Úspešné nasadenie open source vo francúzskej polícii

30.01.2008 | 16:11 | Ladislav Michnovic | Novinky

Ako úspešne prešli na open source technológie vo francúzskej polícii si môžete prečítať v tomto článku (anglicky).

    • pekne 31.01.2008 | 11:29
      Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
      a kedy to pochopia nase statne institucie? jaaaj zabudol som ludom co o tom v nasich statnych instituciach rozhoduju malymaky plati do vacku. Takze zase vivat slovakia, budeme v europe zase posledni co prejdu na taketo nieco, este ze nasa statna sprava ma tolko penazi ze si to moze dovolit, ved vzdy mozu zacat tahat prachy od beznych ludi...
      git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
      • Re: pekne 31.01.2008 | 15:05
        Avatar Ladislav Michnovic SuSE  Používateľ
        Ja si nemyslim, ze by musel MS platit komukolvek do vacku. Politicky nominovani ludia, ktori o tom rozhoduju, su v tomto smere (a nie len v IT) natolko negramotni, ze ich lahko oblbnu marketingovy managori.
        Only man who sells empty boxes is the undertaker.
        • Re: pekne 31.01.2008 | 15:09
          Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
          hm asi mas pravdu totizto ked som za blahych cias brigadoval na jednom ministerstve ako pocitacovy technik, tak so musel ludom co tam na oddeleni informatiky robili na TPP, musel ukazovat zakladne veci (ako nastavit ipcku atd)!!! Aj by som tam mozno zostal brigadovat, len po tom co mi dosla prva vyplata som sa rozmyslel :D
          git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
    • Omyl, páni. 31.01.2008 | 23:28
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      Prevážna väčšina šikovnejších informatikov robí napríklad v bankách, ktoré hromadne a tvrdo frčia na proprietarnom softe ( MS + UNIX ). Takže , kto dokáže pripraviť pôdu na nasadenie Linuxu na rezortnom ministerstve, musí byť minimálne svätý človek (čítaj Mesiáš) ktorému záleží na osude peňazí daňových poplatníkov. A takého rozhľadeného, nezainteresovaného svätého človeka už nenájdeš ( čítaj všichni jsou už v Mexiku ..). Linux sa na Slovensku už dávno mal rozšíriť na akademickej pôde a naša kapitalistická avantgarda ( čítaj inteligencia ) ho mala ďalej presadzovať.
      Nestalo sa tak, lebo peniaze vládnu svetom a nie sloboda ...
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • dobrý nápad 01.02.2008 | 11:25
      Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
      Držím francúzom palce. Možno zvolený postup - najprv opensource aplikácie, neskôr celý systém má niečo do seba. Nieje to taká veľká zmena naraz pre zamestnancov. Ale ako poznám inteligenciu štátnych zamestnancov kombinovanú s ich absolútnou neschopnosťou (prečo asi nerobia v súkromnom sektore), neviem či má toto riešenie budúcnosť. Zoberme si koľko bugov je v opensource programoch, každému z nás sa už určite stalo, že v GUI tlačidlo NEXT znamenalo späť, alebo proste niektoré programy nedokážu zobrazovať určité dátumy a podobne. Opensource programy sú takýmito bugmi preplnené, je to proste fakt a dokiaľ sa to nezmení, môže to nasadením v štátnej správe opensource len poškodiť. Pred takýmto nasadením by bolo nutné dokonale preskúšať všetky inštalované aplikácie ako aj celý systém, aby takýchto chýb bolo minimum. Len tak to nepoškodí povesť opensource.

      Ďalšia vec s ktorou sa treba nejak vyrovnať je dostupnosť aplikácií. Nehovorím teraz o počítači ako náhrade písacieho stroja s pamäťou. Kancelársku stanicu nahradí opensource riešenie myslím dokonale a je natoľko vyladené, že je takmer bez bugov. Viaceré inštitúcie používajú svoje vlastné aplikácie na špecifické použitie. Pri prechode na inú platformu by museli investovať opäť do prerobenia týchto aplikácií čo by mohlo byť drahšie ako M$ riešenie. Pravdaže, nahráva fakt, že Viszta je s niektorými vecami nekompatibilná a vtedy sa stáva opensource riešenie opäť výhodnejšie.

      Čo sa týka použitia opensource riešení na akademckej pôde, v mnohých prípadoch se to už čiastočne skutočnosťou. Napríklad nepoznám univerzitu, ktorej server by bežal na Winserver2003. My používame FreeBSD a nieje s tým nejaký problém. Na pracovných staniciach, čo si každá katedra organizuje osobitne, sa používa snáď čokoľvek, ale najviac windows. Treba si priznať, že programov pre windows je viac. Niekedy nájsť aplikáciu pre unixovú platformu by bolo nemožné. Ja osobne som napríklad síce zohnal zdrojáky k jednomu programu, ale nezohnal som potrebné knižnice, tak sú mi celé zdrojáky naprd. Niekedy nájsť binárny balík je nemožné.
      A navyše keď výrobca prístroja za 1,5 mil Sk dodáva SW a ovládače k interface na Windows, niekedy nieje ani možnosť opusiť podporovanú platformu. Je to fakt. Potom je tu zase otázka kompatibility súborov, takže ak sa niečo nameria a uloží vo forme binárneho napr. .spc, tak je požiadavka aby na iných počítačoch bol SW, ktorý dokáže so súbormi .spc pracovať a vytiahnuť z nich informácie povedzme o nastavení stroja a podobne. Ak nedokáže, je výhodnejšie kúpiť licenciu navyše.

      V štátnej správe by však prechod nemusel byť tak ťažký ako na univerzitnej pôde, aspoň u sekretárok, ktoré beztak vedia akurát otvoriť word a písať. :-) Tiež na stredných školách by nebolo ťažké prejsť na Opensource, ale je tu otázka, čo by na to povedali rodičia, vzhľadom na to, že mnoho firiem vyžaduje prácu konkrétne s aplikáciami Word, Exel. To, že riešenie Openoffice má podobné ovládanie by asi nepomohlo.
      "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
      • Re: dobrý nápad 01.02.2008 | 11:46
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
        ::Tiež na stredných školách by nebolo ťažké prejsť na Opensource, ale je tu otázka, čo by na to povedali rodičia, vzhľadom na to, že mnoho firiem vyžaduje prácu konkrétne s aplikáciami Word, Exel.::

        toto sa tu uz preberalo kedysi, na skolach sa ma ucit informatika a nie ovladanie urcitych programov (ci uz OSS alebo proprietarnych). Podla mojho nazoru by bolo najefektivnejsie naucit decka na strednej logicky mysliet ked sedia za compom a nie iba po pamati klikat na to co im niekto predtym ukaze. Keby mi prisiel takyto zamestnanec a povedal ze vie robit iba s urcitou aplikaciou a s alternativou nie, tak by som ho neprijal uz len z dovodu ze by to bol dokaz toho ze nevie samostatne rozmyslat a to co vie s tou aplikaciou robit su len nabiflene postupy.

        zo zvyskom suhlas, pokial sa specializovane programy a ovladace nebudu portovat aj na ine systemy nez wokna tak to je v prdeli, len toto je sposobene kratkozrakostou menezerikov zo SW a HW firiem ktory o tomto rozhoduju. Win je najrozsirenejsi a preto sa bude pisat len pre neho, lenze kedze sa pise len pre neho tak ludia su ho nuteni kupovat pokial chcu robit so specializovanymi programami a tym padom bude stale najrozsirenejsi. Jednoduch zacarovany kruh, aj ked linux si pomalicky odkrajuje z podielu trhu, takymto tempom mu to bude trvat dalsich 20 rokov minimalne. Cize zostava cakat iba kym sa vyvinie nejaka alternativa na linuxe a potom prejst, krasnym prikladom je napriklad Qcad. Pred rokom nebol este velmi pouzitelny, ale teraz pouzivam uz len jeho na 2D rysovanie (na 3D architektonicke modelovanie este pod linuxom ziadna app nieje). Dovolim si tvrdit ze pre moje potreby je qcad dokonca vhodnejsi nez autocad :)
        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
        • Re: dobrý nápad 01.02.2008 | 17:04
          Martin   Návštevník
          Existuje nejaký VariCAD, obdoba AutoCAD-u pre Linux, ale je komerčný. Odkazy sa mi nechce hľadať :)))
          • Re: dobrý nápad 01.02.2008 | 20:53
            Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
            to je skor strojarsky cad, ako dost jednoduchy, len mi tam chybaju urcite klucove funkcie, ktore potrebujem k vizualizaciam, skor potom robit taketo veci kpovray, alebo v blenderi, len to je velmi nadlho ;) .
            git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
        • Re: dobrý nápad 01.02.2008 | 18:53
          Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
          Plne s tebou dúhlasím - mali by sa študenti naučiť rozmýšľať logicky a nie sa učiť užívateľské príručky. Ja sa tiež s rôznymi programami učím pracovať pokus-omyl, väčšina programov s GUI je intuitívna, takže nieje o čom. Však skutočnosť je taká, že za celé moje štúdium som sa na strednej školách nič iné na informatike neučil. Až na vysokej Matlab/Simulink/Originlab, ale to už bola zase užívateľská príručka. Všetko čo o počítačich viem je samoštúdium a skúsenosti z metódy pokus - omyl. A v prípade OS to znamenalo nejeden reinstal. Škola ma v tomto smere nenaučila nič. Ako príklad za mojich študentských čias na strednej sme používali Win98 a Office 97. Učiteľ v 1. ročníku bol Ing. Marian Čikovský. Bol to totálny blbec, človek ktorý sa na učiteľa vôbec nehodil. Učil asi tým spôsobom, že povedal "teraz všetci klikneme myšou pravým tlačidlom, ukáže sa nám kontextové menu" potom obehol triedu, každému sa kukol na monitor, beda ak tam niekto mal niečo iné, a takto krok za krokom sme brali postupne jednotlivé veci. To bolo aj na mňa a moju trpezlivosť moc. Nikto s takto nič nenaučil, ale splnil plán a prebral osnovu. Raz sa stalo, že jeden chalan omylom spustil Word, ale náhodou otvoril dva prázdne dokumentynamiesto jednoho. Ten idiot išiel okolo a videl to, a tam začal naňho kričať ako keby bol sformátoval disk. Keď sme preberali prácu s internetom - vtedy bola na 15 počítačov jedna ISDN linka, tak si každý vie predstaviť tú závratnú rýchlosť, jeho správanie bolo podobné. Nebodaj by niekto chcel ísť na inú stránku ako prikázal, by ho aj vyhodil z miestnosti. Do počítačovej učebne nám prikázal nosiť špeciálnu obuv a plášť ! (chirurgická rúška na tvár nemusela byť)
          Prístup vo voľnom čase na škole k internetu ? Jedenkrát do týždňa dve hodiny poobede, bolo sa treba vopred napísať na zoznam, v prípade neúčasti sa bolo treba vyčiarknuť. Účasť bola kontrolovaná ! Cena za 1 hodinu nemožne pomalého pripojenia 20 Sk, neskôr 10 Sk. Potom zaviedli dva dni do týždňa.

          Takže asi takto to vyzerá na niektorých školách. Potom odišiel zo školy, všetci sa naňho sťažovali. Pripadal mi ako príslušník SS.
          "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
          • Re: dobrý nápad 11.01.2010 | 22:42
            Jana   Návštevník
            Nemas pravdu, bol to vynikajuci ucitel a mna skutocne vela toho naucil, ale chcel poriadok v ucebni a to niekomu totalne liezlo na nervy, myslim, ze si to do dnes nepredychal
        • Re: dobrý nápad 01.02.2008 | 18:59
          Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
          Plne s tebou dúhlasím - mali by sa študenti naučiť rozmýšľať logicky a nie sa učiť užívateľské príručky. Ja sa tiež s rôznymi programami učím pracovať pokus-omyl, väčšina programov s GUI je intuitívna, takže nieje o čom. Však skutočnosť je taká, že za celé moje štúdium som sa na strednej školách nič iné na informatike neučil. Až na vysokej Matlab/Simulink/Originlab, ale to už bola zase užívateľská príručka. Všetko čo o počítačich viem je samoštúdium a skúsenosti z metódy pokus - omyl. A v prípade OS to znamenalo nejeden reinstal. Škola ma v tomto smere nenaučila nič. Ako príklad za mojich študentských čias na strednej sme používali Win98 a Office 97. Učiteľ v 1. ročníku bol Ing. Marian Čikovský. Bol to totálny blbec, človek ktorý sa na učiteľa vôbec nehodil. Učil asi tým spôsobom, že povedal "teraz všetci klikneme myšou pravým tlačidlom, ukáže sa nám kontextové menu" potom obehol triedu, každému sa kukol na monitor, beda ak tam niekto mal niečo iné, a takto krok za krokom sme brali postupne jednotlivé veci. To bolo aj na mňa a moju trpezlivosť moc. Nikto s takto nič nenaučil, ale splnil plán a prebral osnovu. Raz sa stalo, že jeden chalan omylom spustil Word, ale náhodou otvoril dva prázdne dokumentynamiesto jednoho. Ten idiot išiel okolo a videl to, a tam začal naňho kričať ako keby bol sformátoval disk. Keď sme preberali prácu s internetom - vtedy bola na 15 počítačov jedna ISDN linka, tak si každý vie predstaviť tú závratnú rýchlosť, jeho správanie bolo podobné. Nebodaj by niekto chcel ísť na inú stránku ako prikázal, by ho aj vyhodil z miestnosti. Do počítačovej učebne nám prikázal nosiť špeciálnu obuv a plášť ! (chirurgická rúška na tvár nemusela byť)
          Prístup vo voľnom čase na škole k internetu ? Jedenkrát do týždňa dve hodiny poobede, bolo sa treba vopred napísať na zoznam, v prípade neúčasti sa bolo treba vyčiarknuť. Účasť bola kontrolovaná ! Cena za 1 hodinu nemožne pomalého pripojenia 20 Sk, neskôr 10 Sk. Potom zaviedli dva dni do týždňa.

          Takže asi takto to vyzerá na niektorých školách. Potom odišiel zo školy, všetci sa naňho sťažovali. Pripadal mi ako príslušník SS.
          "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
          • Re: dobrý nápad 01.02.2008 | 19:28
            Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
            To mi dosť pripomína našu strednú. Ale len 1. ročník, keď sme sa učili klikať vo worde. V ďalších ročníkoch sme "programovali" . Teda, čo sme sa nenaučili sami doma, sme nevedeli. Internet sme vtedy mali tiež cez ISDN a to bola hrôza. Keď som mal neskôr dialup doma, to išlo rýchlejšie (ale nečudo. Polovičná rýchlosť na jeden PC miesto asi 30 na dvojnásobnú rýchlosť).
            Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
          • Re: dobrý nápad 11.01.2010 | 22:45
            Janka   Návštevník
            Nemas pravdu, bol to vynikajuci ucitel a mna skutocne vela toho naucil, ale chcel poriadok v ucebni a to niekomu totalne liezlo na nervy, myslim, ze si to do dnes nepredychal