native

14.05.2007 | 15:37 | native | Novinky

Microsoft znovu zaútočil na open source komunitu. Pravni zastupcovia sa pre magazín FORTUNE vyjadrili, ze uz samostny kernel Linuxu porusuje 42 patentov. Viac informácií na portáli zive.sk alebo tu...

    • och to je uz stupidne os MS 14.05.2007 | 23:15
      skywaker   Návštevník
      Cele to vyznieva tak ze licencia akoby neboli a nie su zavezne kedze patenty su prvorade.. a okrem toho by som bol zvedavi kolko kodu pouziva MS aj bez toho network stacku z BSD ktory je tiez open source.. takze ak chce MS niekoho zalovat nech zverejni a ukazed kod ktory porusuje GPL a ine licencie a tiez patenty ktore stihol prihlasit :)


      • Re: och to je uz stupidne os MS 17.05.2007 | 01:01
        Avatar srigi   Používateľ
        Na servery PCtuning je naozaj pekny obrazok.
      • Re: och to je uz stupidne os MS 17.05.2007 | 01:08
        Avatar srigi   Používateľ
        Je naozaj velmi nestastne, ze vsetky spravodajske servery informuju o tomto vyhlaseni mrkvosoftu. Linux v ociach BFU velmi klesne. MS by na sirenie FUP mal zaplatit.

        BTW, tiez sa vam zda, ze zlodej krici chyte zlodeja. Zoberte "selsky rozum". Ako moze OS vyvojar vykradnut kod z closed-source aplikacie? Mam dojem, ze opacnym smerom to ide OVELA LAHSIE.
        • Re: och to je uz stupidne os MS 17.05.2007 | 01:27
          Avatar Martin Smatana Mandriva 2008  Používateľ
          Dosť dôležitá otázka je táto: prečo sa Linux len bráni? Prečo neprejde do protiútoku a nevydupe si svoje? Prečo všetci držíme huby a nesťažujeme sa na to, že výrobcovia HW ignorujú Linux a že tak podporujú monopol jednej firmy a poškodzujú zákazníkov, lebo vďaka tomu sa udržujú deformované vysoké ceny a takmer 100% závislosť od jednej firmy?
          Vlastne to bolo viac otázok, aj keď na jednu tému.

          Ešte si dovolím napísať jednu provokatívnu poznámku: ak OS predáva firma, tak odvádza dane do štátnej pokladnice. Dá sa odviesť nejaká daň za voľne šíriteľný OS?
          Na druhej strane - zišlo by sa porovnať, koľko štát získa na daniach od Malého Mäkkého a koľko by ušetril prechodom štátnej správy na Linux. K týmto číslam sa my asi ťažko dostaneme, ale ak iné štáty prechádzajú, asi si dokázali spočítať, koľko je 2 + 2. Naša sociálne orientovaná vláda sa síce snaží šetriť, ale táto možnosť jej ešte zjavne do nosa nebrnkla.
          Pre úplnosť - z pohľadu užívateľa proti napr. WinXP nič nemám, ale tie špinavé obchodné praktiky MS ma priviedli k tomu, že presne pred pol rokom som konvertoval na Linux.
          Som také malé a hlúpe linuxácke embryo, ale rastiem a vyvíjam sa. Len prečo tak pomaly...
          • Re: och to je uz stupidne os MS 17.05.2007 | 10:09
            Avatar native Fedora 11, FreeBSD  Používateľ
            Je pekna myslienka prejst na open - source software aj v statnej sprave, aj mne by sa to pacilo. Len si zober "par" detailov. Migracia na open source je strasne nakladna. Rovnako aj IT odbornici pre Linux su omnoho drahsi. Myslis ze je statna sprava schopna a ochotna platit ich? Vies ake su platy v statnom sektore? Museli by byt viac odkazani na outsourcing. A outsourcing je drahy ako svina.

            Este jedna vec. Mame tak "sikovnych" v statnej sprave, ze by sa ludia Linuxu zlakli. Bezni ludia nemaju radi zmeny, neradi experimentuju. Potrebuju pracovat a nie testovat novy OS. Cas su peniaze.

            V 1 velkej kniznici (slovenskej) pred par rokmi dali na verejne PC Linux. Lenze kvoli velkemu odporu uzivatelov a tazsej sprave ho napokon stiahli a nakupili M$ licencie. Skoda. Treba dat tomu viac casu. Ludia musia najprv zistit ze existuje aj nieco ine ako M$. Netreba byt pesimisticky, len si to vyzaduje cas ;). Linux v oblasti serverov nema konkurencie ;).
            • Re: och to je uz stupidne os MS 17.05.2007 | 10:43
              Martin   Návštevník
              Tak potom ako je možné, že niektoré firmy to zvládli? Napr. Česká pošta. Problémom môžu byť špeciálne aplikácie, ale nevidím významný rozdiel medzi MS Office a OpenOffice, až na to, že musím formátovať do .doc, aby moje texty užívatelia Win prečítali. Jedno alebo dve kliknutia navyše.

              "Ludia musia najprv zistit ze existuje aj nieco ine ako M$."
              Nemá im to kto povedať.
              Predvčerom sa do mňa pustila sestra, že jej kamoši, čo sa motajú okolo počítačov jej povedali, že Linux na domáce použitie je zbytočný. Nepýtal som sa jej na tých kamošov, ale pochopil som, že oni na predaji zarábajú. Ale ako sa dá bojovať proti takýmto bludom? Asi len trpezlivosťou.
              Pre mňa-za mňa - kto chce, nech si do železa nainštaluje hoci aj televízny program, je mi to jedno, ja nemienim podporovať monopol, ak mám na výber.
              • Re: och to je uz stupidne os MS 17.05.2007 | 11:17
                Avatar native Fedora 11, FreeBSD  Používateľ
                Kompabilita MS Office a OpenOffice este nie velmi v poriadku. Export z Open Office do .doc je niekedy problematicky, najma co sa tyka formatovania, tabuliek a podobne. Ale napriek tomu vsade kam sa da, nasadzujem open source software, aj u nas vo firme. Snazim sa ich nakazit :-D
            • Re: och to je uz stupidne os MS 17.05.2007 | 16:27
              Avatar Tommy Angelo   Používateľ
              ano. Je mozne ze pred rokom, nebol linux este taky pritulny voci novacikom...ale myslim, ze napr terajsie Ubuntu je perfektne user-friendly :D
              • Re: och to je uz stupidne os MS 17.05.2007 | 18:29
                Avatar native Fedora 11, FreeBSD  Používateľ
                Ked som minule ukazal kamoske Ubuntu + Beryl a niektore videa Vista vs. Ubuntu z Youtube, bola z toho mimo :-D. Hned ho chcela nahodit :-D.
      • Re: och to je uz stupidne os MS 22.05.2007 | 20:57
        GeoRW   Návštevník
    • Fightovacka 14.05.2007 | 23:20
      Avatar Tommy Angelo   Používateľ
      dajte mi BRUTAL SEKERU a ja si to s Billom pojdem vybavit ! Nebude mi (nam) predsa diktovat co mozem(e) a co nemozem(e) robit do pekla ! To uz je aka drzost, nariadovat ludom co mozu a co nemozu...
      • Re: Fightovacka 15.05.2007 | 00:59
        Avatar srigi   Používateľ
        Za to menoze Bill ale opica Steve fuc.ing BALLMER.
        • Re: Fightovacka 15.05.2007 | 01:44
          Avatar srigi   Používateľ
          BTW opat Vam odporucam precitat si tento clanok a MS vyzyvam aby zverejnil konkretny kod, ktory je sporny.
    • ochrana spotrebiteľa 15.05.2007 | 00:25
      Martin   Návštevník
      Prezeral som si rôzne reklamné letáky, ktoré mi hádžu do schránky. Veľa z nich sa týka počítačov a v každom ponúkajú ponúkajú LEN počítače s predinštalovaným WinVista, prípadne WinXP. Samozrejme, operačný systém tam nie je zadarmo. Ale Linux sa tam objaví len asi v 0,05% prípadov (tie % som si vycucal z prsta). Tým predajcovia počítačov zrejme porušujú Zákon o ochrane spotrebiteľa, konkrétne § 6, kde sa okrem iného píše o zákaze viazania predaja alebo služby na predaj iného výrobku alebo služby. Normálne by asi bolo treba ísť do predajní a tam pýtať buď mašinu s Linuxom alebo mašinu bez OS. A ak odmietnu a budú vnucovať Win, tak im tam poslať obchodnú inšpekciu.
      Po prečítaní článku na zive.sk normálne uvažujem, že zoberiem tie letáky a pošlem ich SOI, nech sa tam na to pozrie.
      Tu je príslušný paragraf, stačí zadať do google.sk pojem "zákon o ochrane spotrebiteľa" a máte to:


      § 6

      Zákaz diskriminácie spotrebiteľa

      (1) Predávajúci je povinný vo vzťahu k spotrebiteľovi
      dodržiavať zásadu rovnakého zaobchádzania v poskytovaní tovarov
      a služieb ustanovenú osobitným zákonom. 7b) Predávajúci najmä
      nesmie odmietnuť predať spotrebiteľovi výrobky, ktoré má vystavené
      alebo inak pripravené na predaj, alebo odmietnuť poskytnutie
      služby, ktoré je v jeho prevádzkových možnostiach; nesmie takisto
      viazať predaj výrobkov alebo poskytnutie služieb na predaj iných
      výrobkov alebo poskytnutie iných služieb, pokiaľ nejde
      o obmedzenie rovnaké pre všetky prípady a v obchodnom styku
      obvyklé. To neplatí v prípadoch, v ktorých spotrebiteľ nespĺňa
      podmienky, ktoré musí spĺňať podľa osobitných predpisov. 7b)
      • Re: ochrana spotrebiteľa 15.05.2007 | 10:04
        Avatar native Fedora 11, FreeBSD  Používateľ
        Tak tento paragraf si hned niekam ulozim a vytlacim :-D. Idem kupovat notebook, tak som zvedavy ci sa mi podari najst nejaky slusny a bez mrkvosoftu... . Nemam chut platit za nieco, co nebudem pouzivat...
        • Re: ochrana spotrebiteľa 15.05.2007 | 10:24
          Avatar Martin Smatana Mandriva 2008  Používateľ
          Len dúfam, že v tom zákone nebudú nejaké iné ustanovenia, ktoré by § 6 nejakým spôsobom negovali.
          Potom poinformuj o výsledku, som zvedavý.
          A to, že letáky pošlem SOI, myslím vážne. Možno na ne upozorním aj Protimonopolný úrad, lebo takto sa vytvára závislosť od jedinej firmy a to nemá nič spoločné so zdravou trhovou ekonomikou.
          Som také malé a hlúpe linuxácke embryo, ale rastiem a vyvíjam sa. Len prečo tak pomaly...
          • Re: ochrana spotrebiteľa 15.05.2007 | 11:30
            Avatar Tommy Angelo   Používateľ
            teiž som si to všimol a maly by sme s tym nieč robiť. Za celý život som videl v letáku IBA RAZ nootebok s predinštalovaným Linuxom. Aj to bol nejaký Acer a blizsie informacie o nom moc neudavali...

            BTW. predsa kazdy ma slobodnu volbu ci si kupi notas s Platenym OS alebo Linxom...lenze tu druhu volbu akokeby potalcovali.

            Otazka :: da sa s tym nieco robit? Myslim ze linux uz nie je taky tazky ze by ho nedokazalo ovladat aj detsko, vsetko je len na zvykoch, takze preco vsade srat M$, ked tam moze byt napr. Ubuntu
        • Re: ochrana spotrebiteľa 15.05.2007 | 22:03
          Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
          No skúsiť to môžeš. Ja som tak písal do nejakého obchodu, že o koľko bude ten notebook lacnejší ak mi tam nedajú wirdos a oni mi odpísali, že on ho tam dáva už výrobca a oni s tým nič nemôžu. Tak som napísal výrobcovi (tuším to bol IBM) a odpísali mi, že si mám kúpiť ten čo OS nemá (mali 2 typy v úplne inej cenovej kategórii - vyššej samozrejme). Tak som si kúpil HP bez OS. Tuším iné firmy bez OS notebooky ani nepredávajú. Akurát Acer (možno aj Asus, neviem presne) dáva občas linux do niektorých.
          Ale tento paragraf by ich mohol pritlačiť trošku :)
          Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
          • Re: ochrana spotrebiteľa 15.05.2007 | 23:51
            Avatar Martin Smatana Mandriva 2008  Používateľ
            Ak operačný systém do počítačov dáva už výrobca, musí to byť na základe nejakej dohody s výrobcom OS. A na to by sa tiež mohol pozrieť Protimonopolný úrad, prípadne obchodná inšpekcia. Ale v tom prípade by to už bol aj prípad pre Európsku komisiu. Tá už dala nejednu pokutu nemenovanej firme za zneužívanie dominantného postavenia na trhu s IT.
            Som také malé a hlúpe linuxácke embryo, ale rastiem a vyvíjam sa. Len prečo tak pomaly...
          • Re: ochrana spotrebiteľa 15.05.2007 | 23:55
            Avatar Peter Mint  Používateľ
            Ano, Asus ma ponuku aj bez OS,aspon ja mam predajcu co s tym nema problem.
            Žijem v krajine, kde aj zajtra znamená predvčerom :-)
      • Re: ochrana spotrebiteľa 29.11.2008 | 15:43
        doplnenie   Návštevník
        Zákon č. 634/1992 o ochrane spotrebiteľa je zrušený, v prípade potreby - teda ak by ste chceli od predajcu, aby vám predal PC alebo notebook bez Win, by ste sa mohli odvolať na novší zákon, ktorý ten predchádzajúci nahradil, a to Zákon č. 250/2007 o ochrane spotrebiteľa, kde sú v §4, odsek (3), uvedené povinnosti predávajúceho:

        (3) Predávajúci nesmie odmietnuť predať spotrebite-
        ľovi výrobok, ktorý má vystavený alebo inak pripravený
        na predaj, alebo odmietnuť poskytnutie služby, ktorá
        je v jeho prevádzkových možnostiach; nesmie viazať predaj výrobku alebo poskytnutie služby na predaj iného výrobku alebo na poskytnutie inej služby. To neplatí, ak spotrebiteľ nespĺňa podmienky na kúpu podľa osobitných predpisov.

        Čiže ak aj má M$ nejakú dohodu s výrobcom HW o predinštalovaní jeho SW, táto obchodná dohoda nie je súčasťou právneho poriadku SR a predajca sa musí riadiť zákonnou normou platnou na území SR.

        Tu je odkaz na plné znenie v PDF.
      • Re: ochrana spotrebiteľa 29.11.2008 | 15:43
        doplnenie   Návštevník
        Zákon č. 634/1992 o ochrane spotrebiteľa je zrušený, v prípade potreby - teda ak by ste chceli od predajcu, aby vám predal PC alebo notebook bez Win, by ste sa mohli odvolať na novší zákon, ktorý ten predchádzajúci nahradil, a to Zákon č. 250/2007 o ochrane spotrebiteľa, kde sú v §4, odsek (3), uvedené povinnosti predávajúceho:

        (3) Predávajúci nesmie odmietnuť predať spotrebite-
        ľovi výrobok, ktorý má vystavený alebo inak pripravený
        na predaj, alebo odmietnuť poskytnutie služby, ktorá
        je v jeho prevádzkových možnostiach; nesmie viazať predaj výrobku alebo poskytnutie služby na predaj iného výrobku alebo na poskytnutie inej služby. To neplatí, ak spotrebiteľ nespĺňa podmienky na kúpu podľa osobitných predpisov.

        Čiže ak aj má M$ nejakú dohodu s výrobcom HW o predinštalovaní jeho SW, táto obchodná dohoda nie je súčasťou právneho poriadku SR a predajca sa musí riadiť zákonnou normou platnou na území SR.

        Tu je odkaz na plné znenie v PDF.
      • Re: ochrana spotrebiteľa 29.11.2008 | 15:44
        Martin   Návštevník
        Zákon č. 634/1992 o ochrane spotrebiteľa je zrušený, v prípade potreby - teda ak by ste chceli od predajcu, aby vám predal PC alebo notebook bez Win, by ste sa mohli odvolať na novší zákon, ktorý ten predchádzajúci nahradil, a to Zákon č. 250/2007 o ochrane spotrebiteľa, kde sú v §4, odsek (3), uvedené povinnosti predávajúceho:

        (3) Predávajúci nesmie odmietnuť predať spotrebite-
        ľovi výrobok, ktorý má vystavený alebo inak pripravený
        na predaj, alebo odmietnuť poskytnutie služby, ktorá
        je v jeho prevádzkových možnostiach; nesmie viazať predaj výrobku alebo poskytnutie služby na predaj iného výrobku alebo na poskytnutie inej služby. To neplatí, ak spotrebiteľ nespĺňa podmienky na kúpu podľa osobitných predpisov.

        Čiže ak aj má M$ nejakú dohodu s výrobcom HW o predinštalovaní jeho SW, táto obchodná dohoda nie je súčasťou právneho poriadku SR a predajca sa musí riadiť zákonnou normou platnou na území SR.

        Tu je odkaz na plné znenie v PDF.
    • jajaj 15.05.2007 | 00:40
      Elven   Návštevník
      predstavte si, ze idete po Vysokych Tatrach... uvidite nejaky pramienok, a kedze je horucava, tak sa chcete napit. A teraz tabulka:

      MAJETOK MICROSOFT CORPORATION
      PITIE PORUSUJE AUTORSKE PRAVA AK NEMATE ZAPLATENU LICENCIU
      ZAKAZ PITIA VODY LINUXAKOM

      CHCETE SA NAPIT VODY? NAINSTALUJTE SI AKTUALIZACIU STUDNA GENUINE ADVANTAGE



      asi by som to obstal :)
      • Re: jajaj 15.05.2007 | 11:32
        Avatar Tommy Angelo   Používateľ
        napil bych sa aj tak..a keby som mal tu sekeru :D tak bych to znicil jak nic a bolo by na svete lepsie. (btw. M$ ma uz aj tak dost penazi...)

        Uz sa bojim ze si za chvilu patentuju aj VZDUCH co dychame !
        • Re: jajaj 15.05.2007 | 12:52
          Avatar native Fedora 11, FreeBSD  Používateľ
          M$ si patentuje fotosyntezu, takze ak budeme chciet dychat kyslik ktory produkuju stromy, budeme musiet platit licencne poplatky :-D
          • Re: jajaj 15.05.2007 | 14:03
            Elven   Návštevník
            myslis ze ten vzduch co prave dychame mame legalne? urcite je nelegalne skopirovany :)

            inak napadla ma jedna dobra sprostost. je leto, a pojdete si do obchodu kupit nejaku mineralku. pred tym ako ju otvorite vam vsak vnuti Microsoft EULA licenciu, a musis dat ze "suhlasim". v horsiom pripade dostanes spolu s flaskou aj papierik s cislom, ktore musis pri kazdom otvoreni flase napisat :D
            • Re: jajaj 15.05.2007 | 17:46
              Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
              mna to netrapi, ja mam korektne nastaveni H2O genuine, tree genuine a pod. ...
              • Re: jajaj 15.05.2007 | 17:56
                skywaker   Návštevník
                Podla mna problem je v tom ze by sa mali prehodnotit patenty ktore Ms ma... jednoducho to uz sa neda napisat cisty operacny system bez toho aby neporusoval nejaky patent aj ked by tento OS by bol napisany uplne cisto od zakladov. z toho vypliva ze firma ktora si zacne uplatnovat takyto patent a tych patentov ma v pripade dost vela teda pomaly na vsetko je vyslovene monopolne spravanaie.. takze nechcem byt proti MS ale ich ciny ich prezradzaju a mozu kecat opak ale pravda prave pri takychto situaciach ako je tato vysla nepriamo najavo. MS je monopol a tak sa aj sprava. dalsia vec volny softver z moralneho hladiska nemoze nikoho poskodit lebo kazdy moze zobrat a ma pristup k zdrojovym kodom a moze ich aj on pouzit. je pravdou ze GNU licencia je trocu az priliz restriktivna ale napriklad open source licencia BSD je priklad volnosti kedy ja nieco urobim nejaky kod a uvolnim ho pod stvorbodou BSD licenciou. 1 zarucuje mi autorstvo, 2. je open source a 4. bod hovori ze ak chcem pouzit kod napr. v neslobodnom programe musim mat zvolenie autora.... super licencia ze? preto sa Linus T. buri voci gpl3 lebo ta nedava slobodu ktoru dava BSD licencia. a este tu je aj MIT lic pod ktorou bude uvolneny Haiku OS.
        • Re: jajaj 15.05.2007 | 23:01
          neo   Návštevník
          Naozaj si myslis ze to co dychas je vzduch ?
          • Re: jajaj 16.05.2007 | 00:28
            Avatar srigi   Používateľ
            Don't think you are. Now you are. Now hit me, if you can.
            :-)
    • Linux 16.05.2007 | 00:07
      Avatar Peter Mint  Používateľ
      Niekde som cital, teraz ma neberte 100pro presne, ze vo Francuzku,alebo priamo v Parizi cela uradnicka sprava ma prejst na Linuxy. Aj ich zastrasi MS? Pokial zacne statna a verejna sprava migrovat na Lin, Bill si tie patenty, hoc aj ozaj svoje, moze strcit do dierky.
      Žijem v krajine, kde aj zajtra znamená predvčerom :-)
      • Re: Linux 16.05.2007 | 09:54
        Avatar Tommy Angelo   Používateľ
        ja som to tiez niekde cital. A mozno je to pravda. Takista Svajciarska ci svedska...no nejaka Eu armada tiez presla komplet na linux...Briti tiez...
        • Re: Linux 21.05.2007 | 00:53
          Pavol   Návštevník
          Kapitalizmus a jeho zlaté vajce Microsoft je vred spoločnosti ktorý dáva zelenú vykorisťovaniu človeka človekom a bezohľadne ničí ľudskú dobročinnosť. Linuxáci Vážim si Vašu prácu a držím Vám palce v ďalšom vívoji Linuxu.