *Ubuntu dokáže každý, akurát som ho ešte doplnil...
                    • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 18:10
                      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                      ludia, takto vam poviem. sice ani nemusim, lebo pokial ide o ubuntu, velmi dobre viete co chcem povedat :) a aku stranku doporucit :D :D :D
                      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 18:20
                        Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
                        Vieme vieme stano :D
                        "IB, thy name is homework." -- IB
                      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 18:28
                        Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
                        Ani nemusíš, stačí keď sem dáš iba prázdny príspevok a podpis za teba povie ostatné :).
                        Ale toto som vtedy rozoberal, že návod alebo niečo podobné zrejme taký používateľ nebude hľadať, takže neviem, čo si svojím príspevkom sledoval :). Ale je pravda, že ak sa niekto chce pustiť do Linuxu, tak aspoň trochu času na hľadanie by si nájsť mal, prípadne by mu to niekto nainštaloval...
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 10:03
          Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
          New: I wanted a new toy car, and everybody's raving about how great Lego cars can be. So I bought some Lego, but when I got home, I just had a load of bricks and cogs and stuff in the box. Where's my car??

          Old: You have to build the car out of the bricks. That's the whole point of Lego.

          New: What?? I don't know how to build a car. I'm not a mechanic. How am I supposed to know how to put it all together??

          Old: There's a leaflet that came in the box. It tells you exactly how to put the bricks together to get a toy car. You don't need to know how, you just need to follow the instructions.

          New: Okay, I found the instructions. It's going to take me hours! Why can't they just sell it as a toy car, instead of making you have to build it??

          Old: Because not everybody wants to make a toy car with Lego. It can be made into anything we like. That's the whole point.

          New: I still don't see why they can't supply it as a car so people who want a car have got one, and other people can take it apart if they want to. Anyway, I finally got it put together, but some bits come off occasionally. What do I do about this? Can I glue it?
          Old: It's Lego. It's designed to come apart. That's the whole point.

          New: But I don't want it to come apart. I just want a toy car!
          Old: Then why on Earth did you buy a box of Lego??

          Just remember that what Linux seems to be now is not what Linux was in the past. The largest and most necessary part of the Linux community, the hackers and the developers, like Linux because they can fit it together the way they like; they don't like it in spite of having to do all the assembly before they can use it.
          Everything is proceeding as I have foreseen.
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 10:13
            Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
            Tak tak. Linux nieje windows :)
            "IB, thy name is homework." -- IB
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 10:53
            Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
            zaujímavé podobenstvo, ale spojitosť s operačným systémom tam nejako nevidím
            "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 20:04
              Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
              to preto lebo si sa o to este nezaujimal hlbsie. skus si nieco pohladat napr o gentoo alebo archu... ty chces mat vsetko out of the box (co nie je nemozne), ale niekto si chce vybudovat system, aby mu co najviac vyhovoval. nechcem sa hadat, ani ta urazat, ale na zaklade toho, co som doteraz zistil, som dospel k tomuto nazoru.
              Everything is proceeding as I have foreseen.
    • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 10:49
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
      Už dlhšie sa tu objavujú diskusné príspevky, ktorých autori tvrdia, že linux je vhodný pre všetkých užívateľov.
      Ja to netvrdím. Linux pre niektorých ľudí, ktorí vedia zapnúť word / neakú hru určite zatiaľ nie je vhodný.

      Použitie binárnych balíkov je tiež komplikované, nakoško som si všimol, že príkazy na inštaláciu sú v rámci jednej distribúcie nejednotné a dá sa povedať že na každý rpm balík je iný príkaz.
      V mandrive je predsa jednotný balíčkovací systém rpm (teda na správu sa používa urpmi). Kým som používal mandrivu inštaloval som balíčky vždy cez ovládacie centrum a to nebolo nič strašného. Jediné na čom si myslím, že by mohli popracovať je aby boli automaticky pridané zdroje na inštaláciu (konkrétne non-free a updates).

      Jednoduchšie inštalačky, čo by sa stalo, keby binárny samoinštalačný balík mal v sebe všetky potrebné závislosti, ale inštalačný skript by zdetekoval, či už v systéme sú potrebné knižnice a pri inštalácii by tak zabránil zdvojeniu kódu jeho nenainštalovaním.
      Nuž načo si takto niečo komplikovať keď balíčkovací systém dokáže potrebné závislosti nájsť sám?
      Ja som bol veľmi dlho používateľom dialupu (ešte asi pred 2 týždňami som cez to frčal) a bol by som veľmi nešťastný, keby balíček ktorý má napr. 1 MB ťahal so sebou kdelibs, qt ... Skôr by chcelo doladiť súčasný baličkovací systém.
      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 11:25
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Jednotný bylíčkovací systém je síce v Mandrive, ale tak zabugovaný, že v podstate nefunguje. Viac ako polovica inštalácii skončí chybovým hlásením, že daný balík nemožno nainštalovať (bez uvedenia nejakého dôvodu) až si človek pripadá ako na nejakom úrade a nie v slobodnom OS. Ked niekde stiahnem balík z internetu, chcem ho pridať do jedného adresára, kde mám rpm-ká, potom chcem korektne v ovládacom centre aktualizovať zdroje SW, vždy to skončí chybovým hlásením. Toľko chýba nemá ani Windows ako moja Mandriva a pritom je to jediný linux, v ktorm som toľko vecí rozbehal ako tu. Jediná spoľahlivejšia cesta inštalácie je urpmi, ale to funguje len niekedy (asi závisí od tlaku a teploty) a len na niektoré balíky. Teraz som mal jeden balík na ktorý to neplatilo. Mal koncovku .rpm.run . Aj keď s pomocou fóra sa mi podarilo z toho spraviť poriadny rpm balík, pri inštalácii zase papuloval, že mu chýbajú nejaké knižnice a ich aj vypísal. Takáto inštalýácia sa stáva hororom.

        Proste tvrdíš, že keby balík obsahoval všetky závislosti, cez sieť by sa prenášalo zbytočne veľké množstvo dát, keby sa všetky veci z toho balíka nenainštalovali (na zabránenie duplicite). Táto myšlienka je pekná v nasledujúcich prípadoch : Treba mať počítač pri inštalácii napojený do internetu, rpm musí spoľahlivo vedieť, kde sa nachádza to čo potrebuje a kde to má na sieti hľadať, musí fungovať ovládacie centrum inštalácie SW. Preto asi by bolo najlepšie, keby boli balíky dostupné vo verzii light, ktorá by mala v sebe informácie o závislostiach a o verzii full, ktorá by bola sebestačná, dala by sa stiahnuť na CD a preniesť na počítač nepripojený do siete, sama by riešila závislosti, teda čo už v počítači je, sa nenainštaluje. Toto by vyriešilo množstvo problémov.

        Alebo aspoň sfunkčniť ovládacie centrum.
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 11:41
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          viem ze asi odveci... ale nebolo by fajn, keby sa do kazdej distribucie dalo pridavat/odoberat cez synapic? :)
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 11:42
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
            No v gentoo určite nie ;)
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 18:11
              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
              preco nie? keby bol v gentoo okrem typickych nastrojov pre toto distro aj funkcny synaptic (neriesme teraz ze ako by to mohlo byt technicky mozne), tak by to bolo podla teba zle?
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 11:41
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
          Jednotný bylíčkovací systém je síce v Mandrive, ale tak zabugovaný, že v podstate nefunguje.
          Mám mandrivu 2007.1, nemôžem potvrdiť, mne všetko funguje ako má. Ale poradím pridať minimálne tieto zdroje. Vyhodí to pekne príkaz na aktualizáciu. Čo sa týka software na CD nie je problém na 1 CD hodiť aj závislosti, dokonca sa to bežne robilo na neakých bonusových CD od mandrivy. Tam bol vždy návod ako pekne CD pridať k zdrojom v ovládacom centre a všetko nádherne fungovalo.

          Ked niekde stiahnem balík z internetu, chcem ho pridať do jedného adresára, kde mám rpm-ká, potom chcem korektne v ovládacom centre aktualizovať zdroje SW, vždy to skončí chybovým hlásením.
          Balíčky sa nepridávajú ručne, len zdroje. Mandriva ma dosť veľa balíčkov v non-free, plf a podobne takže nie je potrebné sťahovať ručne.
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 22:02
            Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
            To je zaujímavá informácia, že v 2007.1 všetko funguje. Moja je MDV 2007. Žeby bol medzi nimi taký veľký rozdiel ? Aké to má jadro, tuším 2.6.18 štandardne, nie ? Potreboval by som keď už 2.6.21 kvoli podpore úspory energie, lebo kompilácia vanilla jadra nedopadla úspešne - teda samotná kompilácia ano, ale jadro nebootovalo. Asi najskor vyskúšam 2007.1
            "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 13:55
          Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
          Keď tak stále nadávaš na mandrivu, skús niečo iné. Ja som mal s mandrivou tiež problémy. Stále som čosi nemohol nainštalovať. V SuSE som sa dlho babral s repozitármi. Ale na ubuntu sa o repozitáre ani nestarám. Používam len tie, čo sú predvolené. To isté v debiane. A zatiaľ aj keď som stiahol nejaký .deb balíček, tak som ho na pár kliknutí nainštaloval (cez gdebi). Ak potreboval nejaké závislosti, tak si ich bez najmenších problémov doťahal.
          Záver: Balíčkovací systém .deb a jeho správa sa mi javí omnoho prepracovanejšia ako .rpm
          Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
    • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 11:15
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      nie je linux ako linux. teda skor nie je linuxova distribucia ako linuxova distribucia. take ubuntu ci mandriva je jednoduche. ale zakladna vec pri prechode na linux je nejaka ta chut. odviazat sa, skusit nieco nove, zbavit sa virusov, alebo nieco take :)
    • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 12:28
      Martin   Návštevník
      Ja sám seba nepokladám za plnohodnotného linuxáka, som v podstate klikač, tiež s Mandrivou 2007, ale priznám sa, že sa mi to páči oveľa viac ako Win XP.
      Pri konvertovaní som nemal prakticky žiadne problémy, v KDE som sa veľmi rýchlo a ľahko zorientoval, občas sa vyskytlo niečo, napríklad som sa musel naučiť, že pri ukladaní treba upraviť formáty v OpenOffice (aby moje texty boli schopní prečítať aj tí windowsáci, čo ešte len prejdú na Linux :)))
      Ale čo ma trochen štve, tak to sú závislosti. Mám síce pridané zdroje, a myslím, že celkom dosť, ale čo z toho, keď aj tak sa mi objavujú nesplnené závislosti? Prípadne sa balík nedá nainštalovať kvôli chybnému podpisu.
      Ešte občas sa nejaké vyskytnú nejaké chýbajúce kodeky, ktoré sa mi nedarí dohľadať (a výpis z konzoly sa mi nedarí rozlúštiť a pochopiť), takže pri niektorých videách mám len zvuk a čiernu obrazovku.
      Aby som to zhrnul - pochybujem, že niekedy budem, napríklad, schopný odvodiť si zo štruktúry systému potrebné príkazy na úpravu systému, na to mi chýba programátorské myslenie, ale Win by som už nechcel, ani keby mi ho dávali zadarmo a genuine :)
      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 13:03
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
        No v Xine som mal tiež tieto problémy, odporúčam skúsiť mplayer, má fakt pekné gui a funguje nádherne. Len možno bude potrebné sa trošku pohrať s fontmi na titulky.
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 13:36
          Martin   Návštevník
          Najviac toho prehrám cez KMplayer (mám ho aj prednastavený, keď napr. pozerám video na niektorých webových stránkach), občas použijem Kaffeine, výnimočne, keď sa hrám, tak VLC, ale Mplayer len výnimočne.
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 13:46
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
            Hmm, nie je ten kodek čo nechce prehrať náhodou wmv?
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 13:54
              Martin   Návštevník
              99,9% wmv-videí cez KMplayer prehrám, ale v Kaffeine občas pýta Kaffeine Starter Plugin a zatiaľ sa mi nepodarilo prísť na to, ktorý plugin to akože má byť. Ale veď na tom až tak nezáleží.
    • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 13:33
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
      Bežný "podužívateľ" zapne PC, pustí si hudbu, prehrá video, prezrie dokumenty, pokecia cez IM a popozerá čo nové na webe.
      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 13:58
        Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
        Takže s linuxom problémi mať nebude. A keď je to taký užívateľ, čo si OS ani nevie nainštalovať, tak nemá žiadne problémy (dá to niekomu spraviť).
        Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 14:18
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
          Presne tak, keď bežnému používateľovi nastaví niekto skúsenejší komplet Linux včetne programov, je Linux vhodný aj pre BFU. A popritom nemusí vedieť ani nahodiť balík cez nejakého správcu.
      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 22:24
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        ...doplním
        aby toto mohol urobiť, musí predtým urobiť ešte niečo - nainštalovať "nutné zlo každého počítača" - OS, nainštalovať prehrávač hudby, videa, Openoffice, PSI, Firefox - dobre, možno pri inštalácii systému sa tie veci nainštalujú štandardne. Berem. Potom aby si mohol na webe popozerať nejaké veci, musí najskôr spojazdniť pripojenie do internetu. Ak má štandardnú sieťovku nemal by byť problém - to zdetekuje väčšina linuxov, ale ak má nejaký menej štandardný modem, ani nehovorím winmodem, alebo wifikartu, musí najprv spojazdniť tieto zariadenia. Samozrejme aby sa mohol pripojiť na sieť a sťahovať a inštalovať ďalšie programy. Keď už toto má, potom potrebuje dostať do systému iné programy, na ktoré tvorcovia repozitárov akosi nemysleli, ale sú nevyhnutné na nejakú konkrétnu činnosť. Dajme tomu, že ide o nejaký program pre windows, teda to treba presvedčiť aby to fungovalo cez emulátor. Náhrada pritom nepripadá do úvahy, lebo je potrebné zachovať kompatibilitu výstupných súborov. Toto vyriešiť je obrovský problém. A pre laika, čo je väčšina užívateľov PC je to neriešuteľný problém.

        Mňa pritom ľudia z mojho okolia považujú za človeka znalejšieho problematiky PC - viem totiž totálne nefunkčný WinXP dostať do funkčného stavu, zrýchliť to všetko editáciou registrov, defragmentáciou diskov a pomocou nejakých užitočných programčekov. Ľudia, ktorí netušia, že by mali mať aj nejaký antispyware, dostanú odomňa antispyware, ktorý zistí mnohokrát 100 všelijakých potvor. Ich odstránením sa systém zrýchli. Na Windowse mi to vychádza dobre (nie že by mi chýbali vírusy na linuxe, to nie). Totálne nefunkčný počítač zrazu funguje a funguje rýchlo. Kolegovia sú spokojní. Viem taktiež počítač totálne rozobrať, prerobiť chladenie, pohrať sa s frekvenciami, násobičmi, opraviť zdroj po elektrickej stránke, zaostriť a nastaviť CRT monitor a podobne.

        Na linuxe však nedokážem poriadne ani spoľahlivo a reprodukovateľne nainštaloivať nejaký obyčajný program.
        Podľa mňa to hovorí aj o jednoduchosti windowsu. Treba z neho zobrať to dobré a to zlé nechať patentom Microsoftu ako vírusy a podobne.
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 15:05
          Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
          ...doplním
          aby toto mohol urobiť, musí predtým urobiť ešte niečo - nainštalovať "nutné zlo každého počítača" - OS .....

          Hovorilo sa o bežnom užívateľovi, ktorý sa nestará ako nainštalovať OS a nepoužíva, žiadne špeciálne programy, ktoré by musel mať cez wine. Čo z tohoto: hudba, video, dokumenty, IM a web potrebuje wine?
          Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 16:11
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            no najvecsi problem je tu v okoli fakt, ze pod linuxom nefunguje original ICQ, a vsetky tie nahrady nie su tak pekne farebne... samozrejme zjednodusene povedane...
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 16:13
              Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
              No kopete s pekným skinom je farebnejšie než icq.
              • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 18:25
                Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
                Nice :) takže nie som jediný ktorý používa glossyk?
                "IB, thy name is homework." -- IB
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 01:21
            Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
            Taký užívateľ, čo príde k hotovému systému asi neexistuje. Pod pojmom "bežný užívateľ" som mal na mysli nie človeka, ktorý počítač vlastne nepotrebuje, ale človeka, ktorý potrebuje programy v ňom na svoju činnosť, ale systému ako takému sa nerozumie. A to, či sú tie programy špeciálne alebo bežné, to je vec individuálneho pohľadu - to závisí od toho, kto sa čím zaoberá. Každý niečím iným. Na poli elektrochémie je napríklad bežný program Heka PotPulse, s ktorým sa ovláda cez príslušný interface dynamický potnciostat. To by som asi cez wine nerozbehal. V inej oblasti sú zase bežné iné programy. Každý používa nejaký program na písanie textu (Openoffice), a na tvorbu grafov (Originlab) - ide cez wine tak napoly. Chcel som len povedať, že pojem bežný užívateľ (t.j. systému neznalý) si windows dokáže aj nainštalovať a nakonfigurovať, ale u linuxu môže s tým mať problémy. Bolo by ho treba trochu zjednodušiť. Aby to nebol len systém pre zanietencov a počítačových fanatikov (v dobrom samozrejme), ale aj pre ostatných, ktorí OS majú v počítači len preto, aby im tam fungovali ostatné programy a inak mu nerozumejú.
            "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 02:04
              Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
              Taký užívateľ, čo príde k hotovému systému asi neexistuje. A taký manager v nejakej veľkej firme si podla teba inštaluje OS sám? :)
              "IB, thy name is homework." -- IB
              • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 02:55
                Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                nie, samozrejme že manager si neinštaluje systém sám, (aspoň nie vo firme), ale aj ak by som nechcel byť manager :-)
                , ja mám rád tvorivú prácu, ktorá môže pomocť zlepšiť tento svet
                "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 02:16
              Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
              Hmm, ale to nie je chyba GNU/Linuxu, ze niektore programy s uzavretym kodom su portovane specialne na jeden system... Mne zasa vadi, ze ked uz musim pracovat v MS systeme, ze tam nerozchodim niektore specialne programy ktore idu len v linuxe a ktore su free, alebo len pomocou roznych hackov, co je potom vidno na stabilite programu.
    • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 14:07
      Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
      Zlozitost ktorehokolvek systemu zalezi od uhla pohladu. Manzelku som musel zaucat pouzivat PC, ked si zalozila zivnost a potrebovala vykonavat beznu agendu. Podotykam doposial o pracu s PC neprejavovala zaujem. Prve prostredie, ktore som jej predostrel bolo default nastavenie Ubuntu. Odvtedy akukolvek distribuciu nainstalujem, ziada si aby sa to k tomu povodnemu priblizne rovnalo.

      Vtip je v tom, ze ked musim obcas pracovat vo Win a manzelka nieco potrebuje napr. vytvorit, zoskenovat, vytlacit alebo vypalit dokument rebootuje PC do Linuxu, lebo Windows sa jej zda neprehladny a doslova chaoticky. Vysledok, ktory ocakava jednoduchsie dostane v svojom prednastavenom prostredi, ktore napodiv funguje presne a vzdy len tak, ako som jej to vysvetlil po prvy krat. Toto spravanie nie je uplne bezne vo Win systeme.

      Na instalaciu ziadne programy nepotrebuje, kedze ich vsetky ma uz nainstalovane a ak potrebuje rozchodit alebo nainstalovat nieco nestandardne, na to som tu ja ;) Podotykam, ze manzelka sa nepovazuje za ziadneho pokrocileho uzivatela a od PC si drzi skor urcity odstup...
      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 17:03
        Ivo   Návštevník
        Napad s full a light verziou balickou je velmi dobry. Ja som skusenejsi, ale nie uplne skuseni uzivatel linuxu a mam aj rychli net, ale tie zavislosti ma vedia otravit. Ono si to sice taha zavislosti automaticky, ale aj tak ma to otravuje. Si neviem predstavit ak by sa nejaky pc casopis rozhodol davat do svojich cd/dvd priloh nejake linux programi. Jednak ak by chcel vyhoviet vacsine linux uzivatelou musel by tam dat viacero verzii tichto balickou, pre kazdu distribuciu zvlast a nahodit tam pol cd/dvd len zavislostami k timto balickom. To, ze je kopu linux distribucii je fajn, ale vyvojari by sa mohli dohodnut na nejakom jednotnom balickovacom systeme. Pripadne ak uz tak velmi chcu nadalej pouzivat rozne balickovace, tak nech si ich maju, ale popri tom by mohol vzniknut jeden univerzalni balickovac obsiahnuti v kazdom distre. A ja by som mal napriklad na vyber ci si v ubuntu nainstalujem deb balicek, alebo univerzalni ktory by bol vo verzii full a light.
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 17:48
          Martin   Návštevník
          "Si neviem predstavit ak by sa nejaky pc casopis rozhodol davat do svojich cd/dvd priloh nejake linux programi. Jednak ak by chcel vyhoviet vacsine linux uzivatelou musel by tam dat viacero verzii tichto balickou, pre kazdu distribuciu zvlast a nahodit tam pol cd/dvd len zavislostami k timto balickom."

          Toto riešia tar.gz-archívy, ktoré si každý musí skompilovať pre svoju distribúciu, ale problémik je v tom, že neriešia závislosti.
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 17:53
            Avatar Tommy Angelo   Používateľ
            PC REVUE dava na svoje media linuxovske programy a dokonca aj linuxovske distribucie
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 19:30
              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
              moj manualik dal zas do chipu kamarat (pouzivatelia mandrivy urcite poznaju ivana bibra)
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 21:33
          Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
          Myslím, že si moju myšlienku pochopil úplne dokonale. Tvoj dobrý nápad presne tak okrem distribučných balíčkovacích systémov jeden univerzáílny, ktorý by umožnil lepšie šírenie linuxového softwaru. V prípade napríklad pribaleného CD v časopise by balík obsahoval aj svoje závislosti, ktoré by sa nainštalovali alebo nenainštalovali podľa toho, či už v systéme sú. To by bolo krásne spojenie jednoduchosti windowsových inštalácií s úspornosťou linuxových. Takto by sa podarilo vytvoriť niečo ešte dokonalejšie ako terajšie balíky, alebo .exe
          Inak už tu raz bola taká diskusia ohľadne univerzálneho balíčkovača, hlavne gentoisti sa proti tomu stavali.
          "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 12:12
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 13:01
              Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
              no, vyzera to zaujimavo
              "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 21:56
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        manzelka ma vyhodu - ma jej to kto nainstalovat

        ...nieco asi bude na tom, na akom systeme sa clovek uci - ale asi vsetci me sa ucili kedysi v skole na win95 - win98, takze moc moznosti na vyber nebolo. Ale verim, ze ked sa niekto nauci rovno na linux, moze sa mu zdat jednoduchy. Samozrejme za predpokladu ze v tej distribucii vsetko funguje ako ma.

        Vo windowse nemam s instalaciou cohokolvek problem, ani s konfiguraciou systemu, tuto na tomto linuxovom pocitaci stale otravujem kamosa, ktory robi co moze, aby to fungovalo lepsie. Ale ked ja chcem nieco nainstalovat, je to problem. Stale mnozstvo errorov.
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 22:13
          Avatar Tommy Angelo   Používateľ
          nic v zlom voci mandrive, ale odporucal by som ti prejst na ine distro...ja som zacinal s mandrivou a zaciatky boli hrozne !!! Nestabilne a divne sa chovajuce...format c: -> XP. Navratilo ma k linuxu az Ubuntu.

          Zivot je zmena! Niekedy je zmena potrebna...mozno je to aj v tvojom pripade. Ale co sa tyka masy ludi, tak by som uvital zjednotenie BALIKOV do jedneho! Alebo popri tom mat aj tar.gz pre sikovnejsich ;)
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 14.07.2007 | 22:26
            Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
            súhlasím s jednotnými balíkmi a samozrejme v duchu opensource aj tar.gz "pre šikovnejších"
            "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 00:18
              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
              sudo apt-get install nazov_balika

              sposob instalacie ktory preferujem a kazdemu odporucam... :)
              • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 00:20
                Avatar Tommy Angelo   Používateľ
                tiez sa pridavam ;) je to velmi jednoduche... apt-get install vsetko_moznee
                • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 18:27
                  Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
                  a emerge -av vsetko_moznee sa ti nepáči? ;)
                  "IB, thy name is homework." -- IB
                  • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 18:39
                    Avatar Tommy Angelo   Používateľ
                    Gentoo ma laaaka. Ponuka omnoho vecsie moznosti s manipulaciami s balickami aj vdaka pouzitiu tzv. flagov...ale pre LAMU BFU usera bohate staci APT-GET INSTALL linux ;)
                    • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 01:31
                      Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
                      heh. a čo takto emerge -av world? :D myslím že by si mal kompilácie na par mesiacov. ;)
                      "IB, thy name is homework." -- IB
                      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 02:31
                        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                        sudo apt-get install ubuntu.kayle.sk/umanual.pdf

                        :D
                      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 18:24
                        Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
                        srry, henten prikaz je sprostost ktora nefunguje
                        "IB, thy name is homework." -- IB
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 12:16
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
          No ja som pár krát preinštaloval windows kvôli pár aplikáciam. Proste to fungovalo asi takto: Začal som inštalovať - > došlo miesto na disku - > program sa nedal odinštalovať pretože tam vraj nebol, nainštalovať sa tiež nedal pretože tam bol, opraviť sa nedal pretože tam vraj nebol. Ručne vyhodiť sa to nedalo pretože v registroch bolo minimalne milion blbostí, v ktorých sa nikto nevyznal ....

          Len pre zaujímavosť inštaloval som v škole, doma som nikdy win nemal ...
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 14:15
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            doma si windows nikdy nemal? happy clovek :)
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 15:10
            Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
            Tak toto poznám. Som tak inštaloval ovládač na IrDA USB port :D . Na linuxe som ho zapojil do kompu a hotovo. Všetko išlo. Žiadne nervy :) Akurát mobil nechcel komunikovať. Ale to už je jedno.
            Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 01:29
              Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
              Keď v linuxe niečo má podporu v jadre, je dobre, ide to hneď. Keď v linuxe niečo hneď nejde, je obrovský, skoro neriešiteľný problém. Keď vo windowse niečo nejde, stačí stiahnuť driver od výrobcu a ide to.
              "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
              • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 01:37
                Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
                Ked vo Wine nejde sieťová karta po inštalácii, nadávam ako pohan, lebo nikde neviem zistiť názov/typ sieťovky. Vtedy nabootujem linux, lcpci, a som štastný.

                P.S. v linuxe mi ide sieťovka VŽDY
                "IB, thy name is homework." -- IB
              • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 11:19
                Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                Hmm, mám istý hardware ktorý ide len vo win 95/98/ME a v lin a pod XP to rozbehať je takmer nemožné ;)
                • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 11:29
                  Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                  aj ty?

                  u mna je to napriklad starsi scanner artec as6e... na windows xp ovladace nikde (hlistu ani nespominam), ale cez live cd to ide :)
                  • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 11:42
                    Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                    U mňa tv karta (staršia), za 700 s diaľkovým a baterkami :D. Chápem prečo ju nik nechcel kúpiť (keďže nefunguje pod win). Ale pod lin je to nádhera, dokonca sa pár ľudí čudovalo, že akoto, že mám taký dobrý obraz ;).
                    • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 13:07
                      Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                      Už som počul o takých prípadoch, je to zaujímavé. Asi môžme povedať, že starší HW má lepšiu podporu linuxu (okrem staršieho PC, ktorý ho neutiahne) a nový HW zase lepšiu podporu Win. Je to asi tým, že ovládače na linux sú hackované (prepáčte mi možno neodborný termín) a na win sa vyrábajú spolu s výrobkom. Reverznutie ovládača niečo trvá a kým sa to dostane do jadra podobne. Zoberme si však také webkamery od T-Comu, ktoré dávajú k rôznym akciám, alebo nejaké darčekové zariadenia iných providerov, na to asi normálne ovládače neexistujú. Na CD je k tomu driver na win, ale pod iným OS sa to nedá spustiť. Alebo tie malé kamerky v notebookoch ASUS. Je to pekná vec, ale na ovládač výrobca nejak zabudol.

                      Rozšírením linuxu medzi bežných užívateľov PC by vzrástla podpora výrobcov, znamenalo by to lepšie (plne funkčné) ovládače grafiky a všetkého iného a potom by mohol linux ťažiť aj z podpory staršieho HW, kde má oproti Win asi navrch.
                      "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
                      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 14:40
                        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                        No ja sa výrobcom nečudujem, že nedodávajú ovládače pre linux. Pravdu povediac myslím si, že ani by to nebolo práve najlepšie, keby každý výrobca dodával svoje vlastné binárne ovládače pre neviem aké zariadenia. Totiž vývoj linuxu je dosť rýchly, s príchodom nového jadra by vždy trebalo HW odtestovať prípadne vydať nové ovládače (majitelia grafických kariet ATI poznajú). Linuxu by omnoho viac pomohla štandardizácia. Proste jeden typ zariadenia (napr. kamera) - jednotné rozhranie - jediný ovládač. Ak by boli takéto otvorené štandardy výrobcovia by vôbec nemuseli vydávať ovládače pretože by sa o to postarala komunita.

                        Čo sa týka "hackovania" : takto sa ovládače pre linux nerobia. Napriklád ja mám grafickú kartu Sis. Pre starší typ existuje lin ovládač pretože bola k tomu dokumentácia. Na grafickú kartu ktorú mám ja neexistuje ovládač a ani existovať nebude kým sis nevydá potrebnú dokumentáciu. Disassemblovanie sa nepoužíva, nie som istý, či to náhodou nie je trestné.
                        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 18.07.2007 | 02:17
                          Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                          Zrovna dnes som bol v GME, tak som si na tvoj príspevok spomenul, preto taká "včasná" reakcia. Videl som tam mnoho všelijakých testovacích USB modulov a podobných vecí aj s CD s ovládačmi. Tie ovládače boli určite na windows. Takéto výrobky používa 10^-3% užívateľov počítačov. Ako by si to vyriešil s tými ovládačmi ? Je logické, že keď niekto vyrobí USB modul, dodá k nemu aj driver a soft. Ale na tovar ktorý používa tak malé % ľudí nemá zmysel pridávať ovládače do jadra. Nevyyriešili by to binárne ovládače od výrobcu USB modulu ?
                          Alebo v poslednom čase sa objavili ďalekohľady s notebookom riadeným nastavením polohy. Ten driver a soft je tiež zrejme na jeden nemenovaný OS. Tiež nemá zmysel kvoli zopár ľuďom čo také niečo používa dávať taká driver do jadra a zbytočne to jadro zväčšovať. Ja tu vidím len možnosť binárnych ovládačov ak nechceme užívateľov PC obmedzovať na nejaký štandardný tovar a nebodaj im prikazovať čo si môžu a čo si nemôžu kúpiť. Univerzálnosť OS tkvie v tom, že použitie toho OS musí byť mimo chápania a mimo predstavivosti tvorcu toho OS. Tak ako je to s MS.
                          "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
                          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 18.07.2007 | 10:30
                            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                            No lenže vývoj linuxu je extrémne dynamický. Je možné, že pri rôznych moduloch to s ďalšou verziou jadra nebude fungovať. Sám som používal platené ovládače pre linux a musel som používať jadro 2.6.20 pretože s 2.6.19 ani 2.6.21 nefungoval. Pre linux nie je možné vydávať binárne ovládače na každú hovadinu pretože v tom prípade by trebalo každé 2 mesiace či za koľko vychádza nové jadro testovať ovládače prípadne ich opraviť. A to už pochybujem, že by neaký výrobca ktorý robí x výrobkov sa staral o aktualizácie pre linux. Ak by ale všetci výrobcovia dodržiavali štandardy (a tieto štandardy by existovali, pochybujem, že je neaký jednotný štandard napr. pre USB kamery) stačilo by do jadra zaviesť 1 modul a fungovalo by každé zariadenie tohto typu (ako je to napr. u USB flash).
              • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 21:14
                Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
                Keď v linuxe niečo má podporu v jadre, je dobre, ide to hneď.

                To je pravda.
                Keď vo windowse niečo nejde, stačí stiahnuť driver od výrobcu a ide to.

                To celkom neplatí. Na ten IrDA port mám ovládač pre windows a aj som ho nainštaloval. Ale vraj zariadenie nepracuje správne. Tak som sa snažil ovládač preinštalovať ale to nešlo, lebo ovládač tam vraj už je. Tak som ho chcel odinštalovať, a windows mi tvrdil, že ovládač tam nie je. Takže som sa nemohol pohnúť z miesta. Asi by to riešil reinštall windowsu. Ale to sa mi nechcelo.
                Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
    • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 00:55
      Avatar Tomáš Lehocký Lubuntu  Používateľ
      caf karol :-)

      Ti poviem nemáš pravdu.

      To že tebe nefunguje Mandriva ktorú si si sám roztrieskal nedodržiavaním základných princípov je tvoj problém.

      To nič nehovorý o tom či je linux funkčný alebo nefunkčný, prípadne vhodný alebo nevhodný na desktop.

      Linux je OS ako každý iný. Na jeho obsluhu netreba dokopi nič extra vedieť. (v kategóri desktop samozrejme)
      Ludia robia jednu zásadnú chybu ( a to nielen vo svete IT): Keď prechádzajú na nový produkt, výrobok alebo technológiu chcú aby fungovala, vyzerala, obsluhovala sa a robila presne to isté a tak isto ako tá stará ibaže výkonnejšie, rýchlejšie, kvalitnejšie a krajšie (elegantnejšie). To sú však z princípu nezlúčitelné veci. (podobne ako veliký display a zároveň velká klávesnica na malom mobile - možeš mať iba jednu vec naraz alebo kompromis). Pri linuxe je dvoležité sa nechať unášať prúdom. Napríklad:
      Doteraz niekto používal na win Outlok. Tak sa pozreme čo nám ponúka linux: Kontakt - vyskúšajme ho teda - dajme mu šancu.
      Doteraz som inštaloval: download - etnter - next - acept - next - finisth?
      tak odteraz budem inštalovať: smart - ok - ok...
      Každé distro má samozrejme daaké bugy. V mandrive to bol nie celkom 100% fungujúci klikací installer na tvojom stroji (aj na mojom) preto som ti navrhoval použiť smart alebo presedlať na fedoru (ako podobné distro).

      Každé dsitro sa vyvýja. Niektoré sa zlepšujú iné to zbytočne viac komplikujú alebo ziednodušujú viac ako je zdravé.

      Mám pocit že si tak trochu sám odporuješ.
      Na jednej stane chceš byť obyčajný user na druhej sa hrnieš do kompilácie jadra bez patričného štúdia dokumentov a potom sa divýš že výsledok nieje to čo si očakával.

      Skús hladať najprv jednoduché riešenia a potom sa vrhaj na tie posledné a najtašie cesty....

      Linux je na desktope naozaj jednoduchá vec. Avšak nmóžeš očakávať kreslené klikátko na nízkoúrovňové systémové veci - to je trochu scestné.

      Máš net, skús iné distrá - za pokus nič nedáš.
      Linux je o možnosti volby a slobode. AK ti nevihovuje zakúp si win a buď spokojným užívatelom win. (Cenu dnes neberiem ako argument proti kúpe win + office student - priznajme si poctivo za kolko sme schopný vybrigádovať na kúpu)

      Dnes som nahadzoval zhavarované PC s win jednému človeku. Nebudem to bližšie rozvádzať. Ale poviem ti keby si ho posadil za Linux s knižkou Používame Mandrivu 2007.1 tak email určite z kontaktu odošle.

      Karol spametaj sa prosimťa. Stiahni si 5 največích distier a každé pretestuj. To ktoré ti bude vyhovovoať nainštaluj na trvalo a nauž sa s ňou robyť.

      Tvoj netebook je celkom v pohode čo sa hw týka.

      neviem možno som už zdeformovaný linuxom ale mne pripadá celkom jednoduchý. A to pritom nepoužívam žiaden balíčkovacý systém, žiadne klikátka na nastavenia.
      Proste dodržiavam filozofiu ktorú som si stanovila potom to funguje samo.

      Moja filozofia je: Používaj také produkty ktoré ta NEVIAŽU k archytektúre, OS, desktop prostrediu a podobne. Potom nemám problém pracovať takmer kdekolvek, s čímkolvek. (v rámci desktopu)

      tomolc
      tomolc
      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 01:11
        Avatar Tomáš Lehocký Lubuntu  Používateľ
        A ešte doplním.

        Dnes som sedel za jedným PC. Bol po havárii systému - čiže som všetko nahadzoval znova od začiatku. Po inštalácii som musel obnoviť nastavenia zo akože záloh a nastaviť outlok podla scestného priania toho človeka.
        Ti poviem keby si to videl ako som sa s tým trápil. Hneď by si zmenil názor na linux.

        tomolc
        tomolc
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 11:39
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          ms outlook nie som schopny nastavit, a ked som mal nastavit uroven bezpecnosti v IE tak som sa trapil este viac :)
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 12:21
          Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
          Keď si sa s tou obnovou WinXP tak trápil, čo si nezavolal, s win by som to nejako zvládol. I keď musím priznať, Outlok som nikdy nepoužíval ani na windowse. Je to hnusný a nebezpečne deravý program. Ešteže máme Thunderbird.
          "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 12:14
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Ak si dobre pamätáš, to ovládacie centrum inštalácie softwaru nikdy poriadne nefungovalo. Vždy to vyhadzovalo nejaké chyby. Niečo sa nainštalovať dalo a niečo nie. Bola to z môjho pohľadu otázka náhody. Myšlienka ovládacieho centra je skutočne jednoduchá a keby to skutočne fungovalo tak ako má, bolo by to rovnako jednoduché ako install, accept, yes, yes, finish.
        To berem. Ak si to samo vyrieši všetky závislosti, ak každý balík vie, čo potrebuje a čo má na sieti kde hľadať a aj to 100% v celosvetovej sieti serverov nájde kedykoľvek a kdekoľvek, nieje problém. Ale ono to tak nefunguje. To mi vadí a pripomína jeden starý ruský vtip z čias sovietskeho zväzu.

        Je o rozhovore pokrokového občana vyvíjajúceho nové poľnohospodárske postupy súdruha Mičurina a vodcu sovietskeho ľudu, súdruha Stalina.

        Súdruh Mičurin vypestuje nový druh obilia, schopný dávať dve úrody do roka na severe ZSSR, teda vo veľmi chladnej oblasti. (pripomeniem, že v jeho časoch boli genetické manipulácie nemysliteľné). Prinesie to jedlo do chudobných oblastí, kde konečne skončí hlad, Stalin sa mu verejne chce zavďačiť, tak verejne mu povie na oslave pred novinármi, že dostane peknú veľkú vilu s bazénom v lukratívnej časti Moskvy. Mičurin sa teší. Prejde pol roka a Mičurin stále pracuje a býva vo svojej rozpdnutej chalupe, už mu to nedá a ide za Stalinom, že čo je s tým domom. Stalin mu na to odpovie : Ej, ej, súdruh Mičurin, pracuješ, pracuješ a noviny nečítaš.

        Takto nejak chápem ovládacie centrum, ktoré na papieri a v Bíbrovej príručke je jednoduché, krásne a funguje, ale realita je iná. Možno MDV 2007.1 je opravená, niektorí to tu tvrdia, možno skúsim. Fedoru nechcem, vraj je pomalá.

        P.S. Tomáš, windows kupovať nebudem, vieš, že ja používam oba systémy, na počítači, ktorý by linux neutiahol, musím mať winXP a na tomto druhom mám linux a zatiaľ na tom nič meniť nebudem. A ozhodne žiaden windows nebudem kupovať :-)
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 15:19
          Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
          Presne pre to mi mandriva na disku vydržala iba týždeň. Už som to tu spomínal. Ovládacie centrum je krásna vec ale inštalácia čohokoľvek bol horor.

          Skús ubuntu. Ak ti bude chýbať ovládacie centrum, nainštaluj si MintLinux. Je to Ubuntu s ovládacím centrom a hneď od inštalácie fungujú multimédiá.
          Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
    • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 15:34
      Avatar Pesan Ubuntu  Používateľ
      Moj pripad. Vzdelanie stredoskolske, pracujem na zeleznici a na moju pracu vobec nevyuzivam pocitac. Pocitace mame doma dva. Ja mam na mojom PC Ubuntu decka maju WindowsXP. Format, instalacia tak Windows, ako aj Ubuntu, bez problemov. Nepotrebujem na to vysokoskolske vzdelanie, citat som sa naucil v zakladke a hladat v Google sa tiez da naucit. Na beznu pracu, ako s fotkami, nejake filmy, hudba, texty, internet, dokonca niekedy spravim niekomu aj jednoduchu stranku, mi Linux staci. Nie staci, ja som sa dokonca na stare kolena stal zanietenym Linuxakom. Moj nazor je ten, ze ludia nemaju paru, ze nejaky Linux existuje. Nevedia co to je. Myslia si ze v pocitaci musi byt Windows, inak to nepojde. Teraz si kolega kupil notebok s Vistou, ked som sa ho pytal, ze co bude na tom robit, ze internet, fotky, nejake filmy a pod. Takze mohol usetrit keby tam davali nejaku Linuxovu distribuciu. Nic ine neostava, len vo svojom okoli sirit, ze existuje aj Linux a dufat, ze aspon (ako Dell) sa zacnu pocitace predavat aj s predinstalovanym Linuxom.
      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 15.07.2007 | 16:14
        Avatar gUbA Ubuntu, Debian  Používateľ
        No podla mna je beznych uzivatelov na slovensku okolo 98%. Do tejto skupiny patria: Babky, ktore mailuju vnucatam, trdla, ktore si myslia, ze ked craknu hru, alebo nejaky software tak su hackeri a IT odbornici a deti v skolkach. Od takychto ludi fakt nikto nemoze cakat, ze prejdu na linux. Fakt si myslia, ze PC bez windows nemoze fungovat. Poznam mnozstvo ludi, ktori kidaju na linux a pritom ho este ani v cinnosti nevideli. Oni jednoducho spadli do bahna zvaneho MICROSOFT. Potrebuju hrat najnovsie hry, ked im poviete, nech si system aktualizuju, preinstaluju ovladace, ani vam odpovedia: "Naco, sak to slape". Nevzdelanci a lenivci, tupci nech zeru to co im niekto podstrci pod nos, no a mi, co hocijake svinstvo zrat nevieme, my si majme svoj LINUX!!! :)
        sudo apt-get remove windows
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 01:54
          Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
          ...a všetci ostatní, pre ktorých nie je OS záľubou, ale nutnosťou, aby im na ňom fungovali programy, ktoré potrebujú pre svoju činnosť. V mojej oblasti je počítač len prostriedok na zachytávanie dát z prístrojov, na ovládanie prístrojov a doma na spracovávanie a vyhodnocovanie týchto dát. Keď na tom počítači doma funguje niečo ďalšie - už spomínané IM, veľmi dôležité nástroje na prácu s internetom (web browser, niečo na ftp), nástroj na video a fotky, je to kvôli tým programom, s nimi viem robiť, ale so systémom moc nie. Toto je bežný user z mojho pohľadu.
          "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 18:31
            Avatar samox86 arch, debian  Administrátor
            uf. je tu toho ze sa to ani neda precitat za den. co tak sa zaoberat nejakymi normalnymi vecami namiesto nezmyselneho porovnavania "extra schopnosti" windowsu a "neprekonatelnej" mandrivy ? ;)
            lnx.sk - virtualne servery; Lnx@Lnx.sk
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.07.2007 | 19:12
              Avatar Tommy Angelo   Používateľ
              mandriva je uz davno prekonana ;) :D
              • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 17.07.2007 | 11:19
                Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                osobne si neviem predstavit ze by som na serioznu pracu pouzival windows. Svoju robotu a svoje usilie co do nej vlozim si vazim prilis nato, aby som ich daval do risku na nejakom nestabilnom systeme. Vsak by som ten pocitac vyhodil z okna keby mi spadol "system" po dvojhodinovom prekladani a ono by sa to neulozilo.

                Pravdupovediac mam aj windows (v sufliku nahodeny na starom disku a na sufliku mam napis MS playstation;). Pouzivam ho IBA na hry, na nic ine (na nic ine sa wintendo ani nehodi) a iba cez prazdniny. Ako samostatny os je win nahovno. Cez semester (ked potrebujem vyuzivat stavbarske programy, ktore su bohuzial pouzitelne ZATIAL iba na win a MAC, ale mam rozpracovany programik na vypocet statiky, aj ked iba v rannej fazi) pouzivam kombinaciu na linuxe beziaci win cez virtualbox a velakrat sa mi to vyplatilo.

                Jednoducho som zastancom na hranie windows, na serioznu pracu linux. Samozrejme aj na linuxe existuju hry, ale pozrime sa na to objektivne, ani zdaleka nedosahuje na hry vo win (samozrejme to je chyba produkcnych a vyvojovych firiem a nie os) a na druhu stranu vo win zase chybaju urcite programy bez ktorych si zivot neviem predstavit (krasnym prikladom je napriklad amarok, ako som mohol fungovat bez neho predtym? nepoznam ziaden iny program, ktory by mal tak do detailov prepracovane uzivatelske rozhranie :))) Jednoduch, tam kde treba stabilitu patri jednoznacne linux.

                Dalsou kapitolou je aky linux si zvolit, podla mojho nazoru by si mal clovek, ktory bude spravovat pocitac na ktorom bude instalovany vyskusat viacero distier aby zistil ktore mu vyhovuje najviac. Ja osobne som zakotvil pri kubuntu ptom co som presiel cez mandrivu, opensuse, redhat, fedoru, pcrlinux, knoppix, debian a nakoniec teda k/ubuntu. Ked vravis ze mas problem s mandrivou skusil by som si stiahnut live cd od ubuntu, pcrlinuxu, knoppixu (s tymito mam naj skusenosti), skusit ktory hardware fici v ktorom distre a podla toho nainstalovat. Podla mojho nazoru ked chces nainstalovat sposobom next, next, ok, install, by som ti odporucal ubuntu. v linkach su navody podla ktorych musi zvladnut instalaciu a konfiguraciu x/k/ubuntu naozaj kazdy:

                slovenska wiki kubuntu - velmi prehladne, aj ked je tam pomenej veci
                ceska wiki ubuntu - taktiez velmi prehladne
                anglicka wiki k ubuntu - tak toto je hardcore, najlepsi navod co podla mojho nazoru na ubuntu existuje, aj ked je to len po anglicky

                ale samozrejme kedze linux predstavuje hlavne slobodu vyberu tak je len na tebe co si vyberies a co budes pouzivat. My ti mozeme dat iba odporucania a podelit sa zo svojimi vlastnymi skusenostami. Ale nezahadzuj linux len kvoli jednej distribucii, ktora ti moc nesadla.
                git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 17.07.2007 | 15:01
                  Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                  Samozrejme, že linux nebudem len tak zahadzovať. Keď som sa už s linuxom sral rok, tak tú robotu len tak nezahodím. Na internet je to aj tak bezpečnejšia voľba ako Windows, ak sa už ten internet podarí rozbehať (mne sa to podarilo). Na notebooku mám preto linux a nebojím sa všelijakej hávede. Sú šak programy, kvoli ktorým treba mať aj windows. Ide o drivre na meracie karty, ovládací soft na potenciostat, na náš UV-Vis spektrometer, ovládací soft na náš EPR spektrometer a v iných labákoch na iné prístroje. Výrobca tých prístrojov totiž všetok soft robí na platformu windows a ja s tým nič nenarobím. O použitom softe nerozhodujem ja, ale vedúci. Takže smola. Na spracovanie tých dát treba tiež windows, ale musím povedať, že ten win98 v labáku ma už "serie", zrovna minule som ten počítač skoro vyhodil von oknom z toho druhého poschodia, takže mám podobné reakcie ako ty. Polhodiny som nahadzoval dáta do Originu a spracovával som ich do grafov a v tom zmrzol, z ničoho nič. Ctrl-Alt-Del nepomohlo, proste iba tvrdý reset. Strašné, moja neuložená robota v háji. Trčal som tam potom dovečera. To vie človeka nasrať. Ale treba povedať, že WinXP je od Win98 stabilnejší vďaka NT jadru. Win98 beží pokiaľ viem ešte na DOSE. I keď doma sa mi z ničoho nič rebootne aj WinXP, ale možno vďaka poklesu napätia zdroja. Áno, linux je stabilnejší, iba niektoré jeho programy padajú. To ale je spôsobené množstvom rôznych jadier.

                  Možno skúsim Kubuntu (gnome nemám rád), alebo MDV 2007.1, síce iba o číslo novšia, ale vraj lepšia a opravená.
                  "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
                  • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 17.07.2007 | 15:20
                    Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
                    Skôr by som ti to kubuntu radil ako mandrivu :)
                    "IB, thy name is homework." -- IB
                  • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 17.07.2007 | 15:29
                    Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                    Ja by som radil skôr opensuse alebo mandrivu ako kubuntu ;)
                  • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 17.07.2007 | 16:57
                    Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
                    Alebo sú aj viaceré iné možnosti...SimplyMEPIS, Linux Mint, PCLinuxOS
                  • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 17.07.2007 | 22:40
                    Avatar samox86 arch, debian  Administrátor
                    ked som zacinal s linuxom (mandrake) zacal som skusat rozne distribucie - kazda u mna vydrzlala asi 2 tyzdne. tym chcem povedat ze asi kazdy 14. den som instaloval nove distro - odporucam ti to tiez, mozno to tvoj problem nevyriesi, ale urcite je to lepsie ako pisat sem...
                    lnx.sk - virtualne servery; Lnx@Lnx.sk
                    • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 18.07.2007 | 01:58
                      Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                      Samo, mne je jasné, že koľko ľudí, toľko názorov. Jednému vyhovuje Mndriva, inému ubuntu. Ja sa len chcem vyvarovať niektorých distribúcií, ktoré nemá zmysel skúšať z rôznych dôvodov. Len tak skúšať a sťahovať si nemôžem, dovoliť, znamenalo by to riskovať nezálohované dáta na disku, ktoré zatial nemám kam zálohovať. Možno v septembri bude viac času, ale teraz je to des. Skúsim vanila jadro a v septembri novú MDV 2008. Bude už konečne mať nové jadro, ktoré tak potrebujem.
                      "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
                    • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 18.07.2007 | 02:01
                      Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                      Toto nieje testovací počítač, normálne ho používam a je to živý systém. Do živého sa rezať nemá. A keď už, tak len keĎ je nutné. Preto chcem nájsť prostredníctvom fóra nejaké dobré resp. zlé skúsenosti a keď už budem musieť "rezať do systému" tak nech je to istota.
                      "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
    • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 23.07.2007 | 19:58
      stewe   Návštevník
      ja som presiel na kubuntu, bolo to pomale, prebehol som navody, upravil a celkom to ide v pohode. vzdy je tu internet a google, nie je mozne, aby ste svoj problem nevyriesili. boli by ste prvy zo 6.5 miliardy :) ked nejde, treba hladat. hladanie = cas. a cas nema kazdy.
      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 23.07.2007 | 21:48
        Avatar srigi   Používateľ
        >vzdy je tu internet a google

        Problem je ked to neplati, napr. ked neide LAN a spol.
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.08.2007 | 03:15
          agino   Návštevník
          Strašne sa chcem dostať do Linuxu. Celý život som na Win. Skúšal som niekoľkokrát (3x) prejsť na Linux, vždy to dopadlo katastrofálne, chýbali ovládače a pod. Nakoniec som mal čistý disk, veľa voľného miesta, a žiadne z mojich nezálohovaních súborov. A tak som sa vrátil späť na začiatok. Konečne pred dvoma týždňami som nainštaloval Ubuntu. Super. Konečne Linux, ktorý normálne fungoval, nič som nemusel nastavovať (drasticky). Je však aj tu háčik, pri inštalácii som mal grafickú kartu NVidia. Dnes som však nahodil Ati Radeon a bác. Kto my spojazdní Ubuntu? Som nahraný. Je noc, pol dňa hľadám pomoc. Nepomáha ani google ani fóra. Keď niekto radí, tak si myslí, že som expert a také aj dostávam odpovede. Čo tak na inštalačné CD dať možnosť opravy inštalácie (niečo automatické). Možno je, ale to mi zatiaľ nikto nepovedal, ani som to nikde nenašiel.
          V každom prípade som rád, že sa Linux takto pohol dopredu (konečne mám net, predtým nebol, asi by to bez neho úplne nefungovalo), ale mali by sa tam doriešiť ešte takéto maličkosti.
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.08.2007 | 09:24
            Avatar rebrik Arch, Ubuntu  Používateľ
            Co myslis tym "nahodil Ati Radeon a bác" ?
            To si len tak vymenil kartu a spustil komp? Este aj pod win by si musel preinstalovat ovladac. A co myslis tym bac? Spadol ti monitor? :-)

            V ubuntu pomocou synaptica a restricted drivers managera by mohla byt zmena ovladacov jednoducha. Len napis trochu konkretnejsie v com je problem. Napr. ci ti vobec nabehne graficke prostredie.
            Of All The Things I've Lost, I Miss My Mind The Most.
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.08.2007 | 09:26
              Avatar rebrik Arch, Ubuntu  Používateľ
              Sorry, az teraz som si vsimol ze uz na to je novy thread.
              Of All The Things I've Lost, I Miss My Mind The Most.
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.08.2007 | 10:54
            Avatar Tommy Angelo   Používateľ
            oka, toto sa stalo aj mne v mojich zaciatkoch ;) ked teda nabootujes do linuxu, pravdepodobne sa ti ukaze nejaka sialena modro-siva obrazovka s nejakou chybou. Stal kombinaciu klaves ctrl+alt+F1, tym sa dostanes do konzoly mozes zacat pouzivat linux dalej (sice bez graf. rezimu...). Tak dalsi krok v spojazdneni je nainstalovat ATI ovladace od grafickej karty. Ak sa ti TERAZ z akehokolvek dovodu neste instalovat cez prikazovy riadok, tak zadaj alternativny ovladac a potom si mozes nahodit ATI ::
            sudo nano /etc/X11/xorg.conf

            potom vyhladaj riadok podobny tomuto (ty tam budes mat napisane nvidia) ::
            # Device configured by xorgconfig:
            Section "Device"
            Identifier "ATI RADEON 9000 PRO"
            Driver "vesa"
            # unsupported card
            # Driver "radeon"
            # VideoRam 65536
            EndSection

            Tebe staci zmenit nazov grafickej karty a nazov DRIVERa si daj "vesa" a restartni comp. Aloha linux potom pojde, mozes potom nainstalovat normalne ovladace ;)

            p.s. z toho editora potom vyjdes stlacenim klaves ctrl+c ale ete predtym by bolo fajn to ulozit ctrl+o ;)

            p.p.s. ak by si potreboval blizsie pomoct, alebo niecomu nerozumies, neboj sa spytat. Na to sme tu.
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.08.2007 | 11:51
              Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
              a nestacilo by mu prepísať xorg.conf ...?....on tam bude mať udaje od nvidie takže tam hodí Device pre ati alebo vesu a malo by to ísť ak nie opravte ma ...
              ked nevieš, tak nefušuj
              • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.08.2007 | 13:08
                Avatar srigi   Používateľ
                a nestacilo by mu prepísať xorg.conf ...?....on tam bude mať udaje od nvidie takže tam hodí Device pre ati alebo vesu a malo by to ísť ak nie opravte ma ...


                Vsak to sme mu uz poradili.
                • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.08.2007 | 15:12
                  Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
                  aha no ja som reagoval na tuto temu lebo tu ste hovorili nieco o 3D driveroch a tie by mu boli nanic ked dosial používal 2D tak preto ....no dobre tak nic :)
                  ked nevieš, tak nefušuj
    • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 16.08.2007 | 23:22
      Martin   Návštevník
      Ja len toľko na túto tému - je nereálne očakávať, že bežný užívateľ PC bude schopný pracovať s Linuxom na takej úrovni ako absolvent piatich ročníkov štúdia IT na VŠ.
      • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 17.08.2007 | 10:28
        Avatar srigi   Používateľ
        Ale BFU nepotrebuje vediet pracovat na takejto urovni. Problemom BFU je ze nedokazu Linux nahodit/rozchodit. Lenze taky isty problem ma aj windooze.

        Ked ale BFU posadis za skonfigurovany, nastaveny Linux, kde bude mat na ploche ikonky potrebnych aplikacii (OO, FF, Synaptics, Amarok, ...), nevidim problem preco by nemal vediet so sytemom pracovat.

        Jedine z coho moze byt trocha confused je ina adresarova struktura file-systemu. Urcite bude mat prvy krat problem ulozit dokument a potom ho znova najst, ale po malo zacviku ...
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 17.08.2007 | 11:43
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
        • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 17.08.2007 | 18:23
          Martin   Návštevník
          Tak nejako to je, súhlasím. Ja som rád, že som zvládol pridávanie zdrojov, inštaláciu rpm-balíčkov, viem si nájsť a nahodiť to, čo potrebujem, zvládnem aj čistú inštaláciu, ale kompilácia a inštalácia tar.gz. zdrojákov - to by mi musel niekto naživo predviesť. A takisto odstraňovanie múch a bugov pomocou príkazov v konzole - to je pre mňa španielska dedina, aj keď španielsky sa ako-tak dohovorím, a nie je to rukami-nohami. To už radšej ako správny BFU preinštalujem systém. Riešim problémy sa úrovni svojich vedomostí a skúseností.
          Ale klikacia MDV je jednoduchá, ľahko sa na ňu zvyká, páči sa mi a vyhovuje mi aj adresárová štruktúra. A sestra nech si frfle, koľko chce, ak sa jej nepáči, nech si kúpi od sklenárov veľké Wokná. A nech si frfle aj na moju veľkomoravskú hlaholiku na popiskách na ploche :)))
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 17.08.2007 | 19:48
            Avatar srigi   Používateľ
            Tu kompilaciu by si mohol riesit pocou IM programu. Nieco ako Jabber, Skype a pod.. S niekym sa na fore dohodnes, ze vtedy a vtedy sa spojite a typek ti pomoze skompilovat to a to (napr. MPlayer).
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 17.08.2007 | 22:10
              Martin   Návštevník
              Najlepšie vidieť na vlastné oči, ja viem, že keby som sa to naučil, je to pre mňa len plus, ale zatiaľ mi stačia RPM-ky. Možno sa mi podarí dostať sa niekedy na linuxfest a tam by som už k tomu pričuchol. Ale vďaka za radu :)
              • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 18.08.2007 | 07:59
                Avatar srigi   Používateľ
                No ty to na vlastne oci uvidis v momente ked to budes robit sam :wink
          • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 17.08.2007 | 23:34
            --   Návštevník
            ak jej vadia tvoje popisky na ploche tak ti nic nebrani aby si jej vytvoril osobitne nove pouzivatelske konto a mas po probleme (man adduser resp. useradd).
            • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 18.08.2007 | 00:50
              Martin   Návštevník
              To je zbytočné, až tak často u mňa nesedí, ale ide aj o to, že akísi kamaráti od počítačov ju presviedčali, že Linux je na domáce použitie "zbytočný" a istý čas do mňa hustila, aby som si dal naspäť Win. Pche, figu borovú :)))

              Keď budem mať dcéru, bude sa volať Mandriva...
              Viem, že názov distra vznikol z MANDRake + ConectIVA , ale znie to ako meno indickej bohyne... :)
              • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 18.08.2007 | 01:58
                Avatar andrejorisek FEDORA  Používateľ
                páni rád by som sa pridal do tejto debaty ja s linuxom zacinam, nainstalovat ho viem be problemov, mam distro fedora ale neviem rozbehat tv kartu /pcmcia/ pinnacle pctv310c
                ak to niekto vobec dokaze klobuk dolu.

                A tu som sa dockal len odpovede:

                googluj!

                ---------------------------------------------------------------------------------------------------
                • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 04.10.2007 | 17:23
                  Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
                  totiž to nie keždy druhý človek na tomto fore rozbehaval tu kartu pod linuxom ..........! nato aby si niečo vedel musíš mať skúsenosti ...a takžko sa radí ked si este nieco ani nevidel a maš otom niečo povedať .....btw. teraz sa ti to rozbehanie zdá straštne obtiažne ale počkaj o rok ak ostaneš pri linuxe....budeš sa nadtým smiať ;)
                  ked nevieš, tak nefušuj
                  • Re: schopnosti bežného užívateľa PC 05.10.2007 | 15:16
                    Avatar Tomáš Hanzel Slackware  Používateľ
                    Už som hodil rovno pre tohoto týpka odkaz že mám link s návodom ako tu kartu rozbehať, a funkčný.....

                    Tak si kukni do Hardwaru....


                    Close the Windows Open The Source