Freespire 1.0

22.08.2006 15:48 | Distribúcie | dood16

Po vzore veľmi úspešného projektu OpenSUSE, ktorý je pod záštitou firmy Novell a širokej komunity dobrovoľníkov, sa rozhodla aj firma Linspire vypustiť do sveta "free" verziu svojej distribúcie. Freespire vychádza z úspešnej komerčnej distribúcie Linspire, ktorá sa snaží vzhľadom a ovládaním podobať čo najviac Windowsu, a tak uľahčiť prechod používateľom Windowsu práve na Linux, ale so zachovaním hlavnej myšlienky Linuxu, a to stabilita, bezpečnosť a rýchlosť.

Predstavenie

Samotná distribúcia je založená na Debiane, a tak tu nesmie chýbať apt-get. Hlavný leit motív Freespire je "Freedom of Choise", čo môžeme preložiť ako Sloboda výberu. Toto pomenovanie je namieste, pretože máme možnosť výberu dvoch edícií. Prvá je, že budeme ihneď po inštalácií môcť využívať výhody, ako sú podpora formátov a technológií: MP3, Windows Media, QuickTime, Flash, Java, ovládače grafických kariet ATI a nVidia, ovládače WiFi kariet, modemov atď. Druhou možnosťou je edícia, v kotrej je iba open-source softvér - to znamená, že nepodporuje tieto formáty natívne, ale ak ich budeme chcieť využívať, budeme si ich musieť dodatočne nainštalovať.

Inštalácia na harddisk

Po vložení CD média do mechaniky a následnom nabootovaní sa na monitore objaví ponuka, z ktorej si môžete vybrať, ako chcete s distribúciou "naložiť" :). Prvá možnosť je "tvrdá" inštalácia na harddisk počítača. Druhou možnosťou je vyskúšať si Freespire priamo z CD bez nutnosti inštalácie – tzn. Live. Treťou a veľmi praktickou voľbou najmä pre menej skúsených používateľov je možnosť upraviť partície disku na svojom počítači, a to za pomoci "user friendly" utilitky GParted, s ktorou si poradí aj menej zdatný používateľ.

Nasleduje konfigurácia inštalátora, ktorý na používateľa pôsobí príjemne po estetickej stránke ako to je už v linuxovom svete zvykom, a tak aj tí menej zdatní nebudú mať ani najmenší problém. Tu budete musieť aplikovať veci ako sú nastavenia klávesnice (implicitne nie je možný výber slovenského a českého rozloženia), metóda inštalácie (základný (basic) alebo pokročilý (advanced) mód), heslo, meno počítača.

Po inštalácii, ktorá trvá približne 10 - 25 minút, vás systém vyzve na vybratie inštalačného média a potvrdenie klávesom Enter.

Prvé spustenie

Ihneď po reštarte počítača sa objaví na monitore bootovacia ponuka známeho zavádzača Grub, v ktorom si budete môcť vybrať z operačných systémov, ktoré máte na harddisku a navyše obohatené o ponuky diagnostiky systému a pokročilého módu. Potom už budete vidieť pred sebou výzvu na zadanie hesla na prihlásenie sa do systému. Po načítaní KDE sa pred vami objavia licenčné podmienky a spomínaný výber, o ktorú edíciu Freespire máte záujem - podpora formátov ako MP3, Windows media, QuickTime atď. alebo zvolíte verziu iba s open-source softvérom. Po tomto kroku si budete musieť systém prvotne nakonfigurovať. Nebojte sa, Freespire kladie dôraz na používateľský komfort. Osobne ma zaujala hneď prvá časť konfiguračného procesu, kde budete musieť nakonfigurovať hlasitosť zvuku. V hlavnej časti konfiguračného nastavenia si môžete modifikovať prvky ako: rozlíšenie monitora, dátum a čas, nastavenie pripojenia do siete/internetu, pridanie používateľov, nastavenie hesla a meno pracovnej stanice. Celý proces netrvá viac ako tri minúty.

Programové vybavenie

Po úspešnej konfigurácii máte pred sebou plnohodnotný operačný systém a všetko čo k nemu patrí. Osobne ma príjemne prekvapila okamžitá detekcia a následne používanie internetového pripojenia od istého mobilného operátora a prístupné windowsácke disky. Ani s ostatnými komponentami by ste nemali mať problémy, za čo môže podpora ovládačov rôznych periférií.

Zaujímavosťou v programovom vybavení je aj systém, ktorý implementovala Linspire - CNR (Click'N'Run) - čo je systém distribúcie programov cez internet, ktoré môžete nainštalovať cez webové rozhranie prostredníctvom jediného kliknutia. Táto služba nie je zadarmo, ale za poplatok 20$ na rok (po uplynutí skúšobnej 15-dňovej verzie). Ak však chcete, po registrácii máte možnosť nainštalovať si hŕstku programov alebo hier, zadarmo, ktoré však nepatria medzi najnovšie. Samozrejme v ponuke sú aj komerčné aplikácie ako Cedegea, ale za tie si budete musieť zaplatiť navyše. Ako som už spomínal, Freespire je založená na distribúcii Debian, čiže funguje aj apt-get, za pomoci ktorého si môžete samozrejme nainštalovať potrebný softvér. Hoci pri aktualizácii sa objavujú chybové hlásenia, programy sa napriek tomu nainštalujú.

Obsah softvéru: KDE 3.3.2, K3b, Lsongs, OpenOffice.org 2.0.1, Mozilla Firefox 1.5.0.4, Mozilla Thundebird 1.5.0.4, Bittorent, RealPlayer 10, Kghostview, Gaim, Vim, Nvu, Kplayer, Marcomedia Flash Player.
Chýba: Gimp, Amarok

Hodnotenie

Freespire ukazuje novú cestu pre Linux na poli desktopového nasadenia. Pri väčšine iných distribúcií mnohých začínajúcich používateľov Linuxu odradí najmä pomerne zložitá doinštalácia kodekov, ovládačov a vecí, ktoré sú pre chod plnohodnotného systému nesmierne dôležité. A práve na to Freespire kladie dôraz a určite to ocenia ľudia, ktorí už majú s Linuxom aké-také skúsenosti alebo aj samotní začiatočníci, pre ktorých to môže byť dobrý odrazový mostík. Ako sme už na začiatku spomínali, medzi veľké plusy patrí grafické prostredie - KDE, ktoré je v tomto prípade značne upravené kvôli väčšiemu komfortu. Takisto ani podrobnejšia konfigurácia systému za pomoci Control Centra nebude robiť žiadny problém. Mňa osobne kúsok mrzelo pomerne zdĺhavé načítavanie systému, pričom to trvá aj 2 minúty (900MHz, 256MB RAM, 5400 otáčkový disk). Dúfam, že som vás naladil na frekvencie Freespire a bude to ten správny podnet na vyskúšanie či už "install" alebo "live" distribúcie zvanej Freespire.

+ grafické rozhranie
+ podpora rôznych fomátov/ovládačov
+ ClickAndRun
+ ControlCenter

- svižnosť na slabšom hardvéri
- niekomu sa môže zdať nedostatok softvéru v základnej inštalácii
- nie vhodné pre skúsenejších linuxákov

Celkové hodnotenie 78 %

    • Re: Re: Vista Aero 21.03.2006 | 10:57
      Avatar chatpall   Používateľ
      Vies v hlavickach to maju niektory zakodovane ze peniaze sa robia same.
      NERUSTE TENTO UCET!!!
    • Re: Re: xgl2 05.04.2006 | 16:07
      Gooru   Návštevník
      Nie nahodou su -c "compiz --replace gconf decoration wobbly fade minimize cube rotate zoom scale move resize place switcher"?? ;)
    • Re: Re: xgl video 05.04.2006 | 22:56
      Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
      si robis srandu :) Ja som to skusil aj na Athon 1500+ (1333mhz), 512MB Ram a GeForce 2 MX 400. Islo to vcelku f poho. Ked som pridal 256MB Ram a graficku vymenil za FX5500, tak to ide krasne (zajtra to skusim na AMD64 a NX7300 :)).
      Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
    • Re: Re: kororaa 16.04.2006 | 12:12
      Avatar uid0 Debian  Používateľ
      pre kartu urcite nie je dobre aby OpenGL bezalo 24/7.
      aj tak neviem, ze co na tom vidite. ak chcete pekny window manager, skuste enlightenment E17 (este vyvojova verzia). a nema ani take naroky na HW
      Debian. apt-get into it…
    • verzia KDE 23.08.2006 | 00:21
      eMDi   Návštevník
      to davaju staru verziu KDE 3.3.2 ???
    • Hodnotenie 23.08.2006 | 00:21
      luzr   Návštevník
      4 plusy 3 minusy su 78% ?
      • Re: Hodnotenie 23.08.2006 | 00:53
        Avatar Nathan <!--  Používateľ
        Svet nie je čierno-biely..
        <!--
    • vznikom-zvykom 23.08.2006 | 01:02
      123   Návštevník
      ...po estetickej stránke ako to je už v linuxovom svete "vznikom"... zeby skor to bolo zvykom?
      • Re: vznikom-zvykom 23.08.2006 | 14:32
        Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
        Ďakujeme za upozornenie, už je to opravené.
    • ze preco KDE3.3.2 23.08.2006 | 10:08
      <<<>>>   Návštevník
      ako ste si mohli precitat azaaaklada na debiane a ked to ma byt stable taq na stable debiane co novy debian stable ma KDE 3.3.2 :))))
    • Ach jaj 23.08.2006 | 12:15
      Dood16   Návštevník
      No keby, ze ste komentovali skor samotne distro ako take ***, no doslo k preklepu, stane sa!
      • Re: Ach jaj 23.08.2006 | 13:11
        stewiq   Návštevník
        ok idem hodnotit distro. velikanskym minusom je stare KDE 3.3.2. A chcel som sa spytat.. instaloval si na na SATA disk alebo klasicky? Lebo mne SATA disk nenaslo ...na klasike islo v pohode.
    • Linspire 24.08.2006 | 21:54
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
      Recenziu beta verzie som čítal predtým na portáli Linuxsoft.cz. Keď zhrniem plusy a mínusy Freespire vidím to asi takto: Plusy: Základ Freespire - Debian, čo je základ aj môjho distra Ubuntu, množsto balíkov cez apt-get, stabilita. Určite je obrovské plus podpora multimédií, javy a iného propiertálneho software. Vhodné z tohoto hľadiska pre začiatočníkov. Mínusy: Debian Stable neposkytuje práve najnovší programový výber, ale na druhej strane je Stable. Narozdiel od autora prítomnosť CNR v každom podmenu mi pripadá ako marketingový ťah (vychádza z komerčného Linspire). Spomeniem ešte lokalizáciu a prvotné problémy (keď prezerám fóra). Záver: Ak Freespire vyzrie, čo sa určite o prvej uvádzacej verzii ešte nedá povedať, môže byť zaujímavou voľbou Linux distra. Ale za Ubuntu by som určite nemenil. :-)
      • Re: Linspire 25.08.2006 | 00:22
        Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
        mam Kubuntu, planujem vsak prejst na VLOS ;-)
        • Re: Linspire 01.03.2010 | 22:47
          WlvHQufHOGRyBfTyI   Návštevník
          trazodone for 100 [url="http://www.karenhermanforjudge.com/trazodone-for-100.html"]trazodone for 100[/url] http://www.karenhermanforjudge.com/trazodone-for-100.html olh butalbital withdrawl [url="http://www.barkerforsenate.com/butalbital-withdrawl.html"]butalbital withdrawl[/url] http://www.barkerforsenate.com/butalbital-withdrawl.html 23496 best price intelence [url="http://www.karenhermanforjudge.com/best-price-intelence.html"]best price intelence[/url] http://www.karenhermanforjudge.com/best-price-intelence.html :-))) apogen clearance [url="http://www.karenhermanforjudge.com/apogen-clearance.html"]apogen clearance[/url] http://www.karenhermanforjudge.com/apogen-clearance.html 615 buy cheap ventavis pills [url="http://www.karenhermanforjudge.com/buy-cheap-ventavis-pills.html"]buy cheap ventavis pills[/url] http://www.karenhermanforjudge.com/buy-cheap-ventavis-pills.html 8]
    • reiser4 28.08.2006 | 23:59
      ishi   Návštevník
      Ma tato distrib. podporu pre reiser4 pri instalacii?
    • Na figu 01.09.2006 | 17:19
      vajcak   Návštevník
      Dam v biosi bootovat z CD a mne to ani nenabootuje. Posraty linux, nech ide do riti....skor budem ficat na win 95 :)
      • Re: Na figu 01.09.2006 | 22:17
        dood   Návštevník
        No tak to si asi zle vypalil ISO. Alebo mas doskrabane CD. ALebo si neulozil nastavenia v BIOSE :P
        • Re: Na figu 18.09.2006 | 13:06
          olbrait   Návštevník
          alebo skús bootovať v safe graphic mode, ak tam také niečo je
    • rozlisenie 04.09.2006 | 12:36
      dufy3   Návštevník
      Ahojte mam freespire a grafiku inno 3d 64 MB a ide mi to iba v rozliseni 800x600 co by som s tym mohol urobit pripadne kde najdem primerane ovladace?
    • ss 04.09.2006 | 22:25
      ronaldo   Návštevník
      nevie niekto ako spravitt ss v tomto os? diky.
      • Re: ss 17.09.2006 | 05:22
        wayne   Návštevník
        apt-get install scrot scrot ss.png
    • haf 15.02.2007 | 14:44
      haf   Návštevník
      nebol som tym nadseny.. s hociakej inej podobne zameranej distribucie som mal lepsi pocit..
    • a slovenčina nie je? :-( 06.02.2008 | 11:47
      janiko   Návštevník
      nedá sa to lokalizovať do SK?