X12 alebo Wayland Display Server?

07.06.2010 | 13:39 | dodoedo | Novinky

Keď si uvedomíme, že stávajúca verzia X protokolu pre X Window System - X 11 je stará už viac ako 20 rokov, je namieste jedna otázka. Čo nahradí X11/X.Org Server? Do úvahy zatiaľ prichádzajú 2 možnosti: nové X 12 alebo nový Wayland Display Server. Situáciu okolo trochu pomalého vývoja X 12 výborne opisuje napríklad odkaz v správe na linuxos.sk. Je ale celkom možné, že ho (X 12) predbehne Wayland Display Server - ľahučký a pružný free display server pre linuxové desktopy pod licenciou MIT, ktorého posledný kód napríklad uprednostňuje používanie GLES2 (OpenGL ES) pred natívnym OpenGL. Základné info na Phoronix.com.

    • Opengl ES 07.06.2010 | 19:46
      Attila   Návštevník
      Nerozumiem, prečo to chcú nahradiť, čo by im to malo priniesť, a prečo používať opengl es, a nie nativny opengl ??? .... prosím o plusy a minusy.
      • Re: Opengl ES 08.06.2010 | 00:25
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        No niekedy ( a obzvlast po 20 rokoch ) je podla mna zmena potreba.. :) Podla mna su tu dve moznosti po takejto dobe: totalna prerabka x11 co je vzhladom na kod ktory sa vyvija 20 rokov trosku nerealne, alebo zacat uplne od znova na novych stabilnych a odlahcenych zakladoch. Moderne programovanie poskytuje mnozstvo ulahceni ktore je mozne pouzivat.

        Takze plusy noveho: nove moznosti
        Zapory noveho: casova narocnost

        plusy vyvoja stareho x11 na x12: odladenost ktora vznikla postupom casu
        zapory stareho: 20 rokov je 20 rokov, mozno je cas na zmenu ( ak pride v lepsej podobe od mladych dynamickych ludi s kreativnymi rieseniami daneho problemu )
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people